spot_img

Familie- og kulturkomiteens leder nominerer Kina-kritisk basketballspiller til Nobels fredspris

– Jeg mener Freedom vil være en verdig vinner av fredsprisen. På vegne av alle som gjør det samme som ham, med livet på spill, sier Grunde Almeland til Idrettspolitikk.no.

Grunde Almeland er leder for Oslo Venstre og leder av Stortingets familie- og kulturkomite. Han var statssekretær for Venstre i både Kunnskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet under den forrige regjeringen.

I’m honored and humbled to received the nomination for the Nobel Peace Prize. @NobelPrize 

Sometimes taking a stand is more important than your next paycheck.https://t.co/ZjAPiHUoaD

— Enes FREEDOM (@EnesFreedom) February 16, 2022

– Utsetter seg for stor risiko

Han mener Kanter Freedom er en stor pådriver i kampen mot sportsvaskingen i totalitære regimer og at han var en tydelig stemme for diplomatisk boikott av Beijing-OL. Venstre fremmet forslag om boikott av OL i Beijing i Stortinget, men fikk ikke flertall for en slik protest.

– Å motsi disse regimene kan medføre en stor risiko for egen sikkerhet, spesielt hvis man kritiserer sitt eget land.

– Enes Kanter Freedom er en idrettsutøver og demokratiaktivist som har tatt en slik rolle. Han har gjentatte ganger tatt til motmæle mot autoritære styresmakter, både i sitt eget hjemland, Tyrkia, og Russland og Kina, blant annet.

Kanter Freedom var inntil nylig NBA-spiller i Boston Celtics, men ble byttet til NBA-klubben Houston Rockets for så å bli løst fra kontrakten. Det har ikke kommet noen offisiell forklaring på denne manøveren, men det kan ses i sammenheng med hans protester mot Kina.

Houston Rockets havnet i alvorlig trøbbel i 2019, da sportsjefen i Houston Rockets på Twitter skrev «Kjemp for frihet. Vær på Hongkongs side». Det skapte store problemer for klubben og for basketballorganisasjonen NBA som har store økonomiske interesser i Kina.

Alt av Rockets-drakter og utstyr forsvant fra butikker og netthandel, Det kinesiske basketballforbundet avsluttet sine forbindelser med Rockets og alle Houston Rockets’ kamper på den kinesiske NBA-nettjenesten ble kansellert.

Først i januar 2021 ble de kinesiske straffereaksjonene mot Houston Rockets avblåst og Rockets kamper ble igjen vist på kinesisk TV.

Men det er også en annen kobling til Houston Rockets som gjør denne manøveren spesiell. Tidenes beste kinesiske basketballspiller, Yao Ming spilte i Houston Rockets i ni år og er i dag president i det kinesiske basketballforbundet og han har vært ambassadør for vinter-OL i Beijing.

Da Enes Kanter Freedom kritiserte OL i Beijing inviterte Yao Ming ham til Kina for å vise ham hvor bra det er der. Kanter Freedom sa han vill komme hvis han fikk reise fritt rundt og snakke med hvem han ville.

Byttet statsborgerskap

Enes Kanter Freedom er en kontroversiell idrettsutøver og var tyrkisk statsborger inntil i fjor. Da han fikk amerikansk statsborgerskap la han til Freedom etter hans opprinnelige navn Enes Kanter.

Han har vært en tydelig røst i kampen for et fritt Tibet, blant annet ved å spille med sko der det står Free Tibet, og han har vært svært kritisk til behandlingen av den muslimske minoriteten uighurene i den kinesiske provinsen Xinjiang.

Lenge har han også kritisert den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, som blant annet har inngått avtaler med kinesiske myndigheter om utlevering av uighurer som bor i Tyrkia til Kina.

I den sammenheng skal Erdogan blant annet ha sagt at det som skjer i Xinjiang ikke må ødelegge det strategiske forholdet mellom Tyrkia og Kina.

Kanter Freedom har det siste året blitt en av idrettsverdenens sterkeste Kina-kritikere og har anklaget kinesiske myndigheter for å bruke lommeboka for å stoppe kritikere og han har bedt andre idrettsutøvere om å velge moralen foran penger.

I tillegg har han sagt at diplomatisk boikott av lekene i Beijing ikke er nok og at det må kraftigere lut til for å få Kina til å endre sin menneskerettighetspolitikk.

Den harde kritikken mot Kina har gjort han til en helt blant amerikanske politikere som ønsker å straffe Kina hardt både politisk og økonomisk. Han har særlig mange støttespillere på høyresiden i amerikansk politikk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Great to meet @EnesFreedom today!

He’s shown enormous courage—and has paid a personal price for—standing up & calling out the atrocities & genocide of the Chinese Communist Party.

The @nba values CCP $$ more than Justice or human rights & so at age 29 no team will let him play. pic.twitter.com/6UlcYf9EOg

— Ted Cruz (@tedcruz) February 16, 2022

Senatoren Ted Cruz er en av mange amerikanske politikere som omfavner Enes Kanter Freedoms kritikk.

– Han er en stor inspirasjon

Grunde Almeland knytter Kanter Freedoms ytringer til det vi i dag kjenner som sportsvasking og mener han kan bidra til å avsløre og motvirke sportsvaskingen vi ser i dag.

– Sportsvasking er ikke nytt, men vi ser at det brukes av autoritære regimer til å styrke sin egen posisjon og bygge et bedre omdømme internasjonalt.

– Freedom er selv idrettsutøver. Det betyr mye at en stemme innenfra sier ifra om at dette ikke er greit, selv om det er ekstra vanskelig.

Almeland fremhever at Freedom er en idrettsutøver som protesterer på fredelig vis, selv om det innebærer stor risiko.

– Han er en stor inspirasjon for menneskerettsaktivister over hele verden, og en strålende rollemodell for sin generasjon og dem som kommer etter.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no | + posts

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,537FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT