Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Særforbund knyttes til narkotikahandel og atomvåpenprogram

En årsakene er at forbundet knyttes til Nord-Koreas atomvåpenprogram. Det er et av funnene gjort i en rapport skrevet av en granskningskomité utpekt av IOC.

LES HELE IOC-RAPPORTEN HER.

Boksing i trøbbel i mange år

Det har i mange år vært konflikter i og rundt bokseforbundet og på stort sett alle områder av driften. Daværende IOC-medlem Gerhard Heiberg advarte AIBA om tvilsomme dommere i 2003 og fikk i 2006 ansvaret for å rydde opp i det korrupte poengsystemet i boksingen.

AIBA ble truet med å bli kastet ut av OL allerede da, men greide etter Heibergs innsats å få forbli i OL. I følge IOCs nådeløse rapport denne uken er ikke mye forandret, heller tvert i mot, men de ønsker heller ikke nå å kaste ut boksing fra OL-programmet.

Alvorlige brudd – strenge krav

Anbefalingene til granskningskomiteen er at suspensjonen av AIBA ikke skal opphevet før særforbundet har gjort vedvarende forbedringer i ledelsen, av etikken, dommerstanden, kamparrangementene og av den finansielle situasjonen.

Komiteen anfører at utøvernes sikkerhet og tillit til bokseforbundet er tynnslitt og anbefaler at IOC må ta over styringen av kvalifiseringen til OL i Tokyo i 2020.

Det er sterke krefter i sving i denne saken og det sitter langt inne å straffe AIBA på denne måten, men ifølge komiteen er bruddene på Det olympiske charter og IOCs etiske regelverk så alvorlige at omdømmet til IOCs står på spill. Det sier ikke lite.

Hadde det vært nedsatt en undersøkelseskomité om driften i alle de olympiske særforbundene hadde vi sikkert sett flere suspensjoner, men det som gjør boksesaken så spesiell er at forbundet knyttes til alvorlig kriminalitet og brudd på folkeretten.

I søkelyset i mange år

I mars i år gikk AIBA-president Gafur Rakhimov av etter massivt press fra blant andre IOC, i et forsøk på å redde stumpene til et skakkjørt bokseforbund. Rakhimov er fra Usbekistan og er i mange år knyttet til lyssky virkomhet og alvorlig kriminalitet.

Sammen med Ekstra Bladet har Idrettspolitikk.nos journalist tidligere beskrevet hvordan Rakhimov sannsynligvis brukte hovedkvarteret til Den asiatiske olympiske komité (OCA) i Kuwait City til å hvitvaske heroinpenger.

LES: Kuwait-konspirasjonen 2.0

Der ble han beskyttet av sjeik Ahmad, som i dag er president i OCA, men som har måttet fratre mange verv i internasjonal idrett fordi han av amerikanske myndigheter er anklaget for korrupsjon i forbindelse med presidentvalget i Det asiatiske fotballforbundet (AFC).

Hovedkvarteret til Den asiatiske olympiske komité (OCA) i Kuwait City. Hovedkvarteret ligger i den lille bygningen, mens den store bygningen er et kjøpesenter som skal ha virket som skalkeskjul for hvitvasking av penger. Foto: Andreas Selliaas

Ettersøkt av Barack Obama

Gafur Rakhimov ble nektet visum til OL i Sydney i 2000 på grunn av anklager om mafiavirksomhet. På den tiden var Rakhimov visepresident i den asiatiske olympiske komite (OCA) og i 2012 skapte han store avisoverskrifter.

På ordre fra president Barack Obama frøs amerikanske
skattemyndigheter usbekerens kontoer og anklagede ham for å være en av verdens
største heroinsmuglere og leder av Brothers Circle.

Brothers Circle er et forbrytersyndikat som opererer i
Sørøst-Asia og landene ved den persiske gulfen. En stor del av denne heroinen
som dette syndikatet selger havner i Europa.

IOCs granskningskomité kommer med flere rystende detaljer om
Rakhimovs innblanding i ulovlig virksomhet.

Knyttes til nordkoreansk atomvåpenprogram

I rapporten hevdes det at på grunn av enorm gjeld valgte to sveitsiske banker å fryse kontoene til AIBA og for å løse den økonomiske krisen knyttet forbundet seg til en serbisk bankforbindelse.

Den serbiske banken API Bank som AIBA har inngått kontrakt
med eies av den russiske forretningsmannen Andrey Shlyakhovoy, som også eier
Agrosoyuz Bank. Denne banken er svartelistet av USA fordi den bidrar til
aktiviteter som knyttes til atomvåpenprogrammet til Nord-Korea.

Og siden det i henhold til amerikansk lovgivning ikke er lov for amerikanere å handle med personer på denne sanksjonslisten kommer dette i konflikt med AIBAs amerikanske sponsorer.

IOCs egen bankforbindelse ønsker heller ikke tilknytning til AIBA så lenge de benytter seg av den serbiske banken.

Artikkelen fortetter under bildet.

Utdrag fra IOC-rapporten der AIBA knyttes til Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Fikset OL i Sotsji

Gafur Rakhimov knyttes også til valget av OL i Sotsji i Guatemala i 2007.

Den tidligere britiske ambassadøren til Usbekistan, Craig
Murray, sa i et intervju i januar 2014 til den amerikanske tv-stasjonen ABC, at
Rakhimov er en av de fire-fem største heroinhandlerne i verden.

–Han er absolutt en meget innflytelsesrik og farlig
gangster, sa Murray.

Den britiske ambassadørens utsagn kom i forbindelse med vinter-OL i Sotsji. I innslaget til ABC ble Rakhimov anklaget av flere kilder for å ha bestukket flere av IOC-medlemmene med vesker fylt med penger for at de skulle stemme på Sotsji.

Umiddelbart etter avstemningen i Guatemala der Sotsji fikk lekene, takket presidenten for den russiske olympiske komité Rakhimov i full offentlighet for sitt arbeid for å sanke støtte i en rekke asiatiske land. Uten deres stemmer ville det vært umulig for Sotsji å få lekene.

Gjennom en talsmann bekreftet Rakhimov at han hadde hjulpet med på sikre asiatiske stemmer gjennom sine gode kontakter i olympiske kretser, men han avviste at han hadde bestukket dem.

LES OGSÅ: Korrupsjonsmistenkt sjeik hjelper Qatar inn i FIFA-varmen

PS: Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller sett inn penger på kontonr. 9801.36.55871.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT