Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Mannen bak Football Leaks utleveres til Portugal

- Annonse -

Det er tyske Der Spiegel som melder dette.

Der Spiegel har sammen med en rekke andre europeiske nyhetssteder siden 2016 publisert dokumenter som har vist de mørke sidene i internasjonal fotball.

Kontroversiell person

Når Rui Pinto utleveres er usikkert, han skal blant annet snakke med belgiske politimyndigheter om dokumenter som dreier seg om belgiske klubber.

Når Pinto blir utlevert ønsker franske myndigheter tilgang til dataene han sitter på, men dette er ennå ikke avklart med portugisiske myndigheter.
Rui Pinto ble arrestert i midten av januar og det er beslaglagt ti harddisker med data som kan knyttes til Football Leaks.

På disse harddiskene skal det fortsatt være dokumenter som ennå ikke er kjent for pressen.

«John» skaper overskrifter

De første Football Leaks-dokumentene ble først publisert på en egen nettside før internasjonale medier, med tyske Spiegel i spissen inngikk et samarbeid med det som da ble omtalt som varsleren «John».

Siden 2015 og til i dag har dokumentene som stammer fra Football Leaks satt søkelys på skatteunderdragelser til Lionel Messi, Christiano Ronaldo og José Mourinho, anklager om voldtekt begått av Christiano Ronaldo og beskyldninger om at Manchester City har begått alvorlige brudd på FIFAs Fair Play-regler.

Varsler eller hacker?

Rui Pinto ble arrestert i Budapest i januar og siktet for hacking av datamateriale og utpressing og annen kriminell virksomhet, men forsvarerne hans (blant andre en som tidligere har forsvart Edward Snowden) mener at han kan kategoriseres som en varsler, og at dokumentene han har bragt fram er av så stor verdi at det veier mer enn eventuelle lovbrudd han har gjort.

I Portugal er Rui Pinto anklaget for utpressingsforsøk i 2015 mot et investeringsfond som har spesialisert seg på spilleroverganger (Doyen Sports).

Flere rettsprosesser på en gang

Rui Pinto står midt i to rettsprosesser på samme tid. Portugisiske politimyndigheter mistenker ham for å ha hacket data og så å ha forsøkt å presse penger ut av dem han har stjålet dataene fra.

Samtidig ønsker belgisk og fransk politi å samarbeide med Pinto for å finne ut hva som finnes i dokumentene, slik at de kan forfølge lovbrudd som begås i fotballen.

Pintos advokater mener at en utlevering til Portugal vil forhindre at dokumentene blir tilgjengelig for belgiske og franske myndigheter.

Derfor er det så viktig for Pinto og hans forsvarere å få medhold i at han er en varsler, fordi det gir en egen beskyttelse og rettsvern, og ikke en hacker, fordi han da blir omfattet av et annet lovverk, som kan føre til dom for kriminalitet.

Motivene til Rui Pinto

En av grunnene til at man kan stille spørsmål ved Pintos metoder og motiver er at han tidligere er knyttet til hacking. Sabado-journalist Nuno Tiago Pinto har i en artikkel i Josimar skrevet at Rui Pinto tidligere har inngått et rettsforlik med Caledonian Bank etter å ha hacket banken og deretter å ha overført flere tusen dollar fra en av kontoene til bankens kunder.

Dette har Rui Pinto benekte og han påberoper seg taushetsplikt når han blir konfrontert med saken. Han sier også at han har bidratt med dokumentene for å rette søkelyset mot all kriminaliteten i fotballen.

Når Pinto nå blir utlevert fra Ungarn til Portugal kan det virke som den ungarske domstolen mener at han er å betrakte som en hacker.

Helt siden Football Leaks startet sine publiseringer har det vært en diskusjon om hvor dokumentene kom fra og hvilke metoder som er brukt for å få tak i dem.

Når han blir utlevert til Portugal får vi kanskje vite mer om dette.

LES OGSÅ: Football Leaks – hvem er det godt for?

LES OGSÅ: Hvordan forstå Football Leaks?

LES OGSÅ: Mannen bak Football Leaks – Varsler eller kriminell hacker?

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT