Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Trump-etterforskningen avdekker flere detaljer om russisk FIFA-korrupsjon

Det amerikanske justisdepartementet offentliggjorde denne uke en 476 siders rapport som omhandler Trump-etterforskningen.

- Annonse -

Der kommer det også fram detaljer om hvordan Russland arbeidet for å få fotball-VM i 2018 og Russlands president Vladimir Putin står nok en gang sentralt.

LES HELE RAPPORTEN HER

Saken fortsetter under bildet.

Lite informasjon om Russland

Det er liten tvil om at måten Qatar fikk fotball-VM i 2022 har skygget over Russlands metoder for å få VM i 2018.

Det er to grunner til at vi siden 2010 har fått lite innblikk i hva Russland gjorde for å få fotball-VM.

For det første var det (utrolig nok) mer sjokkerende at Qatar fikk fotball-VM enn Russland.

For det andre fordi det eksiterer langt mer skriftlige kilder på hva som skjedde med Qatars
VM-søknad enn den russiske søknaden.

Med andre ord har Russland har vært flinkere til å skjule sine spor. Samtidig er det viktig å ha i bakhodet at de to søknadene var nært knyttet til hverandre.

De siste månedene har det imidlertid kommet mer informasjon om hva som skjedde med den russiske søknaden. I slutten av oktober kom det lekkasjer på et russisk nettsted om
hvordan den russiske VM-kampanjen var rigget.

Dokumentene som ble lekket kan deles opp i tre kategorier:

  • ett sett av dokumenter som gir en beskrivelse av alle de 24 FIFA-styremedlemmene og
    forslag til metoder for å bestikke dem
  • ett sett av dokumenter som forteller hva de må gjøre for å få kontakt og innflytelse hos
    de forskjellige styremedlemmene
  • ett sett av dokumenter som viser korrespondansen mellom den russiske organisasjonskomiteen og de forskjellige styremedlemmene og framdriften i bestikkelsene

I dokumentene står det blant annet at penger (så mye som 50 millioner kroner!) skulle kanaliseres til Frans Beckenbauers rådgiver og venn Fedor Radmann.

Påvirkningen av daværende UEFA-president Michel Platini skulle skje gjennom UEFAs sponsorer og det står at daværende FIFA-president Sepp Blatter best kunne påvirkes gjennom Sepp Blatters nevø, som hadde ansvar for FIFAs store tv-avtaler gjennom selskapet Infront Sports & Media, som i Norge er mest kjent for salget av
skirettighetene til NENT/Viasat.

Mye av dette har vært offentlige hemmeligheter og svært få journalister har sittet med håndfaste bevis på hva som faktisk skjedde.

Medvedev og Putin snakker om VM

Da FIFA selv etterforsket søknadsprosessen (ledet av Michael J. Garcia) fikk de ikke avdekket stort, blant annet fordi russerne hevdet at datamaskinene som var brukt i søknadsarbeidet var ødelagt.

Informasjonen som kom fram i oktober tyder på at FIFA ikke gjorde grundig nok undersøkelser.

I den 476-siders rapporten som nå er publisert henvises det til en samtale mellom daværende president Dimitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin.

Kilden er den mye omtalte Christopher Steele, som har jobbet for klienter som ønsket å sverte Donald Trump i valgkampen i 2016, men også for den engelske VM-søknaden for fotball-VM i 2018.

Steele skal ha tatt kontakt med FBI i 2010 for å gi dem informasjon om at den skotske journalisten Andrew Jennings satt å på informasjon om FIFA-korrupsjon.

FBI tok kontakt med Jennings og dette startet den omfattende opprullingen av korrupsjon i FIFA og til arrestasjonene på det fasjonable FIFA-hotellet Baur au Lac i Zürich i 2015.

Det har til nå ført til at 26 personer i og rundt FIFA er dømt for korrupsjon eller hvitvasking av penger. Fortsatt foregår det etterforskning og det er ventet at flere i FIFA-systemet blir tiltalt og dømt som et resultat av denne etterforskningen. Nå kan det se ut som FBI har russere i kikkerten.

Ny informasjon

Mange av disse detaljene er kjent i Ken Bensingers bok Red Card som kom ut i 2018, men opplysningene som kommer fram om FBIs Russlandsetterforskning er nytt stoff.

Det skal ikke ha
vært et formelt samarbeid mellom Christopher Steele og FBI, men Steele skal i
flere sammenhenger ha gitt FBI informasjon om funn han hadde gjort.

I 2011 rapporterte han til sin kontaktperson i FBI at daværende statsminister Vladimir Putin til president Dimitrij Medvedev hadde innrømmet at russiske oligarker hadde bestukket FIFA-presidenten for å sikre seg VM i 2018.

Og i 2015 rapporterte han til samme person at sentrale personer i Kreml hadde innrømmet at de hadde bestukket styremedlemmer i FIFA.

FBI skal ha kontaktet den engelske søkerkomiteen for fotball-VM i 2018 for å sjekke ut
informasjonen og skal også ha jobbet med britiske myndigheter for å få mer klarhet i informasjonen som Steele hadde gitt dem. Dette har til nå ikke vært kjent.

Selv om Steele aldri har vært inne til avhør eller har hatt et formelt samarbeid med FBI skal han totalt ha fått utbetalt ca. en million kroner av FBI for å ha bidratt til verdifull informasjon i arbeidet med å avdekke korrupsjon i FIFA.

Kontroversiell person

Det har vært mye strid om troverdigheten til Christopher Steele og dette diskuteres også i rapporten fra det amerikanske justisdepartementet.

I rapporten sår de tvil om Steeles troverdighet i arbeidet med Trump, men hevder om hans FIFA-arbeid at det har høy troverdighet. I følge rapporten skal han ha vært på godfot med Donald Trumps datter Ivanka Trump og brukt henne for å få oppdrag hos Donald Trump, uten å lykkes.

Christopher Steeles arbeid med FIFA ble første gang kjent da de to Sunday Times-journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert presenterte sine funn til det britiske parlamentet i november 2014.

De to journalistene mente at selv om Vladimir Putin ikke likte fotball så fikk han det for seg at Russland ville miste ansikt hvis de tapte kampen om VM.

Vladimir Putin engasjerte derfor et knippe innflytelsesrike personer som trakk i alle tråder for å gjøre fotball-VM i Russland til virkelighet. Disse personene er oligarkene som blir nevnt i FBI-rapporten.

Vladimir Putin og den russiske VM-komiteen skjønte tidlig at de måtte inngå et strategisk samarbeid med den da mektige Muhammad Bin Hammam og Qatar for å få VM.

Bin Hammam var president i Det asiatiske fotballforbundet (AFC) og satt i FIFAs eksekutivkomité som skulle bestemme hvem som fikk VM i 2018 og 2022.

Idrettspolitikk.no sitter på epost-korrespondanse mellom den russiske søkerkomiteen og ledelsen i AFC om at sentrale personer i den russiske søkerkomiteen hadde hemmelige møter om samarbeid for å få fotball-VM til Russland og Qatar.

Saken fortsetter under bildet.

Hektisk arbeid for å få VM

Et halvt år før fotball-VM i 2018 skulle stemmes over var det svært få som hadde tro på at Russland skulle bli tildelt verdens største fotballturnering.

Daværende president Dimitrij Medvedev hadde lagt små ressurser i promoteringen av VM og FIFAs evalueringsrapporter viste at England, Spania/Portugal og Nederland/Belgia var langt bedre rustet til å arrangere fotball-VM enn Russland.

Russland var rett og slett ikke forberedt til å arrangere VM. Det plaget statsminister Vladimir Putin.

Ifølge rapporten som ble presentert i det britiske parlamentet av de to journalistene mente han det ville være et enormt prestisjetap å ikke få fotball-VM og satt derfor i gang en storstilt aksjon for å sikre seg VM og alle midler ble tatt i bruk: utnyttelse av sitt gamle nettverk i KGB, bruk av russiske oligarker og kynisk bruk av beryktede PR-rådgivere.

Putins folk inngikk også avtaler med andre nasjoner for å forplikte dem til å støtte den russiske søknaden.

Koblinger til Donald Trump

Den engelske kampanjen for å få VM i 2018 var en katastrofe.
De fikk bare to stemmer i første valgrunde og røyk rett ut. De fikk best
evaluering av alle kandidater og brukte det som kunne krype og gå av kjendiser
i dagene før VM skulle deles ut.

Det holdt ikke og svaret på hvorfor lå i deres egne etterretningsrapporter om Russland. De fleste land som ønsker fotball-VM (og OL) henter inn egne etterretningsrapporter om sine motkandidater, også med hjelp fra nasjonale etterretningstjenester eller fra personer som har vært knyttet til dette etterretningsapparatet.

Den engelske søkerkomiteen hadde engasjert en egen
etterretningsagent, Christopher Steele. Han jobbet i Orbis Business
Intelligence Ltd.

I
januar 2017 avslørte BuzzFeed at Steele
først på oppdrag fra Donald Trumps rivaler i det republikanske partiet og deretter på oppdrag fra det demokratiske partiet i USA hadde samlet kompromitterende opplysninger om Donald Trump på sine reiser i Russland.

Det ble også avslørt at han hadde samlet inn svært sensitiv informasjon om Vladimir Putins arbeid for å få fotball-VM i 2018.

Det var dette de to Sunday Times-journalistene Heidi Blake og Jonathan Calvert presenterte til det britiske parlamentet. De hadde lenge arbeidet med de såkalte FIFA Files og som i etterkant ble presentert i boka The Ugly Game.

En del av materialet de presenterte til det britiske parlamentet ble ikke presentert i Sunday Times-artiklene eller i boka The Ugly Game.

De to journalistene hevder at de avdekket hvordan Qatar kjøpte VM, men i realiteten beskriver boka kun hvordan Qatar betalte penger under bordet for at Bin Hammam skulle bli gjenvalgt som president i AFC. De fleste av personene som fikk penger satt ikke i FIFAs eksekutivkomité.

Bruker de hemmelige tjenestene

På forsommeren 2010 skal Vladimir Putin, ifølge parlamentsrapporten ha samlet en gruppe russiske oligarker og andre personer med ressurser og innflytelse og bedt dem gjøre alt i deres makt for å sikre Russland fotball-VM.

Vladimir Putin har en fortid i KGB (i dag FSB) og har fortsatt sterk innflytelse på de hemmelige russiske tjenestene.

Hovedhensikten med å bruke oligarker og andre russere var å ikke legge igjen spor som kunne føres tilbake til Putin og hans kontor.

Vladimir Putin ga ingen skriftlig ordre, men ga muntlig beskjed til blant annet oligarkene om hva du burde og skulle gjøre fordi det da ble svært vanskelig å spore kontakte med de representantene fra FIFA som skulle stemme over hvem som skulle få VM tilbake til kontorene i Kreml.

Det er en av grunnene til at det finnes svært lite informasjon om hva som har skjedd internt i den russiske søkerkomiteen og at FIFAs egne granskningskomiteer ikke har greid å presentere like mye materiale som vi har sett i tilfellet Qatar.

I det skjulte tok Vladimir Putin over kontrollen av VM-søknaden og, ifølge Christopher Steeles etterretningsrapport skal et samarbeid med Qatar ha fått førsteprioritet.

På sensommeren 2010 var både Qatar og Russland i gang med å få oversikt over hva de forskjellige FIFA-eksekutivmedlemmene ville stemme på i de forskjellige avstemningsrundene og de hadde god oversikt over hva de de ville stemme på i første runde.

Forhandlingene mellom Qatar og Russland dreide seg i hovedsak om hva de forskjellige eksekutivkomite-medlemmene skulle stemme på i andre valgrunde.

Etterretningsinformasjonen som England hadde samlet inn fra forskjellige kilder viser at Qatar anbefalte alle eksekutivkomité-medlemmene de hadde kontroll på å stemme for Russland i den andre valgrunden.

Detaljene i FBI-rapporten gir et bedre innblikk i hva som skjedde i kulissene i forkant av avstemmingen om fotball-VM i 2018 og 2022 og en viser at amerikanske politimyndigheter lenge har etterforsket russisk FIFA-korrupsjon.

Og som avsløringene i den omfattende russiske dopingsvindelen viser: kriminaliteten går helt til topps i det russiske maktapparatet.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT