Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

KOMMENTAR: Dropp fotball-EM denne sommeren!

Årets EM skulle være en feiring av 60-årsjubileumet til UEFA og kamper ble lagt til 12 byer i 12 land (i utgangspunktet 13, men Brüssel i Belgia trakk seg), i et forsøk på å gi flest mulig muligheten til å se mesterskapet og for å samle den europeiske fotballfamilien på en ny måte.

Nå er koronaviruset i ferd med å ødelegge festen og samholdet, men for at UEFA ikke skal gjøre vondt verre, bør de utsette mesterskapet til neste år eller avlyse hele greia. Det vil være både klokt og samlende.

Fem grunner til å droppe fotball-EM

«Formål foran profitt». Da UEFA-president Aleksander Ceferin på talerstolen på UEFA-kongressen i Amsterdam i begynnelsen av denne måneden gikk til kraftig angrep på FIFA og FIFA-presidenten brukte han FIFA-presidentens grådighet som utgangspunkt. Han mente rett og slett at FIFA-bossen var mer opptatt av penger, enn av å utvikle fotballen med sine forslag om globale cupturneringer finansiert av hemmelige bidragsytere.

I sin dårlig skjulte sarkasme mot Gianni Infantino sa han at selv om UEFA var det rikeste av alle regionale fotballforbund, så var ikke penger det viktigste. «Formål foran profitt» («purpose over profit») var slagordet han brukte i den anledning.

Ved å avlyse eller utsette viser UEFA-presidenten at han faktisk mener noe med dette slagordet. Det beste vil være å utsette mesterskapet til neste år. Da får man ikke bare kåret en vinner, men det vil også være det mest lønnsomme, tross alt.

Vise lederansvar. Til nå har kommunikasjonen til UEFA om korona vært håpløs. Det finnes nesten ingen informasjon på UEFA nettsider og svarene lederne i UEFA gir på kritiske koronaspørsmål er flåsete og arrogante. Det inngir ikke tillitt.

Hvis de nå på kort tid kommer med en plan om et nytt sluttspill neste år og spiller på lag med de globale helsemyndighetene, slik de sier at de har til hensikt å gjøre, så viser de lederansvar.

Katastrofe for nasjonal fotball. Dette dreier seg ikke bare om «formål og profitt» for UEFA, men også for de 55 medlemslandene i UEFA. I ulik grad er de rammet av korona og i ulik grad har de reagert på den stadig voksende krisen.

I flere land er serie- og cupspill avlyst eller utsatt på ubestemt tid og et fotball-EM denne sommeren vil føre til at de ikke får avviklet hjemlige kamper. Det er den hjemlige fotballen som tross alt er viktigst for den jevne supporteren.

Forskjellsbehandling. De tolv arrangørlandene er rammet på forskjellig måte og har reagert helt forskjellig på trusselbildet som endrer seg til stadighet.

I Italia, som skal arrangere åpningskampen 12. juni, mellom Italia og Tyrkia, er fotballen lagt på is, men England som både skal ha semifinale og finale er det ikke satt i gang noen tiltak i det hele tatt. Man kan spørre seg om hvorfor, men i lengden må de fleste arrangørland innføre tiltak. Det mest sannsynlige er at England må sette inn ekstraordinære tiltak, også.

Beskytte supporterne. De tolv landene er rammet forskjellig, men siden mesterskapet foregår over hele Europa, vil supportere fra ett land med mye smitte, ta med seg smitte til et annet land med lite smitte, skulle landslaget de følger komme langt i turneringen.

På den måten er det uforsvarlig å la supportere reise fritt rundt i Europa denne sommeren, og utsetter man mesterskapet til neste år kan man tillate at alle supportere som vil og har billetter får se kamper over hele Europa, uten å tenke på smittefare.

Det er ikke enkle beslutninger som UEFA skal ta, men lederne tjener gode penger på å gjøre nesten ingenting, og nå har de muligheten til å vise at de fortjener godtgjørelsen sin.

LES OGSÅ: Korona skaper ubalanse i maktkampen i internasjonal fotball

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Skjønner idrettslederne alvoret?

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT