Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Isfront mellom norsk IOC-medlem og Ukrainas visesportsminister på konferanse i Trondheim

Idrettspolitikk.no/Ekstra Bladet (Trondheim): Kampen om hvorvidt russiske utøvere skal få delta i sommerens OL i Paris fortsetter med uforminsket styrke. Det fikk vi et godt eksempel på Play The Game-konferansen i Trondheim.

Der advarte den ukrainske visesportsministeren Andriy Chesnokov mot at russiske idrettsutøvere som støtter krigen mot Ukraina får delta i lekene og han gikk rett i strupen på det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har besluttet å la russiske utøvere få konkurrere som individuelle, nøytrale utøvere under OL i Paris til sommeren.

Ett av IOCs krav er at de ikke skal ha støttet Putins krig i Ukraina.

Funnet bevis på Putin-hyllest

Nå har den ukrainske olympiske komité gått gjennom navnene på et stort antall russere som kan komme i betraktning til lekene.

De har til nå funnet bevis på at tre utøvere, som allerede har kvalifisert seg til OL via de internasjonale særforbundene, har uttrykt støtte til krigen.

Det gjelder Vladislav Larin, regjerende olympisk mester i taekwondo.

I en video tilgjengelig på YouTube har han oppfordret sine landsmenn til å støtte krigen i Ukraina og dermed drapene på ukrainske menn, kvinner og barn.

De to andre er de olympiske mesterne i bryting, Zaurbek Sidakov og Zaur Uguev.

18. mars 2022 deltok de i en propagandamarsj med Vladimir Putin under slagordet «For fred uten nazisme! For Russland! For presidenten!’

Så langt har seks russiske idrettsutøvere og fem hviterussiske idrettsutøvere kvalifisert seg til OL via sine særforbund.

Ingen garantier fra IOC

Men det garanterer dem ikke deltagelse i lekene i Paris.

Det understreker Kristin Kloster Aasen, som sitter i IOCs eksekutivkomité.

På kongressen i Trondheim forklarte hun at de russiske utøverne, som er godkjent av sine særforbund som individuelle og nøytrale utøvere, først får konkurrere når de er godkjent av IOC.

– Det skjer først senere i år, når kvalifiseringene er ferdig. Da skal alle gjennom en egen IOC-sjekk. Inkludert om de har støttet krigen i Ukraina. Hvis de har det, kan de ikke delta i lekene, sier Kristin Kloster til Idrettspolitikk.no og Ekstra Bladet.

Hun sier også at hvis de nøytrale utøverne velger å feire eventuelle medaljer de vinner i Paris med Vladimir Putin etter lekene, vil de bli sanksjonert.

Om det betyr at de mister medaljene eller ikke, vil IOC først avgjøre når vi nærmer oss lekene i Paris.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I debatten om OL i Paris gikk den ukrainske visesportsministeren Andriy Chesnokov til kraftig angrep på det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen. Foto: Thomas Søndergaard/Play the Game

Tror de vil bli brukt i russisk propaganda

Visesportsministeren Andriy Chesnokov tror at medaljevinnere vil bli brukt av Putin når de kommer hjem.

– Garantert!, sier han til Idrettspolitikk.no og Ekstra Bladet.

Samtidig er han usikker på om myndighetene i Russland i det hele tatt vil sende utøvere til Paris, nettopp på grunn av at de må delta som nøytrale.

– Det begynner å bli stor misnøye i Russland fordi de ikke får delta i utstyr som viser at de er russiske, får spille nasjonalsangen eller bære det russiske flagget.

– President Vladimir Putin har to ganger bedt Den russiske olympiske komité (ROC) og Sportsdepartementet å ta en beslutning om de skal delta eller ikke. Det sier litt om hvor viktig dette spørsmålet er, sier han.

Han var heller ikke særlig imponert av svarene Kristin Kloster Aasen ga på spørsmålene om nøytrale utøvere og hvilke sanksjoner de vil innføre hvis IOCs regler blir brutt.

– Hun kom ikke med noe nytt. Alt det hun sier er bare repetisjon av det vi har hørt før og det IOC har lagt ut på sine nettsider, sier han til Idrettspolitikk.no og Ekstra Bladet.

– Jeg hadde håpet på at vi skulle få vite mer om når de skal undersøke utøverne som særforbundene har godkjent og at hun ville være mer konkret på hvordan de definerer en nøytral utøver. På det området hersker det stor usikkerhet.

Han mener at det er store hull i måten IOC definerer nøytrale utøvere på og at de allerede har funnet store hull og unntak i det regelverket som allerede er der.

I den samme diskusjonen på Play the Game fortalte den ukrainske skeletonkjøreren, Vladyslav Heraskevych hvor tette bånd det er mellom russisk idrett er den politiske ledelsen i Russland.

Et eksempel er det russiske medlemmet av IOC, Yelana Isinbaeva, som også er major i den russiske hæren og som ofte tar på seg uniformen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den ukrainske skeletonkjøreren, Vladyslav Heraskevych holder foredrag på Play the Game-konferansen i Trondheim der han fortalte forsamlingen hvorfor han mener at Russland må utestenges helt fra OL i Paris. Her viser han fram bilde av seg selv fra da han protesterte mot russisk invasjon av Ukraina. Foto: Andreas Selliaas.

Får hatmeldinger av tidligere konkurrenter

Vladyslav Heraskevych kunne fortelle Idrettspolitikk.no og Ekstra Bladet at han har opplevd å motta russiske propagandameldinger fra tidligere russiske konkurrenter etter bombing av ukrainske byer.

Heraskevych deltok for første gang i en internasjonal konkurranse under ungdoms-OL på Lillehammer i 2016.

Han satt ved siden av Kristin Kloster Aasen på podiet under diskusjonen om OL i Paris i 2024. Og rettet flere spørsmål direkte til henne.

Han var ikke imponert av det han fikk høre fra en av de mektigste personene i IOC og ønsket svar på hvilke sanksjoner russiske og belarusiske utøvere (som også er omfattet av IOC-sanksjonene) ville møte hvis de lot seg bruke i russisk propaganda etter OL.

Det fikk han ikke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Den ukrainske skeletonkjøreren, Vladyslav Heraskevych i panel med det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen. Foto: Thomas Søndergaard/Play the Game.

Presidenten i Det danske idrettsforbundet (DIF), Hans Natorp, sa på konferansen at ingen russere, verken idrettsutøvere eller ledere, bør få delta i OL i Paris.

Det har vært den nordiske holdningen lenge og er det fortsatt. Men det er bare Ukraina og de nordiske landene som støtter en total utestengelse av Russland fra OL.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
Jan Jensen
journalist og kommentator i Ekstra Bladet

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT