Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Fotball-EM i 2024 til Tyrkia eller Tyskland?

- Annonse -

Forholdet mellom Tyskland og Tyrkia er anstrengt og det diplomatiske forholdet mellom de to landene nådde bristepunktet i mai i år, da Tyrkias president poserte sammen Mesut Özil og Ilkay Gündogan.

Begge spiller i Premier League og på det tyske landslaget. Det skapte voldsomme reaksjoner i Tyskland og i det tyske fotballforbundet. Den tyske fotballpresidenten Reinhard Grindel ble rasende på Özil, kalte Erdogan for en autoritær leder og uttalte blant annet at han Tysklands dårlige innsats i fotball-VM i Russland skyldtes Özils vennligsinnede gest til Erdogan. Grindels reaksjon bidro til en voldsom hets av Özil i Tyskland noe Grindel i etterkant har tatt avstand fra.

LES OGSÅ KOMMENTARENAt Ada Hegerberg ikke vinner FIFA-kåringen er ikke det største problemet

Det er liten tvil om at Erdogan brukte de to tyske spillerne, med tyrkisk bakgrunn, i sin kamp for å få EM. Det skapte stor oppmerksomhet om den tyrkiske søknaden og til å stille det tyske forbundet i et dårlig lys.

Et sentralt element i kampen om å få EM er menneskerettigheter og på det området kommer Tyrkia klart dårligst ut, sammenlignet med Tyskland. Med rasismeutbruddene mot Özil etter møtet med Erdogan, ble det litt mer balanse i regnskapet, i hvert fall i øynene til tyrkiske interesser.

Den tyske søknaden har fokusert på lave kostnader og stolte fotballtradisjoner, mens Tyrkia har fokusert på ønsket om å vise fram en ny del av fotball-Europa. Tyskland vil bruke eksisterende stadioner og har mesterskapserfaring (sist med fotball-VM i 2006 og med fotball-EM i 1988 i Vest-Tyskland som et fjernt minne).

Etter fotball-VM i 2006 har det blitt avslørt at det tyske forbundet brukte skitne metoder for å få FIFA til å stemme på Tyskland, blant annet skal Franz Beckenbauer ha spilt en sentral rolle i dette spillet. Dette kan spille inn når UEFA-styret fatter valget sitt i dag. Jeg er temmelig sikker på at den tyrkiske delegasjonen har minnet om dette i sine møter med UEFAs styremedlemmer den siste tiden.

LES OGSÅ KOMMENTARENIdretten trenger ikke reformer – den trenger en revolusjon

Tyrkia må investere langt mer enn Tyskland, men penger skal det ikke skorte på for den tyrkiske presidenten, som har sett på dette som et prestisjeprosjekt. Han mener nå at det er deres tur til å arrangere mesterskapet etter å ha blitt oversett i 2008 (da de søkte sammen med Hellas) og i 2012 og 2016.

Det store spørsmålet er om UEFA og fotball-Europa ønsker flere eksperimenter. Fotball-EM i 2012 gikk til Polen og Ukraina og var ingen suksess og fotball-EM 2020 blir spredd utover 12 land, blant annet til Aserbajdsjan, Ungarn og Romania, men ikke til Tyrkia.

Tyrkia arrangerte Champions League-finalen i 2005 og ble i år tildelt Champions League-finalen i 2020. Spørsmålet er om dette teller positivt eller negativt for Tyrkia. Fikk de Champions League i 2020 for å dempe smerten når de i dag ikke får EM i 2024?

Det er ingen tvil om at den tyske søknaden kom best ut i evalueringsrapporten til UEFA tidligere denne måneden. I søknadsprosessen har det også kommet fram at den tyrkiske presidenten har invitert UEFA-styremedlemmer til egne arrangementer, men selv om det bryter med UEFAs regelverk, ser det ikke ut som det har svekket Tyrkias kandidatur nevneverdig. Kanskje tvert imot.

Den tyrkiske søkerkomiteen har engasjert Vero Communications som PR-byrå, det samme som Marokko brukte i år i sitt mislykkete forsøk på å få fotball-VM i 2026. Men dette byrået har lang erfaring med å dra i land store søknader, blant annet OL til Rio 2016, Pyeongchang i 2018 og Paris i 2024 og kampanjen for å få Sebastian Coe valgt som president i det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). Holder det?

Det er 20 medlemmer i UEFA-styret. Reinhard Grindel er visepresident i UEFA og kan derfor ikke stemme ved dagens valg. Det kan heller ikke Servet Yardimci, som sitter i UEFA-styret og er visepresident i det tyrkiske fotballforbundet. Det er ikke lov for styremedlemmer å stemme når deres hjemland er kandidater.

Det svenske styremedlemmet som representerer Europa League (Lars-Christer Olsson) er syk, så han kan ikke delta. Det betyr at det er 17 mann (eller 16 menn og en kvinne) som avgjør valget av EM-vertskap i 2024.

Vi vet at vinneren begynner på Ty, men ikke om den slutter på a eller land. Det får vi vite senere i dag.

Jeg er i ferd med å etablere en betalingsløsning for denne nettsiden. Inntil det er fikset er det mulig å gi et bidrag på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT