Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Football Leaks: Rui Pinto er utlevert til Portugal

Det melder den portugisiske avisen Sabado.

Siden 2015 og til i dag har dokumentene som stammer fra Football Leaks satt søkelys på skatteunderdragelser til Lionel Messi, Christiano Ronaldo og José Mourinho, anklager om voldtekt begått av Christiano Ronaldo og beskyldninger om at Manchester City har begått alvorlige brudd på FIFAs Fair Play-regler.

Kan få ti år i fengsel

Etter ankomsten til Portugal vil Rui Pinto innen 48 timer bli avhørt av politiet. Da vil han få spørsmål om illegal tilegnelse av dokumenter og utpressing. Strafferammen for det han er siktet for er mellom 2,5 og 10 år.

To av ulovlighetene han er siktet for er såkalt «phishing» av dokumenter fra blant andre fotballklubben Sporting Clube de Portugal og Doyen Sports Investments Limited (et agentselskap), for deretter å presse dem for penger.

Senere skal han ha lagt ut dokumentene på sin egen nettside
football-leaks.livejournal.com og senere inngått et samarbeid med tyske Der Spiegel. Dokumentene som er publisert handler i hovedsak om spillerkontrakter.

Benekter kriminalitet

Rui Pinto benekter både det myndighetene i Portugal betegner som «hacking» og utpressing. Han ble arrestert i midten av januar og det er beslaglagt ti harddisker med data som kan knyttes til Football Leaks.

På disse harddiskene skal det fortsatt være dokumenter som ennå ikke er kjent for pressen.

Varsler eller hacker?

Rui Pinto ble arrestert i Budapest i januar og siktet for hacking av datamateriale og utpressing og annen kriminell virksomhet, men forsvarerne hans (blant andre en som tidligere har forsvart Edward Snowden) mener at han kan kategoriseres som en varsler, og at dokumentene han har bragt fram er av så stor verdi at det veier mer enn eventuelle lovbrudd han har gjort.

Flere rettsprosesser på en gang

Rui Pinto står midt i to rettsprosesser på samme tid. Portugisiske politimyndigheter mistenker ham for å ha hacket data for så å ha forsøkt å presse penger ut av dem han har stjålet dataene fra.

Samtidig ønsker belgisk og fransk politi å samarbeide med Pinto for å finne ut hva som finnes i dokumentene, slik at de kan forfølge lovbrudd som begås i fotballen.

Pintos advokater mente at en utlevering til Portugal vil forhindre at dokumentene blir tilgjengelig for belgiske og franske myndigheter.

Luktet politiet?

Rui Pinto har innrømmet at han via en mellommann skal ha kontaktet agentselskapet Doyen og bedt om penger for ikke å publisere dokumentene, men han hevder at det bare var en test for å sjekke hvor mye dokumentene er verdt.

Nå avslører Sabado at Doyen skal ha inngått et samarbeid med politiet med en gang Pinto tok kontakt, for å få avslørt ham og få ham arrestert.

Den portugisiske avisen hevder at Pinto gjennom «phishing» skal ha fanget opp epostkorrespondanse mellom representanter for Doyen og politiet og derfor trukket seg fra forhandlingene om penger.

Dette benekter Rui Pinto.

Tidligere har Rui Pinto blitt tatt for å ha hacket en bank. I intervjuer med blant annet Der Spiegel har han benektet at han tidligere har gjort dette.

Det er dette han nå konfronteres med når han møter portugisisk politi.

LES OGSÅ: Football Leaks – hvem er det godt for?

LES OGSÅ: Hvordan forstå Football Leaks?

LES OGSÅ: Mannen bak Football Leaks – Varsler eller kriminell hacker?

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT