Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Kulturminister Trettebergstuen bruker stråmenn i Qatar-debatten»

KOMMENTAR: Kulturminister Anette Trettebergstuen farer med stråmenn i Qatar-debatten og viser dobbeltmoral i regjeringens internasjonale idrettspolitikk.

Idrettspolitikk.no har vært i kontakt med Utenriksdepartementet (UD), Kulturdepartementet (KUD) og Norges fotballforbund (NFF) og bedt om liste over dem som representerte norske myndigheter i fotball-VM i Brasil i 2014 og Russland i 2018, mesterskap Norge ikke var kvalifisert til.

Tallet er null.

UD henviser til KUD som ikke finner noen oversikt over dette og KUD henviser til NFF, siden det er de som i så fall har ansvaret for å invitere norske myndighetspersoner ved slike anledninger. NFFs kommunikasjonssjef skriver til Idrettspolitikk.no at ingen offisielle representanter var med NFF til disse mesterskapene.

Hvorfor sier kulturminister Anette Trettebergstuen da i et intervju til Klassekampen at hun ikke vil dra til VM i Qatar, et mesterskap Norge heller ikke er kvalifisert til?

Til Klassekampen sa hun at det er uaktuelt for representanter for norske styresmakter å reise til fotball-VM i Qatar.

I intervjuet er hun helt klar på hva hun svarer dersom hun blir offisielt invitert til å reise til mesterskapet i Qatar i kraft av å være kulturminister.

– Da takker jeg nei.

På spørsmål om hvordan det offisielle Norge stiller seg til Qatar-VM sier hun at det heller ikke aktuelt for personer fra de norske styresmaktene å reise.

Dette er stråmannsargumentasjon fordi hun garantert ikke kommer til å bli invitert til Qatar i november neste år. Da er det lett å være tøff i trynet.

En av hendelsene somspesielt har opprørt Trettebergstuen den siste tiden er arrestasjonen av to NRK-journalistene i Qatar i midten av november 2021.

I den saken ble Utenriksdepartementet koblet på og hun kom selv med sterk kritikk av FIFA i denne saken.

Men ikke lenge etter intervjuet i Klassekampen sto hun i Stortingets spørretime og avviste diplomatisk boikott av Kina i forbindelse med OL i Beijing.

Hun sa at en diplomatisk boikott av Beijing-OL ikke er et virkemiddel Norge vil bruke og hun føyde blant annet til:

– Vi anser det ikke som aktuelt med boikott som virkemiddel.

– Det vil være naturlig for en stor vinteridrettsnasjon som Norge å ha tilstedeværelse for å støtte opp om våre toppidrettsutøvere.

Det er altså, når alt kommer til alt, de norske utøvernes hensyn som skal ivaretas og ikke synet på enkeltlands brudd på menneskerettighetene.

Dette er ikke noe annet en grov dobbeltmoral.

Kina er et land som ikke tillater at journalister reiser inn og dekker det som skjer der og hadde for eksempel to norske journalister sluppet inn og for eksempel dekket hva som skjer med uighurene i Xingjiang-provinsen hadde de garantert blitt arrestert.

Hva hadde norske styresmakter gjort da? Hva hadde kulturministeren sagt og gjort? Ville hun fortsatt vurdert å dra til Beijing for å heie fram norske utøvere?

Den forrige regjeringen inngikk en idrettsavtale med Kina i 2017, en avtale som i realiteten knebler norsk idrett fra å uttale seg om menneskerettighetsbrudd i Kina. Det virker også som den bringer fram dobbeltmoralen hos norske politikere.

For det er mer bekvemt å si nei til et lite land som arrangerer et VM som Norge ikke skal delta i enn å trosse en kjempe som man har bindende avtaler med og som skal arrangere leker som Norge kan ta gull i.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT