Ifølge den tyske journalisten Hajo Seppelt skal han ha hatt kodenavn «generalen» i dopingringen som nå er i ferd med å bli avslørt.
Intervjuer med et trettitalls personer i Estland, foretatt av den estiske avisen, gir et bilde av Alaver som dopinggeneral i Sovjetunionen og Estland helt siden 1980-tallet.
Fikk leverskader
En av dem som står fram med fullt navn er den kvinnelige langrennsløperen Piret Niglas (50) som var landslagsløper fra 1985 til 1995. Hun forteller at hun i mars 1987 fikk Essentiale Forte i forkant av det sovjetiske juniormesterskapet i Otepää.
Det var Alaver som skal ha gitt beskjed om å gi dette medikamentet til Niglas. Essentiale Forte er et produkt som renser leveren og som kan bidra til å skjule bruk av steroider. Niglas frykter at hun var en del av et dopingeksperiment.
I etterkant skal Niglas ha fått store problemer med leveren, ifølge henne selv, og hun har blitt så traumatisert at hun har gjemt alle medaljene hun tok som utøver, slik at barna hennes ikke skal se dem.
Senere på året i 1987 skal Alaver ha ansatt legen Vitalij Bernatskij og han skal ha gitt Niglas hjertemedisin som blant annet ble brukt av friidrettssprintere i Sovjetunionen.
Alaver mente at hjertemedisinen ville føre til raskere restitusjon etter harde treningsøkter. Han skal senere ha benektet at han eksperimenterte med Niglas.
Generalen dukker stadig opp i dopingsaker
Siden den gang har Mati Alaver mange ganger vært i søkelyset i dopingsaker, men han har allikevel fått fortsette.
Han ble mistenkt da esteren Andrus Veerpalu ble tatt for doping i 2011 og mange hevet øyenbrynene da han ble trener for kasakhstaneren Aleksej Poltoranin i 2014 og han er nå utpekt som dopinggeneral for Team Haanja og i en internasjonal dopingring.
Dopingsaken som nå rulles opp i Estland har blitt et nasjonalt traume og alle nyhetsmedier bringer stadig nye historier som brer skygger over estisk langrenn og som må få langrennsløpere i andre land til å bli frustrert.
Eesti Ekspress har som sagt snakket med over 30 personer som på en eller annen måte har vært en del av det estiske skiforbundet. Mange vegrer seg for å prate, noen sier de ikke husker, men noen få står fram, slik Niglas gjør.
Sovjeteksperimenter
I perioden 1981 til 1992 var Alaver hovedtrener for de estiske langrennsjentene. Han var selv en middelmådig langrennsløper og fikk trenerjobben da han var 27 år.
I denne 11-årsperioden skal han mange ganger ha blitt konfrontert med dopingrykter, men han har hver gang benektet noen form for doping.
En av de andre som står fram med navn er skitreneren Kadri Madissoo, som gikk aktivt sammen med blant andre Kaarin Saar og som hadde Alaver som trener.
Hun forteller at Saar ble borte før en snøsamling, til alles overraskelse. Det skal ha vært snakk om en positiv dopingprøve. Den estiske herretreneren Hain Kinks skal etter denne hendelsen ha tatt med seg en cognacflaske til Moskva for å overbevise sportsmyndighetene om at Alaver ikke måtte sparkes som trener, men at de gjerne kunne ofre utøveren.
Saken ble lagt lokk på. Karin Saar har ikke ønsket å kommentere saken, ifølge Eesti Ekspress.
En annen skiløper ved navn Kerstin Crude skal ha fått samme behandling som Niglas og hun skal også ha fått alvorlige problemer med leveren og med immunforsvaret sitt og måtte av den grunn legge opp som aktiv løper i 1989.
Hun har i dag navnet Kerstin Mergus og leder Tartu Ski Club og var i tolv år treneren til Karel Tammjärv – en av de to estiske utøverne som ble avslørt i Seefeld – før han fikk Mati Alaver som trener.
Kerstin Margus ville i utgangspunktet fortelle til Eesti Ekspress om sin tid som utøver under Alaver, men trakk seg.
Suksessårene
Mellom 1992 og 2011 var Mati Alaver trener for både herrene
og kvinnene. Der fikk han også ansvaret for Andrus Veerpalu, Raul Olle og Jaak
Mae. Sistnevnte var en lovende junior da han tok over.
I fem år på rad i denne perioden ble Alaver kåret til årets trener i Estland og suksessen til Veerpalu og Mae gjorde at den estiske olympiske komité betalte dem millioner i bonuspenger.
Andrus Veerpalu tok sølv på femmila under VM 1999 i Ramsau.
Under VM 2001 i Lahti ble han verdensmester på 30 km i klassisk stil. I OL 2002
i Salt Lake City ble det sølvmedalje på femmila, og gull på 15 km. Fire år
senere forsvarte han gullet på 15 km under OL 2006 i Torino og under Ski-VM i2009
i Liberec, Tsjekkia, vant Veerpalu igjen 15 km klassisk.
Jaak Mae har to internasjonale mesterskapsmedaljer: en
bronsemedalje på 15 km klassisk under OL 2002 i Salt Lake City, og en
sølvmedalje på 15 km klassisk under VM 2003 i italienske Val di Fiemme.
Raul Olle vant Vasaloppet i 2000.
Ved siden av premiepenger håvet Alaver også inn penger ved å inngå sponsoravtaler med EMT, Saku Brewery, Hansapank, Tallegg og Estonian Air.
Blir knyttet til finsk doping
I 2008 fortalte Kari-Pekka Kyrö at esterne skal ha hatt kontakt med finnene på en blodbank i Wien i Østerrike.
Kyrö sto bak den store finske dopingskandalen under VM i Lahti i 2001 og har siden skapt overskrifter når han har snakket om andre lands bloddoping, blant annet i de svenske dopingdokumentarene til «Uppdrag Granskning».
En langrennsløper som ønsker å være anonym forteller til Eesti Ekspress at astmasertifikater også ble skrevet ut til en mengde estiske utøvere, selv om de ikke hadde astma. Den anonyme kilden navngir fire løpere, blant andre Andrus Veerpalu og Jaak Mae.
Den første dopingbomben
I 2011 smeller den store bomben da Andrus Veerpalu blir tatt
for doping. Ingen i Estland tror på avsløringen og journalister som stiller
kritiske spørsmål blir utsatt for harde angrep og blir truet med søksmål.
Veerpalu testet angivelig positivt for bruk av veksthormoner og FIS utestengte esteren i tre år, men den estiske stjernen ble frikjent i Idrettens voldgiftsrett (CAS) for saksbehandlingsfeil.
Leser man CAS-dommen får man inntrykk av en svært desperat Veerpalu, skal vi tro Eesti Ekspress. Det han får medhold på i CAS er at testmetoden er ny og at målenivåene på doping er satt for lavt, men de medgir at de fant bruk av veksthormoner og at testmetoden var god nok.
Det er WADA som får skylden for å ha satt feil målenivå.
Gammel kjenning – nye beskyldninger
I 2014 dukker legen Vitalij Bernatskij opp igjen og han påstår at Mati Alaver på et tidligere tidspunkt ba han om å skaffe veksthormoner til Andrus Veerpalu og Jaak Mae og forteller også at han har gitt blodoverføringer til Raul Olle.
Han viser fram åtte kvitteringer med underskriften til Alaver, for å bevise dette. Bernatskij skal ha møtt Alaver på hemmelig sted i den estiske byen Tartu for å gjøre disse bestillingene. Alaver har hele tiden benektet dette.
Det ble nedsatt en egen kommisjon for å sjekke disse påstandene og mesteparten av det Bernatskij fortalte har blitt bekreftet, men det førte ingen steder og kommisjonen ble lagt ned.
Starter Team Haanja
Rett i etterkant ble Alaver trener for den kasakhstanske langrennsløperen Aleksej Poltoranin og han leier inn Andrus Veerpalu som assistenttrener. De etablerer Team Haanja. På dette laget går også Andreas Veerpalu (Andrus’ sønn) og Karel Tammjärv. Alle de tre langrennsløperne ble tatt for bloddoping i Seefeld.
Saken fortsetter under bildet.
Razziaen i Seefeld og avsløringen av dopinggeneralen
Under razziaen under VM i Seefeld ble det avdekket at Mati Alaver er en av hovedmennene bak en internasjonal dopingring og at han har samarbeidet tett med den tyske legen Mark Schmidt.
På kontoret til Mark Schmidt i tyske Erfurt ble det funnet blodposer og andre spor som kan avsløre opp mot 100 utøvere. Schmidt skal ha styrt en sentral for bloddoping og hatt over 50 klienter i Europa.
Alaver har mistet jobben i det estlandske skiforbundet og ble i begynnelsen av mars arrestert og avhørt om hans rolle i doping de siste årene.
LES OGSÅ: Estisk dopingtrener fengslet
LES OGSÅ: Dopinglege utkledd som skiturist
LES OGSÅ: Her fester den østerrikske skipresidenten med dopingutestengt rett før doping-razziaen
LES OGSÅ: Dopingtatt østerriker vant sitt første internasjonale renn for tre uker siden
Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675.
Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.
Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/