Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Flere kontroversielle personer blir medlemmer i IOC

IOC fortsetter å velge kontroversielle personer som medlemmer. Denne gangen velges tre personer som kan knyttes til korrupsjon, som har kommet med hyllest av krigsforbrytere og som skal forsvare brudd på menneskerettighetene.

I fjor sommer ble Mustapha Berraf fra Algerie medlem i IOC. I april i år fikk han husarrest fordi han er anklaget for korrpusjon.

Det burde ikke komme som en overraskelse, han har tidligere blitt knyttet til korrupsjon. Berraf var en av ti nye IOC-medlemmer i fjor sommer og seks av dem kunne knyttes til korrupsjon.

LES MER HER: IOCs nye ansikt: Tvilsomme personer velges inn i IOC

Denne sommeren skal IOC velge inn fem nye medlemmer og tre av dem kan knyttes til korrupsjon eller tvilsom politisk praksis.

Kolinda Grabar-Kitarović (Kroatia)

Grabar-Kitarović er tidligere kroatisk president og en god alliert av Russlands president Vladimir Putin og ble en internasjonal kjendis da hun overrakte Putin en kroatisk landslagsdrakt under fotball-VM i Russland.

Hun blir regnet for å være en høyrenasjonalist og har fått kritikk for nære forbindelser til kroatiske politikere som er siktet og dømt for korrupsjon.

Grabar-Kitarović tapte gjenvalg som president tidligere i år etter å ha gjort mange tabber i valgkampen, blant annet krasjet valgkampbussen hennes med en annen bil og de stakk av fra åstedet uten å sjekke hvordan det gikk med personene i den andre bilen.

Det vakte også oppsikt da hun postet også en støtteerklæring på Facebook der hun hyllet Slobodan Praljak, som begikk selvmord etter at dommen hans for krigssforbrytelser ble opprettholdt i krigsdomstolen i Haag, for et par år siden.

Prinsesse Reema Bandar Al-Saud (Saudi-Arabia)

Hun er den første kvinnelige saudiske ambassadøren til USA og erstattet Mohammed Bin Salmans bror som ambassadør etter drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi. Hun har jobbet i Saudi-Arabias sportsdepartement og skal være en forkjemper for kvinner rettigheter i sport.

Det er svært kontroversielt å velge inn en person fra Saudi-Arabia akkurat nå. Ikke bare fordi hun er en politiker som skal forsvare den saudiske krigføringen i Jemen og drapet på Khashoggi, men også fordi Saudi-Arabia er i en sterk konflikt med Premier League over TV-rettigheter, etter i mange år å ha sendt fotballkamper (og annen idrett) ulovlig gjennom et selskap som knyttes til saudiske myndigheter.

Battushig Batbold (Mongolia)

Han er stedfortredende president i Mongolias olympiske komité og sønn av tidligere statsminister i Mongolia. Da Panama Papers ble publisert kom det fram at gullgruvefirmaene som har gjort Batbold til milliardær er registrert i skatteparadis.

I en alder av 25 ble han i 2015 president i Det nasjonale badmintonforbundet og to år etter medlem i styret i Det internasjonale badmintonforbundet (BWF).

I april 2018 ble han medlem i IOCs markedskommisjon. Han har vært stedfortredende president i den nasjonale olympiske komiteen siden 2018, da presidenten ble avslørt for å ha solgt landområder tilhørende den olympiske komiteen og puttet pengene i egen lomme.

Flere særforbund har protestert mot Battgushig Batbolds posisjon som de facto leder for Mongolias olympiske komité, og i flere av dem har anklaget den suspenderte presidenten og Batbold for å manipulere valgene til posisjoner i den nasjonale olympiske komité.

Selv om presidenten er suspendert reprsenterte han og Batbold Mongolia på kongressen til de nasjonale olympiske komiteene (ANOC) i Tokyo i 2018.

Battgushig Batbold og hans far skal ha et godt forhold til både Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping.

Sebastian Coe (Storbritannia), som er president i Det internasjonale friidrettsforbundet, blir også IOC-medlem i år, etter å ha blitt holdt utenfor lenge, blant annet for sin harde linje mot Russland etter alle dopingavsløringene.

Formelt sett har han blitt holdt utenfor fordi han er medeier i et PR-selskap som blant annet har jobbet for president Aliev i Aserbajdsjan, som også er president i den nasjonal olympiske komitéen i Aserbajdsjan.

Maria de la Caridad Colón Ruenes (Cuba), tidligere spydkaster blir også IOC-medlem.

LES OGSÅ: Nå sitter sjeiken på bakrommet og styrer IOC

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT