Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«VAR er inkonsekvens satt i system – ti argumenter mot VAR»

DEBATT: Som fotballsupporter er det mye som irriterer og provoserer meg med VAR. Det har resultert i et «skyggetribunal», fjernet skillet mellom stort og smått og gjort dommeravgjørelser konsekvent inkonsekvente. Her er mine ti argumenter mot VAR:

  1. VAR flytter autoriteten og rettsforhandlingen fra en synlig dommer i åpent lende til et «skyggetribunal» på skjult adresse. Dette svekker tilliten til beslutningen og skaper mer bråk. Det motsatte av intensjonen.
  2. VAR bygger på forestillingen om dommeren som en vitenskapsmann med mandat til å finne «rett svar». Dette bildet er uhellsvangert. Den gode dommeren er mer for en dirigent å regne, som sjonglerer orden og flyt – og aldri på bekostning av den andre.
  3. VAR er en dårlig regnskapsfører. VAR korrigerer og retter opp feil, bevares, men VAR kan ikke bare bokføre «inntektssiden». «Utgiftssiden» må også med, og faktum er at VAR «skaper» urettferdighet som ellers ikke ville vært der.Her er et konkret eksempel: I kampen mot Georgia ble Ronaldo holdt i trøya på en måte som kvalifiserte til straffespark. Når dette skjer på vakten til en enslig og suveren dommer, er det en feil og en overseelse – men en «tilgivelig» sådan. Når det skjer under flomlyset til VAR, er det en annen sak. Da er det en «utilgivelig» og «uforklarlig» overseelse under skjerpede omstendigheter. Det som var «litt» urettferdig blir «veldig»» urettferdig. Differansen må skrives på kontoen til VAR.
  4. VAR setter vognen foran hesten. Den gode dommeren skal «bruke» reglene; ikke «følge» dem. Eller som det heter i den gamle boka: Sabbaten blev til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbatens skyld. VAR setter dette prinsippet på hodet.
  5. VAR skiller ikke mellom stort og smått. VAR er trafikkpolitiet som utsteder samme bot til de som kjører 5 og 50 kilometer for fort.
  6. VAR skiller ikke mellom vesentlig og uvesentlig, og har ikke bud på menneskelige rettferdighetsdeviser som «skjønn» og «forholdsmessighet». Man måste jämföra!
  7. VAR er inkonsekvens satt i system. Enkelte lovovertredelser forfølges med pedantens nidkjærhet, mens andre ignoreres fullstendig.
  8. VAR-avgrensningen om «clear and obvious» er like pålitelig som reven som lover å holde seg unna hønsegården. Det er en falsk avgrensing som inflasjonsjusteres og utvides fra år til år.
  9. VAR flytter fotballens dramaturgiske klimaks til et sted utenfor banen. Innføringen av en ankeinstans bortenfor sidelinjen perforerer spillets rammer og definerende kvaliteter.
  10. VAR bygger på den epistemologiske misforståelsen om at enhver hendelse har en «fasit» som åpenbares om måleinstrumentene er gode nok. ELLER: Hvor udgangspunktet er galest, blir tidt resultatet orginalest.
Håvard Nyhus
Politisk reporter i NRK, Ham-Kam og Tottenham-supporter
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT