Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Trygt å spille fotball? To rapporter med motsatt konklusjoner

De fleste ønsker fotball og annen idrett tilbake så raskt som mulig og det store spørsmålet nå er om når det er mulig og hvilke tiltak som må settes i gang for at man raskest mulig skal komme i gang igjen.

Upubliserte forskningsrapporter

Denne uka har det sirkulert to upubliserte forskningsrapporter som kommer med to helt motsatte konklusjoner.

En undersøkelse foretatt på Aarhus Universitet i Danmark sier at hvis fotballspillerne ikke jubler oppå hverandre og ikke bruker garderoben, så vil det være liten smittefare for fotballspillere som spiller kamp.

Undersøkelsen er basert på observasjoner på fotballspilleres bevegelser i 14 Superliga-kamper.

Undersøkelsen påpeker at smitterisikoen er liten når man spiller utendørs, selv om man spiller med eller mot spillere som er smittet.

Saken fortsetter under lenken.

Professor Allan Randrup Thomsen ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet, har ikke vært med å gjøre undersøkelsen, men sier i en kommentar til Aarhus-undersøkelsen, at det ikke er farlig å spille fotball utendørs.

Han henviser til danske helsemyndigheter som sier at man må være mindre enn to meter fra en koronasmittet i mer enn femten minutter for at man skal være i faresonen.

Lungene til fotballspillere mer utsatt

Men i en annen undersøkelse foretatt av italienske immunuloger og lungespesialister på forskningsinstitusjoner i Berlin, Roma og Verona, mener de har funnet at eliteutøvere har større sjanse for å inhalere vovid-19 (som utvikler seg til korona) og at det setter seg dypere i lungene enn hos andre, på grunn av det ekstreme aktivitetsnivået.

De mener derfor at skadevirkningene for eliteutøvere er større enn for mange andre grupper og at de lettere kan få lungebetennelse og akutte skader på lungene.

UEFA har gitt alle de europeiske ligaene frist til 25. mai om å komme med en plan for gjennomføring av inneværende sesong.

Flere europeiske ligaer har allerede bestemt seg for å avslutte sesongen. Det gjelder blant annet Nederland, Belgia og Frankrike.

Saken forstsetter under lenken.

Utålmodig

I Tyskland og England ønsker man fortsatt å komme i gang igjen, og de er villige til å spille kampene for lukkete tribuner.

De italienske forskerne sier at god lungekapasitet vanligvis er en fordel under normale omstendigheter, men at det ikke er en fordel når man puster inn farlig virus og at virkningen kan bli langt mer aggressiv enn hos dem som ikke har samme lungekapasitet.

De advarer også om at spillere som har korona, men ikke viser noen symptomer på at de har det, kan få større skader enn andre fordi de drar viruset dypere inn i lungesystemet når de anstrenger seg.

Saken fortsetter under lenken.

Ingen av disse studiene er kvalitetssikret, men mange bruker dem i argumentasjonen for det synet de har.

Ved siden av en bekreftelse på at disse studiene holder vann er det fortsatt mange ting som er usikkert.

Hva om en spiller får påvist korona etter en kamp? Skal bare den ene spilleren isoleres eller skal hele laget settes i karantene. Hvis det er det siste som gjelder, blir det nesten umulig å gjennomføre kamper.

Ett annet spørsmål er om man isolere alle spillerne og støtteapparatet fra omverden til sesongen er ferdigspilt for å unngå smitte. Hva slags etiske problemstillinger gir det oss?

Og hva med reisene til alle lagene til og fra bortekamp. Noen har foreslått å spille alle kampene på samme sted. Det fører også med seg noen etiske problemstillinger.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT