spot_img

E-sport: – Du må være i god fysisk og mental stand

– E-sport er nytt og rart for folk flest, det er ikke direkte intuitivt å se hvorfor det er en idrett, og det er derfor vår oppgave som E-sportsutøvere å vise hvorfor vi fortjener idrettsstatus, sier Håkon «Koolberg» Solberg til Idrettspolitikk.no.

– Bredden taler for inkludering i idretten

Den profilerte E-sportutøveren sier han ikke føler seg kvalifisert til å svare på om E-sport bør inn i Norges Idrettsforbund (NIF), men hevder likevel at Norge ligger bak sine naboland når det kommer til anerkjennelse av E-sport som egen idrett, og at det skyldes en konservativ kultur som er redd for endringer.

Til Idrettspolitikk.no sier Erling Rostvåg, som er liga- og turnetingsansvarlig for Gamer.no og Telialigaen, at det er verdt å høre på Håkon Solberg i debatten om E-sportens rolle i Norge.

– Håkon Solberg er en League of Legends-spiller som det må være mulig å omtale som en profil i det norske miljøet. Han har vært tilstede og aktiv på SoMe i flere år, så de fleste vet hvem han er.

– I tillegg er han en av få spillere som har spilt for samme klubben i alle år og vant Telialigaen som kaptein for Celestial Gaming nå i vår.

Selv har Erling Rostvåg klare meninger om E-sportens rolle i Norge og om det bør organiseres under NIF-paraplyen.

– Det er mange grunner for og imot et opptak i NIF, men jeg heller mot et ja. Særlig av hensyn til bredden. Per i dag er det mange idrettslag som ønsker å jobbe med E-sport, men som er usikre på om dette er innenfor deres mandat.

– «Alle» barn og unge har i dag et forhold til dataspill, men det er også en arena som sårt trenger tilstedeværelse av voksenpersoner og gode holdninger, sier Rostvåg.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Fart og skyting er idrett, E-sport er ikke. Den er god.

Leser dette fra treningssenteret, der jeg opprettholder en sunn levestil for å prestere i idretten min, E-sport. https://t.co/CiyK82E1Cg pic.twitter.com/Pwd68qmN0R

— Håkon KOOLBERG Solberg (@hakosolb) August 27, 2019

LES OGSÅ: Den tyske olympiske komité anerkjenner ikke Esport som egen idrett

Er det idrett?

Spørsmålet om E-sport kan organiseres i NIF er avhengig av om det kan karakteriseres som idrett og om det blant annet oppfyller idrettens barneidrettsbestemmelser.

I tillegg er det en utfordring at det er kommersielle interesser som lager konkurranseregler og har eierrettighetene til spillene det konkurreres i.

Per i dag er ikke E-sport definert som idrett i Norge.

– Mange vil nok henge seg opp i den fysiske delen av E-sport, men i tillegg til å kreve god finmotorikk krever også E-sport gode reaksjoner og gode kognitive evner. Dette er egenskaper vi som utøvere tilegner oss ved å drive med fysisk aktivitet, sier «Koolberg» Solberg.

«Koolberg» Solberg har akkurat utført en treningsøkt på et treningssenter når han svarer på spørsmål fra Idrettspolitikk.no.

– I toppsjiktet i E-sport i Norge trenes det regelmessig og hardt for å være best. Det er vanlig å ha en sjette, og en sjuende person som trener og analyserer laget på toppen av de fem som spiller. Noen lag, som mitt eget, har engasjert mentale trenere, som bruker pensum fra idrettspsykologi og treningslære i sine sesjoner.

Erling Rostvåg er klokkeklar i spørsmålet om E-sport er idrett eller ikke.

– Sport er ikke en beskytta tittel. Å prestere på toppnivå er ekstremt krevende, både for kropp og hode. På lavere nivå kan det være mer hobbypreg. Akkurat som bedriftsfotball, men minus beinbrudd, sier han.

– Hvorvidt det kan bli definert som idrett er opp til et E-sportforbundet og NIF å finne ut av på sikt.

Debatten har også dreid seg om å gi E-sportutøvere toppidrettsstatus.

I en kronikk på NRK Ytring skrev tidligere student ved Norges Idrettshøgskole, Mia Landsem at det er på tide at NIF og Norges idrettshøgskole legger til rette for flere enn fotballspillere og skiløpere og at de nå bør anerkjenne profesjonelle gamere er toppidrettsutøvere.

Kommunikasjon og strategi

Rostvåg er lei av spørsmål om hvilke kvaliteter som kreves av E-sportsutøvere.

– Det er litt som å spørre hva som skal til for å bli god i friidrett. Høydehopp og kulestøt krever veldig forskjellige egenskaper.

– League of Legends krever veldig god kommunikasjon på hva man ser internt i laget, Counter-Strike krever et arsenal av alternative strategier og Hearthstone ligner mer på sjakk.

– Skal jeg si noe generelt, så er evnen til å kommunisere som lag, jobbe målrettet over tid og analysere eget spill ganske sentralt, sier Rostvåg.

«Koolberg» Solberg mener i tillegg at det er viktig med gode språkkunnskaper og å være strukturert.

– Som E-sportutøver må du være en god lagspiller, du må kommunisere godt på flere språk, du må være i god fysisk og mental stand, og det lønner seg å være strategisk og intellektuelt anlagt.

– En hverdag som E-sportsutøver i Norge krever at du er utrolig strukturert, ettersom du med all sannsynlighet må kombinere E-sport med en deltidsjobb, eller studier, sier «Koolberg» Solberg.

Kampfiksing ikke et problem

Norsk Tipping tilbyr spill på E-sport-konkurranser, men E-sport får ikke Tippemidler. Rostvåg mener at Tippemidler gjerne kan gå til anlegg og infrastruktur til E-sportmiljøet.

Med ujevne mellomrom avdekkes det kampfiksingsaker i E-sport. I august ble seks personer arrestert i Australia og for noen år siden forekom det selvmord blant E-sportutøvere i Sør-Korea etter at de ble avslørt for kampfiksing.

Verken «Koolberg» Solberg eller Rostvåg mener at kampfiksing er et stort problem i E-sport i Norge.

– Kampfiksing er naturligvis et problem i alle idretter, også i E-sporten. Det er dog ikke kjent for meg at noen større, etablerte ligaer har vært utsatt for det. Telialigaen har vært tidlig ute og jobbet preventivt mot dette i det norske miljøet, og jeg er ikke bekymret for at vi bærer en stor risiko for kampfiksing, sier «Koolberg» Solberg.

– Systematisk kampfiksing er nok ikke så veldig utbredt, mener Rostvåg.

– Men det er ikke til å stikke under stol at mange kamper fra lavere nivå kun består av relativt lett påvirkelig ungdom. Jeg vil tro utbredelsen er sammenlignbar med lavere divisjoner i andre sporter, fortsetter han.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen.

Hva er det beste som har skjedd i norsk e-sport det siste året?

— Håkon KOOLBERG Solberg (@hakosolb) August 30, 2019

– Jeg vokste fra fotball og håndball

Begge to er sterkt opptatt og oppslukt av E-sport og mener det de holder på med har like store kvaliteter som all annen idrett og kanskje mer.

– Jeg begynte med e-sport som ved en tilfeldighet. Mitt konkurranseinstinkt trengte nytt beite når jeg vokste fra fotball og håndball, sier «Koolberg» Solberg.

Erling Rostvåg mener at en god E-sportkamp inneholder de samme kvalitetene som en god fotballkamp. Det inneholder drama, internkonflikter, enkeltprestasjoner, underdogs og spenning til siste slutt.

– Som med så mye annet her i livet, blir det langt mer interessant med en gang man forstår litt av spillene. Med innsikt kommer også evnen til å glede seg over det, avslutter han.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Er vi godt nok forberedt på Esport?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no | + posts

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,539FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT