Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

GJESTEKOMMENTAR: Nå må også hvite NFL-spillere sette seg ned på kne

- Annonse -

Det er en handling som kan vise oss om de siste antirasistiske uttalelsene til hvite NFL-spillere ikke bare er prat. De kan gå ned på kne.

Selv om vi står overfor en pandemi og en revolusjon, vil NFL-sesongen mest sannsynlig komme i gang igjen til høsten – og da er det sannhetens time for de hvite spillerne i NFL.

Kommentaren fortsetter under videoen.

Nye toner

Dette er situasjonen: Mange svarte spillere vil garantert sette seg ned på kne under nasjonalsangen, for å protestere mot politivold og forskjellsbehandling basert på etnisitet.

Etter en oppsiktsvekkende video laget av svarte NFL-spillere, der de fordømmer NFLs stusselige støtte til Black Lives Matter-protestene, gikk Roger Goodell [NFLs kommisjonær/øverste leder, red.anm.] ut med en egen videouttalelse der han blant annet sa:

«Vi i National Football League, innrømmer at vi tok feil da vi på et tidligere tidspunkt ikke hørte på NFL-spillerne og oppmuntrer nå alle til å si hva de har på hjertet og til å delta i fredelige protester».

Om Goodell sa dette for å hindre et spilleropprør i en liga der 70 prosent er svarte eller av andre grunner er jeg usikker på.

Budskapet

Men uansett hvor mye vi tror på Goodells oppriktighet, er det ett viktig budskap i det han sier som vi skal ta med oss: Spillere som i framtiden setter seg ned på kne vil verken bli straffet eller skal fordømmes.

Selv om du sikkert er like satt ut av Goodells manglende evne til å innrømme at Colin Kaepernick ble presset ut av NFL og nektet muligheten til å tjene til livets opphold på grunn av sin protest, er det fint å se at han nå trekker en tydelig strek:

I framtiden vil han ikke lenger hjemme seg bak en vegg og bry seg mer om hva Donald Trumps skriver på Twitter enn om NFL-spilleres protester.

Donald Trumps reaksjon

Vi kan være sikre på at Trump – som alltid leter etter en mulighet til å bruke NFL som sin egen, personlige rasistiske og nasjonalistiske fotball – vil skrive en tweet der det kanskje står:

«Er det en liten mulighet for at Roger Goodell i den meget spesielle uttalelsen om fred og forsoning, antydet at det vil være helt OK for spillere å KNELE, eller ikke stå under nasjonalsangen, og på den måten håne landet vårt og flagget vårt?»

Svaret er at Goodell mer enn antydet noe. Han viste Trump en midlertidig, skjelvende finger, men like fullt en finger.

Ballen er nå på spillernes banehalvdel. Eller for å presisere, på de hvite spillernes banehalvdel.

Iscenesatte protester

I 2016 og 2017 uttalte mange hvite spillere at de mente det var galt å «ikke respektere flagget» under nasjonalsangen, akkurat som det var det Kaepernick gjorde.

Først etter at Trump kalte spillerne som protesterte for «sons of bitches», som burde kastes rett ut av NFL, fikk vi se hvite spillere knele. Men dette var klarert med klubbeierne på forhånd.

Det var iscenesatt og var mer en protest mot Trump enn solidaritet med de svarte som var utsatt for politivold eller for å vise sympati med sine svarte lagkamerater.

Nå er det annerledes. Hvite spillere som Philadelphia Eagles’ quarterback Carson Wentz har gitt solid støtte til sine svarte lagkamerater og samtidig anerkjent at de selv er privilegerte.

Spillerne og trenerne til Denver Broncos og Jacksonville Jaguars har til og med deltatt i protestmarsjene.

Nå må de gå ned på kne

Men det virkelige beviset får vi når vi ser knærne deres treffer bakken første gang nasjonalsangen spilles. Ingen hender på hverandres skuldre, ikke arm i arm, ingen knyttnever i været, men at de tar vekten bort fra skuldrene sine svarte lagkamerater og at de fører blikket vårt bort fra dem ved selv å gå ned på kne.

Gå ned på kne, hvite spillere. Det vil vise oss at dette er noe mer enn tomme fraser, mer enn tweets og meldinger på Instagram, mer enn bare frykt for at dere ønsker å unngå bli uvenner med gutta på laget.

Det er på tide å vise ekte støtte og i praksis vise det dere vanligvis omtaler som fotballfamilien, faktisk er en familie, og at dere ikke farer med bullshit.

Gå ned på kne for å vise Donald Trump og resten av verden at dere ønsker å stå samlet. Gå ned på kne for en gang for alle å si at svarte liv faktisk betyr noe.

LES OGSÅ: KRONIKK: IOC bygger nytt hovedkvarter samtidig som de lar Rio sitte igjen med en enorm gjeld

LES OGSÅ: DEBATT: Kritikken mot Michael Jordan og «The Last Dance» holder ikke mål

LES OGSÅ: GJESTEKOMMENTAR: NBA i krise på grunn av Hong Kong-uttalelse på Twitter

Dave Zirin har skrevet en lang rekke bøker om forholdet mellom sport og politikk, blant annet Brazil’s Dance with the Devil. The World Cup, The Olympics, and the Fight for Democracy (2016).

Denne kommentaren er først publisert i The Nation under tittelen It’s Time for White NFL Players to Take the Knee

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT