Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

KOMMENTAR: Journalister er et mareritt for WADA

- Annonse -

Avsløringene som WADAs interne granskningsgruppe (Intelligence and Investigations Department (I&I)) har avdekket i Russlands-saken er mer enn graverende, som om det var mulig(!), og anbefalingene fra komiteen (WADA Compliance Review Committee) som kommer med forslag til WADA-styret om tiltak overfor Russland er tøffe.

Nå spørs det om det avtroppende styret tør å gi Russland fingeren eller ikke.

Omstridt vedtak

I september i fjor vedtok WADAs styre (med ni mot to stemmer) å oppheve suspensjonen av Det russiske antidopingbyrået (RUSADA), til tross for at de ikke hadde akspetert alle punktene i veikartet som ble lagt for RUSADA, russisk idrett og russiske myndigheter i etterkant av alle avsløringene som startet i 2014.

På to sentrale punkter hadde Russland ikke etterkommet
kravene i veikartet: akseptere funnene i de uavhengige granskningsrapportene
(McLaren-rapportene) og utlevere dopingdataen fra antidopinglaboratoriet i Moskva
(såkalte LIMS-data).

Selv om den nye direktøren i RUSADA, Jurij Ganus langt på vei har anerkjent McLaren-rapportene, har det aldri kommet en innrømmelse fra russiske myndigheter om at de sto bak statsstyrt doping under OL i Sotsji i 2014, slike McLaren-rapporten viser.

Den innrømmelsen får vi nok aldri.

Etter flere forsinkelser utleverte Russland ut dopingdataene fra januar i år og mange mente at det var et godt skritt mot mer åpenhet i Russland og at vi kunne se fram til russisk deltagelse i alle store mesterskap framover.

Så galt kan man ta.

Saken fortsetter under lenken.

Nye og sjokkerende detaljer

WADAs granskningsgruppe fant at de utleverte dataene var manipulert med for å skjule positive dopingprøver og at brevkorrespondanse var forfalsket.

Mest sannsynlig har hensikten vært å skape tvil om alle dopingprøver i Russland og at det kan bidra til å frikjenne alle russiske utøvere og for å gi skylden for hele dopingskandalen på varsleren Grigorij Rodtsjenkov og dermed slippe å innrømme at dette var et statsstyrt prosjekt.

Med andre ord, nok en vill dekkoprasjon fra russisk side.

Rodtsjenkov var hjernen bak dopingprogrammet under lekene i Sotsji og det er hans vitnemål som har ført til alle rapportene som har dokumentert omfattende russiske doping. Han lever nå i skjul i USA i frykt for sitt eget liv.

Saken fortsetter under lenken.

Knuser Russlandskritikere

Noen få utvalgte medier har fått tilgang til den omfattende og hardtslående rapporten på 89 sider og som er grunnlaget for beslutningen som Linda H. Helleland og resten av styret skal ta 9. desember.

Det er tydelig at noen internt i WADA har fryktet hemmeligholdet
til sentrale personer i WADA og har lekket dette dokumentet for å sørge for at sentral
informasjon om Russland blir offentliggjort.

De siste to årene har WADA blitt mer og mer lukket i sensitive saker og ledelsen i WADA, med president Craig Reedie og generaldirektør Olivier Niggli i spissen, har hele tiden forsøkt å gjøre livet enklest mulig for Russland og mest mulig vanskelig for dem som ønsker å få all informasjon om det som har skjedd fram i lyset.

Idrettspolitikk.no har snakket med flere med kjennskap til interne forhold i WADA og fått informasjon om at de som har blitt oppfattet som Russlandsfiendtlige har blitt bedt om å holde seg unna møter, bedt om å føye seg etter WADA-ledelsens linje i saken eller at ledelsen har holdt informasjon om Russland unna styremøter for at straffen mot Russland skal bli mildest mulig.

Dette er et bilde som Linda H. Helleland også tegner i boken Ren idrett, skittent spill. Samtidig er det mye som ikke står i boken, rett og slett fordi informasjon er holdt tilbake.

Saken fortsetter under lenken.

Når media blir brekkstang

Idrettspolitikk.no har tidligere skrevet om brevkorrespondanse mellom ledelsen i WADA og russiske myndigheter der WADA ber om godt vært, helt uten at dette var klarert med WADAs styre.

Dette har kun kommet til offentligheten fordi noen i WADA-systemet har lekket brevene til pressen.

Lederne i WADA er livredd pressen og det har ført til at de har gjort flere grep for å holde informasjon hemmelig, blant annet for å kunne styre agendaen i offentligheten.

Et sentralt grep Olivier Niggli og Craig Reedie gjorde i etterkant av McLaren-rapportene var at de la granskningsgruppa inn under WADA og sluttet med eksterne granskninger, slik McLaren-granskningen hadde vært (og Pound-granskningene, som tok for seg russisk friidrett, og som var forløperen til de mer omfattende McLaren-rapportene).

Det er påfallende at McLaren-rapportene ligger åpent på WADAs nettsider, med den siste 89-siders rapporten ikke er offentliggjort, slik at alle kan gjøre seg opp en mening om funnene som er gjort i rapporten.

Saken fortsetter under lenken.

To pressemeldinger på tre dager

Hvor stor betydning dette har viser to pressemeldinger fra WADA med tre dagers mellomrom, en før og en etter avsløringene i media om innholdet i granskningsrapporten.

I den første pressemeldingen datert 22. november, står det at WADA Compliance Review Committee anbefaler tøffe sanksjoner mot RUSADA og at de anbefaler å erklære RUSADA for non-compliant. Vanligvis betyr det at antidopingbyrået suspenderes.

Men etter at utvalgte medier publiserte detaljer fra granskningsrapporten sendte WADA ut en ny pressemelding 25. november der de presiserte at de ikke anbefaler at RUSADA suspenderes, men at de får drive på vanlig vis, fordi de har bidratt til å gjøre antidopingarbeidet i Russland bedre de siste to årene.

Dette er en holdning WADA ikke ville skulle bli kjent før styremøtet, sannsynligvis fordi de ønsket å komme fram til en mild behandling av Russland, og som de håpet de kunne holde hemmelig ved å ha beholde granskningsgruppa internt.

Saken fortsetter under bildene.

Fra WADAs pressemelding 22. november om konsekvensene for RUSADA.
Fra WADAs pressemelding 25. november om konsekvensene for RUSADA

Alt for å få Russland med

Mye tyder derfor på at WADA kan ende opp med en hybridløsning
for Russland, akkurat slik de har gjort tidligere, og at de vil få støtte av
IOC som sitter med begge hendene på rattet til WADAs beslutninger.

I tillegg er det verdt å merke seg at IOC-president Thomas Bach har uttalt at den nye granskningsrapporten ikke drar inn den russiske olympiske komité og at de derfor bør gå fri. IOC-presidenten gjør alt han kan for å få med Russland til OL i Tokyo 2020.

Det legger han ikke skjul på.

Se dokumentarfilm i tre deler om Grigorij Rodtsjenkov:

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT