spot_img

«Korrupsjonsanklager mot VM-arrangøren Qatar – igjen»

Prisutdelingen foregikk på eksklusive Sheraton Doha Hotel med FIFA-president Gianni Infantino som hovedgjest og Rwandas president Paul Kagame som hovedtaler.

Det er nesten så man skulle tro det var et ironisk pek.

Qatar fikk VM på korrupt vis, Gianni Infantino etterforske for korrupsjon i Sveits (og skal inn til avhør hos sveitsiske påtalemyndigheter i januar) og Rwanda ligger på 53. plass på verdens antikorrupsjonsindeks, en plass de deler med Saudi-Arabia.

Føderale myndigheter i Belgia markerte selve dagen med å arrestere fire personer og foreta 16 ransakinger i Brussel som ledd i en omfattende anti-korrupsjonsetterforskning som har foregått siden i sommer. Da fant de ca. 6 millioner i kontanter. 

Raidene fortsatte et par dager etterpå og nå har politiet funnet ca. 10 millioner kroner og flere personer er mistenkt for å ta imot bestikkelser.

En av visepresidentene i Europaparlamentet (Eva Kaili) og den nyvalgte generalsekretæren i Den internasjonale fagforeningskonføderasjonen (ITUC) (Luca Visentini) er blant de arresterte og de er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser. Kaili har etterpå blitt suspendert fra alle verv, mens Visentini er løslatt på visse betingelser.

I raidet skal belgisk politi ha beslaglagt PCer, mobiltelefoner og kontanter. De arresterte er mistenkt for å ha mottatt bestikkelser for å snakke om Qatar i positive ordelag.

Og går du inn og ser på hva blant andre Kaili har sagt om Qatar og Visentini har unngått å kritisere den siste tiden, så kan det se ut som Qatar har fått valuta for pengene.

Eva Kaili har lovprist reformarbeidet i Qatar og sagt at VM har vært en katalysator for arbeidslivsreformer.

Og da nestlederen i LO, Steinar Krogstad tok opp migrantarbeidernes situasjon i Qatar på ITUC-kongressen i november, ble han ignorert. Luca Visentini ble valgt til generalsekretær på den samme kongressen og tok over for Sharan Burrow, som lenge har fått kritikk for sin lovprising av Qatars reformarbeid.

Det skal må legges til i denne sammenheng at Krogstad satt i det såkalte Mollekleiv-utvalget som utredet boikottspørsmålet for Norges fotballforbund (NFF). 

Da var han nestleder i Fellesforbundet og var sterkt imot boikott av VM og fremhevet blant annet ITUCs rolle i reformarbeidet i Qatar.

Dette er så absurd som man kan få det og jeg tror neppe at dette er siste kapittel i boka om korrupsjon i forbindelse med VM i Qatar.

Qatar fikk VM på korrupt vis, FIFA er ennå ikke renvasket i denne saken og nå kan det vise seg at korrupsjonen for at Qatar skulle få beholde VM strekker seg helt inn i EU-parlamentet. Og kanskje lenger.

De siste tolv årene har det ikke manglet på avsløringer om korrupsjon i tilknytning til VM i Qatar. I begynnelsen av november i år kom den siste store avsløringen i Swissinfo.ch om Project Merciless. Prosjektet ble satt av VM-arrangørene Qatar for å hindre at FIFA tok fra dem VM. 

Dette var et storstilt overvåkings- og påvirkningsprosjekt som blant annet inkluderte tidligere CIA-agenter som jobbet på oppdrag for Qatar.

Den samme avisa avslørte like etterpå blant annet at International Center for Sports Security (ICSS) ble opprettet av Qatar for å styre debatten bort fra korrupsjon og kampfiksing i Qatar og lede oppmerksomheten mot kritikkverdige forhold andre steder i verden.

I 2017 intervjuet undertegnede, sammen med Jan Jensen i Ekstra Bladet, Chris Eaton under merkelige omstendigheter i Lyon i Frankrike. Han var sikkerhetssjefen i FIFA som falt i unåde hos Sepp Blatter og tok hatten sin og gikk og fikk en sentral jobb i ICSS. Mye tyder på at dette var et tiltak fra Qatar sin side til å stilne en kritiker, men samtidig å få informasjon om hva som foregikk i FIFA på. 

Da Eaton kom til Doha i Qatar hadde han med seg lappen som det sto Qatar på, lappen som Sepp Blatter dro opp av konvolutten 2. desember 2010, og ga den til VM-sjefen Hassan al-Thawadi.

Og nå er vi altså der at Rwandas president står på talerstolen i Doha – som en av emiren og FIFA-presidentens gjester – og lekser opp for internasjonal presse om at de er rasistiske og fordomsfulle fordi de kritiserer Qatar og VM, som første gang arrangeres i et arabisk land.

Jeg er sikker på at vi får høre de samme ordene 16. mars neste år, da samme Kagame ønsker velkommen til FIFA-kongress i Kigali i Rwanda, en kongress der Infantino bli gjenvalgt uten motkandidater.

Hvis ikke belgisk og sveitsisk politi gjør flere beslag og finner flere beviser for korrupsjon i FIFA-presidentens nærmiljø?

Infantino bor tross alt i Doha i Qatar og har gjort det siden oktober i fjor. Det i seg selv gjør jo at man får mistanker om urent spill.

For er det en som ved siden av Kagame virkelig har lovprist Qatar og emirens omdømmeprosjekt, så er det FIFA-presidenten. Og de har kjørt i trespann før. Sammen har de tre avdekket et eget antikorrupsjonsmonument i Kigali i 2019.

Sa jeg at dette er absurd? 

PS: Tegn et abonnement på Idrettspolitikk.no. Flere og flere gjør det og jo flere det blir jo oftere og bedre journalistikk får du fra denne nettavisen.

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,541FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT