Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Spanske myndigheter har hindret dopingavsløringer

LES WADAs årsrapport her.

DNA-testene er gjort av blod fra blodposer funnet hos den spanske legen Eufemiano Fuentes på hans kontor i Madrid i 2006.

Saken foreldet

WADA har ifølge sitt eget regelverk ikke anledning til å gå ut med navnene fordi foreldelsesfristen på ti år har gått ut.

Fuentes-saken er spesiell, og tidslinjen er merkelig. Så sent som i juli i år ble det rapportert at WADA hadde innhentet 35 DNA-prøver fra de 215 blodposene som ble funnet på legens klinikk i Madrid og nå sier WADA at de ikke kan gjøre noe med utøverne som er identifisert, på grunn av foreldelsesfristen.

I årsrapporten skriver WADA at de er svært misfornøyd med dette utfallet.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra WADAs årsrapport for 2018

Fortsatt aktive utøvere

Ifølge den franske avisen L’Equipe sa WADAs sjefetterforsker, Günter Younger til WADAs eksekutivkomité i mai i år at syv utøvere var identifisert.

Blant disse er fire fortsatt aktive, mens tre har lagt opp. De fire som fortsatt er aktive ble grundig testet i perioden mellom november 2017 og april 2018, men ingen testet positivt.

Regjerende verdensmester i sykkel, Alejandro Valverde (Movistar) er en av bare tre sykkelryttere som har vært involvert i skandalen og som fortsatt er aktiv. Han er også den eneste som fortsatt er aktiv og som har blitt straffet for funn gjort hos Fuentes. De to andre rytterne som fortsatt er aktive er Francisco Mancebo og Oscar Sevilla.

Valverde fikk dopingstraff tre år etter at funnene ble gjort hos Fuentes og gjorde comeback i sykkelsporten i 2012. I år tok han andreplass i Spania Rundt.

De andre rytterne som er knyttet til denne dopingskandalen er Jan Ullrich, Ivan Basso, Thomas Dekker, Jörg Jaksche, Santiago Botero og Tyler Hamilton. Alle disse har lagt opp.

Hvorfor bare sykkelryttere?

Det mistenkelige i denne saken er at det kun er sykkelryttere som er avslørt og staffet.

Det har gått sterke rykter om at både fotball- og tennisspillere har vært involvert, men ingen er avslørt til nå.

Tidligere generaldirektør i WADA (2003-2016) og nå leder for friidrettens integritetsgruppe (Athletics Integrity Unit), David Howman, mener at dette er beklagelig, men ikke overraskende. Han mener at idretten tar altfor stort hensyn til privatlivet.

– Det som er synd er at alle forsøkene til WADA i alle disse
årene er sabotert av et svært langsomt spansk rettsvesen, sier Howman til BBC.

– Noen ganger ser det ut som de har hatt til hensikt å forsinke prosessen.

Langvarig rettsprosess

Eufemiano Fuentes ble i 2013 straffedømt for å ha forsynt syklister med blodoverføringer, men samtidig ga dommeren beskjed om at blodposene skulle destrueres.

Etter langvarige rettsprosesser fikk WADA medhold i retten om å få tilgang til de 215 beslaglagte blodposene for å analysere dem på nytt.

WADA skal ha ferdiganalysert blodposene i august i år og da hadde de funnet DNA til elleve utøvere, utøvere utover de som allerede er identifisert.

Operacion Puerto startet med politiaksjoner i Madrid og Zaragoza i 2006 og det ble beslaglagt store mengder anabole steroider, laboratorieutstyr for blodoverføringer og mengder med nedfryste blodposer.

I avhør skal Fuentes selv ha sagt at han hadde syklister, tennisspillere, fotballspillere og friidrettsutøvere på kundelisten. Totalt satt etterforskerne på en liste med navn på over 50 syklister, mange av dem ble kastet ut av Tour de France det året og senere ble Tour de France-vinner Jan Ullrich, vinner av Spania Rundt Alejandro Valverde og Ivan Basso suspendert fra sykkelsporten.

Siden det i Spania på det tidspunktet ikke var forbudt ved lov å bruke doping ble saken i førsteomgang henlagt, men ble gjenåpnet i 2008 og Fuentes ble da etterforsket for å ha vært en helserisiko for utøvere han hadde til behandling.

I en ny aksjon i 2010 (Operasjon Galgo) starter spanske myndigheter en etterforskning av doping i friidrett, der også Fuentes var innblandet og i 2013 bli han dømt til ett års betinget fengsel. Samtidig beordret den spanske dommeren at alle blodposene skulle destrueres.

I 2016 blir Fuentes dom opphevet etter en ankesak, men samtidig blir vedtaket om å destruere blodposene også opphevet.

Når WADA først har fått testet innholdet i blodposene er saken altså foreldet med god margin.

LES OGSÅ: Funnene i Robert Müellers rapport om Donald Trump og Russland ligner på funnene om WADA og Russland

LES OGSÅ: Hajo Seppelt: – Flere gravende journalister kunne utløst jordskjelv i idretten

LES OGSÅ: KOMMENTAR: WADA-presidenten fortjener ingen pris

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT