Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Norsk terrorforsker om sommer-OL i Paris: – Det finnes dessverre ingen garantier

Idrettspolitikk.no: Sommer-OL i Paris denne sommeren kommer på et tidspunkt der Europa står overfor et svært sammensatt trusselbilde, der trusler om jihadisme øker samtidig med politisk polarisering over krigene på Gaza og i Ukraina, i en spent geopolitisk situasjon og der interne europeiske forhold kan trigge vold og terror. Idrettspolitikk.no har snakket med en av verdens fremste forskere på terrorisme om hva som kan skje under OL.

– I sikkerhetsmiljøene snakkes det om en «perfekt storm», sier terrorforsker Petter Nesser til Idrettspolitikk.no.

Nesser er sjefsforsker på Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) og en ev verdens fremste forskere på radikalisering, transnasjonal jihadisme og terrorisme i Europa og Midøsten. Han har hatt særlig søkelys på radikaliseringsprosesser, drivkrefter bak terror og terroristers operasjonsmønster.

Han er også rådgiver for norske myndigheter i spørsmål knyttet til kontraterror og forebygging og sitter i den regjeringsoppnevnte Ekstremismekommisjonen.

– Ikke knyttet til OL som sådan

Med «perfekt storm» mener Nesser at OL kommer midt i en urolig tid og at trusselbildet ikke nødvendigvis er direkte knyttet til OL.

– Trusselbildet er ikke knyttet til OL som sådan, men lekene er det mest høyprofilerte kommende arrangementet i Europa, sier Nesser til Idrettspolitikk.no.

– Store idrettsarrangementer får mye oppmerksomhet og er derfor utsatte for politisk vold og terror. Det er allerede avslørt og avverget terrortrusler mot OL.

Petter Nesser kom nylig ut med analyse av sikkerhetstruslene mot OL i Paris, sammen med journalisten og forskeren Wassim Nasr.

Analysen har tittelen The Threat Matrix Facing the Paris Olympics og ble publisert i det populærvitenskapelige tidsskriftet CTC Sentinel, som gis ut av Combating Terrorism Center (CTC) på West Point.

CTC er et forskningsprosjekt som har eksistert et par tiår og kommet med forskning om al-Qaida, IS og andre typer terrorisme, inkludert høyreekstremisme og venstreekstremisme og statlig støttet terrorisme.

– Den mest akutte trusselen er økt terroraktivitet fra jihadister

Sjefsforsker ved FFI, Petter Nesser kom nylig ut med analyse av sikkerhetstruslene mot OL i Paris, sammen med journalisten og forskeren Wassim Nasr. Foto: FFI.

I analysen forsøker de to forfatterne å tegne et bilde av de komplekse sikkerhetsutfordringene før og under Paris-OL.

– Den mest akutte trusselen er økt terroraktivitet fra jihadister med knytninger til IS, og spesielt Afghanistan-avdelingen ISK, sier Nesser.

Han sier at det er registrert en økning i antallet avvergete og gjennomførte terrorangrep signert IS-supportere i Europa gjennom 2023 og 2024.

– Angrepet i Moskva viste at ISK har kapasitet til å gjennomføre større angrep, og det har vært en rekke terrorplaner knytta til ISK i Vest-Europa siden 2020, flere av dem i Frankrike, sier Nesser.

22. mars 2024 ble mange drept og skadet etter en masseskyting i konserthuset Crocus City Hall rett utenfor Moskva. Over 130 personer skal ha blitt drept.

Nesser påpeker også at terrorangrepet mot Pride i Oslo 25. juni 2022 ble utført av IS-supportere.

Forskeren mener også at det er sannsynlig at Gaza-demonstrasjoner kan gå over styr og resultere i vold eller i verste fall terror.

– Bekymringen rundt terror knytter seg til at jihadister som IS og al-Qaida kan radikalisere og rekruttere frustrerte aktivister, et mønster som vi har sett i tidligere terrorsaker i Europa, sier han.

I analysen har de også gått igjennom mulighetene for at høyreekstreme og venstreekstreme kan utgjøre terrortrusler i et stadig mer polarisert Europa, og ser på historikk og mulige trusler fra ikke-statlige aktører med støtte fra henholdsvis Iran og Russland.

– Iran har gjennomført volds og terroraksjoner mot opposisjonelle og israelere i Europa gjennom agenter eller stedfortredere, og vestlige sikkerhetstjenester frykter at Russland kan projisere terror og sabotasje mot mål i Europa for å svekke den europeiske støtten til Ukraina.

Lange forberedelser

I flere medier har det blitt spekulert i hvordan president Emmanuel Macrons plutselige utlysningen av nyvalg etter et skuffende EU-valg ville påvirke sikkerhetssituasjonen i forbindelse med OL.

Mange har fryktet store demonstrasjoner hvis ytre-høyre-partiet Nasjonal Samling skulle gå av med seieren. Det gjorde de ikke og i stedet er parlamentet delt opp i flere blokker som gjør det vanskelig for Macron å sette sammen en regjering.

På generelt grunnlag mener Petter Nesser at uavklart politisk ledelse og politisk polarisering er negativt i forkant av et stort arrangement som OL, men at den parlamentariske situasjonen i dag ikke trenger å påvirke sikkerhetssituasjonen.

– Frankrike har forberedt seg lenge til OL og har gjennomført en rekke forebyggende tiltak for å ivareta sikkerheten.

– Landet har bedt om støtte fra en rekke allierte land for å ha nok sikkerhetspersonell til å sikre lekene. Selv om det er negativt med uavklart politisk ledelse må vi ha tillit til de profesjonelle miljøene og systemene.

Han påpeker at franske sikkerhetstjenester har jobbet på høygir inn mot dette arrangementet og har lang erfaring med å stå i et alvorlig trusselbilde.

– Det vil imidlertid være utfordrende dersom den politiske uroen øker inn mot OL og binder opp ressurser som sikkerhetsapparatet trenger sårt for å følge opp alle truslene vi har identifisert.

Forventer at den norske troppen tar sine forholdsregler

Nesser ønsker ikke å spekulere i hvordan de norske OL-deltagerne forbereder seg eller å gi noen spesielle råd til den norske delegasjonen, annet enn at han forventer at norske ledere og utøvere har søkelys på sikkerhet knyttet til deltagelsen på arrangementer av dette formatet.

– Det er jo allment kjent at Frankrike har vært særlig utsatt for terror fra midten av 2010-tallet og fram til i dag.

– Landet har hatt en god del politisk uro som har preget nyhetsbildet så jeg vil også tro at norske ledere og utøvere vil være ekstra årvåkne på grunn av det.

Til tross for at enorme ressurser er satt av til sikkerhet i forbindelse med OL understreker Nesser at det likevel ikke er noen garanti for at det ikke kommer til å skje noe i Paris denne sommeren.

– Terrorangrepene utføres gjerne av enkeltpersoner på offentlige steder med skytevåpen, kniv eller bil. Folkeansamlinger kan være utsatt. De fleste forsøk på bombeangrep blir stoppet av sikkerhetstjenestene før de kommer til utførelse.

– De franske sikkerhetstjenestene ser ut til å god kontroll inn mot OL, men det finnes jo dessverre ingen garantier, avslutter Nesser.

Les også: Uklart om Norge sender politihunder til OL i Paris: – Første gang vi har fått en anmodning fra et land utenfor Norden

Les også: KI-overvåking bekymrer: – OL blir en stor lekeplass

Les også: «Sommer-OL i Paris 2024 står allerede midt oppi mange politiske kriser»

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT