Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Mannen bak Football Leaks: Varsler eller kriminell hacker?

Gjennom Football Leaks og i samarbeid med tyske Der Spiegel og dens samarbeidspartnere (i Norge VG) har Rui Pinto rettet søkelys mot fotballens mørke sider. Det striden står om nå er om Rui Pinto er en varsler (whistleblower) eller hacker. Anken blir behandlet i Ungarn om to uker.

«John» skaper overskrifter

De første Football Leaks-dokumentene ble først publisert på en egen nettside før internasjonale medier, med tyske Spiegel i spissen inngikk et samarbeid med det som da ble omtalt som varsleren «John».

Siden 2015 og til i dag har dokumentene som stammer fra Football Leaks satt søkelys på skatteunderdragelser til Lionel Messi, Christiano Ronaldo og José Mourinho, anklager om voldtekt begått av Christiano Ronaldo og beskyldninger om at Manchester City har begått alvorlige brudd på FIFAs Fair Play-regler.

Varsler eller hacker?

Rui Pinto ble arrestert i Budapest i januar og siktet for hacking av datamateriale og utpressing og annen kriminell virksomhet, men forsvarerne hans (blant andre en som tidligere har forsvart Edward Snowden) mener at han kan kategoriseres som en varsler, og at dokumentene han har bragt fram er av så stor verdi at det veier mer enn eventuelle lovbrudd han har gjort.

I Portugal er Rui Pinto anklaget for utpressingsforsøk i 2015 mot et investeringsfond som har spesialisert seg på spilleroverganger (Doyen Sports).

Rui Pinto står midt i to rettsprosesser på samme tid. Portugisiske politimyndigheter mistenker ham for å ha hacket data og så å ha forsøkt å presse penger ut av dem han har stjålet dataene fra. Samtidig ønsker belgisk og fransk politi å samarbeide med Pinto for å finne ut hva som finnes i dokumentene, slik at de kan forfølge lovbrudd som begås i fotballen.

Pintos advokater mener at en utlevering til Portugal vil forhindre at dokumentene blir tilgjengelig for belgiske og franske myndigheter.

Derfor er det så viktig for Pinto og hans forsvarere å få medhold i at han er en varsler, fordi det gir en egen beskyttelse og rettsvern, og ikke en hacker, fordi han da blir omfattet av et annet lovverk, som kan føre til dom for kriminalitet.

Helt siden Football Leaks startet sine publiseringer har det vært en diskusjon om hvor dokumentene kom fra og hvilke metoder som er brukt for å få tak i dem.

Der Spiegel, som i perioden fram til Rui Pinto ble avslørt, var de eneste som hadde kontakt med «John», har hele tiden omtalt ham som en varsler og gjør det fortsatt, mens andre medier, som for eksempel New York Times og portugisiske Sabado omtaler ham nå som en hacker.

Artikklen fortsetter undet Tweetene.

Der Spiegel omtaler Rui Pinto som varsler.
New York Times omtaler Rui Pinto som en hacker.

Motivene til Rui Pinto

En av grunnene til at man kan stille spørsmål ved Pintos metoder og motiver er at han tidligere er knyttet til hacking. Sabado-journalist Nuno Tiago Pinto har i en artikkel i Josimar skrevet at Rui Pinto tidligere har inngått et rettsforlik med Caledonian Bank etter å ha hacket banken og deretter å ha overført flere tusen dollar fra en av kontoene til bankens kunder.

Dette har Rui Pinto benekte og han påberoper seg taushetsplikt når han blir konfrontert med saken. Han sier også at han har bidratt med dokumentene for å rette søkelyset mot all kriminaliteten i fotballen.

LES JOSIMAR-ARTIKKELEN: Dirty John: The Dark Side of Rui Pinto

Frykter for sitt liv

Til Rui Pinto ble avslørt i januar har det lenge vært spekulert i hvem «John» var, selv om spanske Marca allerede i mars 2016, publiserte bilde og fortalte at mannen bak Football Leaks sannsynligvis var Rui Pinto.

LES MARCA-ARTIKKELEN: The brains behind football leaks named.

Den første avsløringen i Football Leaks dreide seg om tredjepartseierskap
i den nederlandske klubben FC Twente og deretter tok Rui Pinto for seg de
portugisiske storklubbene Benfica, Sporting and Porto og Doyen Sports.

Doyen Sports skal ha blitt kontaktet av en mystisk person kalt Artem Lobuzov via hans advokat Anibal Pinto.

Det er i denne forbindelse utpressingsforsøket skal ha kommet og som portugisiske myndigheter etterforsker. Rui Pinto har senere innrømmet at det var han som var Artem Lobuzov, men at det ikke dreide seg om utpressing, kun om å sjekke hva dokumentene var verdt.

Den portugisiske avisen Sabado hevder at Rui Pinto fikk nyss om at Doyen Sports hadde startet samarbeid med politiet og at det var derfor han trakk seg fra forhandlinger om penger.

Rui Pinto sier han frykter for sitt liv om han blir utlevert til Portugal.

LES OGSÅ: Football Leaks – hvem er det godt for?

LES OGSÅ: Hvordan forstå Football Leaks?

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT