Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Kast Qatar-dialogen på skraphaugen!»

KOMMENTAR: Det er påfallende at det er to norske journalister i Qatar som blir kastet i glattcelle og fratatt alt utstyret og ikke de danske og svenske kollegene som like før var der i samme ærend.

Det viser at dialog ikke er veien å gå for å få til endringer i FIFA og Qatar. I Qatar jatter man bare med så lenge man spiller etter deres pipe.

32 timer i glattcelle

Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani fra NRK var på reportasjereise i Qatar ett år før VM sparkes i gang i ørkenstaten og dagen før de skulle hjem ble de pågrepet og sendt på glattcelle. Først 32 timer etter ble de løslatt og sendt hjem uten mobiler, PC-er og kamerautstyr.

NRK-journalistene kom til Qatar søndag 14. november og hadde dagen etter en avtale med regimekritikeren Abdullah Ibhais.

Ibhais var tidligere media- og kommunikasjonsdirektør i Qatars VM-organisasjon. Han ble i april dømt til fem års fengsel for misbruk av offentlige midler og korrupsjon, men har anket dommen.

Da fotballmagasinet Josimar skrev om hans rolle i Qatars VM-organisasjon og hvordan han motsatte seg PR-spinnet fra ledelsen i VM-komiteen ble Josimar truet med søksmål.

Ved siden av Halvor Ekelands gode reportasjer fra Qatar om migrantarbeidernes situasjon ett år før VM starter er det liten tvil om at det var det planlagte møtet mellom NRK og Ibhais som utløste arrestasjonen.

Skåner Danmark og Sverige

Men det er ett annet påfallende trekk med arrestasjonen av de to NRK-journalistene.

De kommer fra et land som ikke er ute etter VM. Et land som har hatt en massiv grasrotprotest mot forholdene i Qatar, mot FIFA og mot NFFs holdning til Qatar-spørsmålet.

Samme dag som NRK-journalistene ble arrestert reiste den svenske TV4-journalisten Olof Lundh hjem fra Doha i Qatar etter å ha levert fra seg noen av de mest kritiske reportasjene fra Qatar fra noen journalist de siste årene.

Og for bare noen uke siden vendte Ekstra Bladets Jan Jensen hjem fra Qatar med reportasjer intervjuer i bagasjen som sterkt provoserte myndighetene i Qatar.

Men de ble ikke arrestert.

Danmark er kvalifisert til VM og Sverige er i Play Off.

Ynkelig Qatar-debatt

Qatar-debatten i Norge har på mange måter vært vond og ynkelig og forsvaret av VM i Qatar har vært basert på enten grenseløs naivitet eller grenseløs arroganse. Forsvaret av VM i Qatar og den kraftige motstanden fra sentralt hold i NFF og blant en del mediepersonligheter har vært vond å se på.

For det første fordi den har latterliggjort et grasrotengasjement for de svake i et annet land.

For det andre fordi mange har visst bedre.

NFFs Qatar-utvalg, med Sven Mollekleiv i spissen, og deres analyse av situasjonen i Qatar og av FIFA er på grensen til en parodi og premissene for analysen ble i stor grad lagt av dem som i dag står bak søksmålet mot Josimar og som har arrestert NRK-journalister.

Støttespillerne til VM i Qatar har løpt dem som ønsker å kneble ytringsfriheten i Norge sitt ærend. De er brukt i et kynisk spill og blir på den måten en del av den sportsvaskinga som de sier de er imot.

Målrettet angrep på journalister

Det er en vanlig taktikk å gå etter kritikere og journalister for å kneble kritikk. Qatar har hatt en egen krisekommunikasjonsgruppe der de blant annet har diskutert hva de skal gjøre med journalister som blir brysomme, også i Norge.

Taktikken er å få troverdige organisasjoner, som for eksempel NFFs Qatar-utvalg fikk prate med, til å komme med argumenter som regimet i Qatar produserer og som plantes, for eksempel hos representanter i Norge, og som brukes mot kritikere i Norge. Jeg snakker for en venn i denne saken.

Et siste moment er at Qatar nå er så sikre på at VM ikke vil tas fra dem at de føler at de kan hva de vil uten at det får konsekvenser.

De bryr seg ikke lenger om dårlig omtale fra enkelte medier som føler seg dårlig behandlet eller av små forbund som trykker t-skjorter, fordi de vet at ved å kjøpe David Beckham, Peter Schmeichel og andre fotballstjerner til å skaffe dem glans så vil arrestasjoner av brysomme journalister og kritikere forsvinne av seg selv.

Bryr seg ikke lenger

En annen indikasjon på dette finner vi i de siste rapportene fra Amnesty, der vi leser at migrantarbeiderne har fått det dårligere det siste året, stikk i strid med det NFFs Qatar-utvalg lovte oss og som NFF og andre støttespillere har frambragt som det viktigste argumentet for å holde en dialoglinje med Qatar.

Den siste dramatiske hendelsen kan ikke være annet enn dråpen som får begeret til å flyte over her i Norge. Dialog er et hult ord som ikke har noen effekt når det bare er den ene naive parten i forholdet som tror på det.

Nå er det på tide å kjøre hardt mot hardt og si rett ut hva man mener og reise seg opp og starte en allianse av forbund og land som kan stå opp mot en VM-vert som ønsker å knuse migrantarbeiderne som bygger VM-anleggene og som ønsker å knuse norsk ytringsfrihet.

Sårene etter en VM-kvalifiseringen som nesten fikk oss til Qatar i 2022 bør for lengst ha grodd når vi ser oppførsel og behandling som dette.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT