spot_img

Språkrådet: Sportsvaske er årets ord 2021

I 2022 skal flere store idrettsarrangement avholdes i land som blir kritisert for å bryte menneskerettighetene. I den forbindelse har ordet sportsvaske fått aktualitet og fotfeste i norsk.

Sportsvaske blir brukt når myndigheter i autoritære land bruker store sportsarrangement for å sette seg selv i et bedre lys eller søker å oppnå det samme ved å kjøpe opp eller sponse populære sportsklubber.

– Opphavet er trolig engelsk sportswashing, som har blitt til sportsvasking på norsk. Ordet har nære paralleller i ordene hvitvasking og grønnvasking, som allerede er etablert i norsk. Substantivet sportsvasking er ganske utbredt, men det er interessant at det tilhørende verbet også ser ut til å etablere seg. Det er dermed verbet sportsvaske som er årets ord 2021, sier seniorrådgiver i Språkrådet Dagfinn Rødningen på Språkrådets nettsider.

Årets ord blir kåra av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved NHH. Viktige kriterier for kåringa er at ordene skal være aktuelle, mye brukt og levedyktige, og de skal ha god språklig kvalitet. Det er også et poeng å vise at norsk er et rikt språk der vi enkelt kan lage nye, gode ord på ulike måter. De siste årene har koronaenklimabrøl og skjebnelandsmøte blitt kåra til årets ord.

I kåringa blir det blant annet brukt dataverktøy som fanger opp nye ord fra store riks- og regionaviser. Dataverktøyet er utvikla av Knut Hofland i forskningsselskapet Norce.

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,541FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT