Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

– Russerne har nok fått litt for store forhåpninger

Russland presser Sebastian Coe

I brevet står det også at RUSAF har sendt inn en appell til den internasjonale voldgiftsdomstolen (CAS) om å få opphevet utestengelsen. RUSAF har vært utestengt fra IAAF siden november 2015 på grunn av alle dopingavsløringene. Brevet er sendt like i etterkant av styremøtet til Verdens antidopingbyrå (WADA) sist helg.

IAAF er et av få internasjonale særforbund som har stått standhaftig på denne linjen siden den tyske tv-kanalen ARD avslørte omfattende juks i russisk friidtrett i 2014, blant annet ved hjelp av de to russiske varslerne Julia Stepanova og Vitalij Stepanov, og etter at de første uavhengige WADA-rapportene i 2015 avslørte omfattende og systematisk doping i russisk friidrett.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra brevet fra det russiske friidrettsforbundet til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) der de ber IAAF oppheve suspensjonen.

 

Utdrag fra brevet fra det russiske friidrettsforbundet til det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) der de ber oppheve suspensjonen.

WADA-beslutning skaper mer trøbbel

I forrige uke opphevet styret i WADA suspensjonen av Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) til tross for store protester fra utøvere, nasjonal antidopingbyråer over hele verden og etter protester fra blant andre Linda Hofstad Helleland, som er visepresident i WADA og til tross for at RUSADA ikke tilfredstiller alle kravene i veikartet som WADA har gitt RUSADA for å bli godkjent igjen.

LES OGSÅ: Eldar Rønning om kampen mot doping: – Drapstrusler er helt forferdelig

Etter WADA-vedtaket fryktet mange at Russland igjen skulle kunne søke store mesterskap igjen, til tross for at de ikke har ryddet opp i dopingen sin, og at de med henvisning til WADA-vedtaket kan presse forbund som har utestengt Russland fra å delta i konkurranser til å slippe dem inn i varmen igjen. Brevet fra det russiske friidrettsforbundet er et eksempel på at denne frykten var berettiget.

I brevet står det at kriteriene som IAAF har satt som betingelse for å slippe inn det russiske friidrettsforbundet er identiske med kriteriene WADA satt til RUSADA og at IAAF bør følge linjen til WADA i dette spørsmålet.

Coe tøffest i klassen

Det er presidenten i det russiske friidrettsforbundet, Dimitrij Sjlyaktin som har undertegnet brevet og som er sendt til IAAF-president Sebastian Coe. Sebastian Coe var lenge svært lite villig til å straffe Russland, men fra november 2015 har IAAF vært en av forbundene som har straffet Russland hardest.

LES OGSÅ: WADAs mørke kjeller

I brevet skriver Sjlyaktin at han ber IAAF om å oppheve suspensjonen umiddelbart og at det russiske forbundet har sendt sin klage inn til CAS.

Det er lite trolig at IAAF tar en beslutning om Russlands videre framtid før i desember i år. Da skal de ha styremøte og de ønsker også å få tilgang til de mye omstridte dopingprøvene på Moskva-laboratoriet før de tar en beslutning.

Bilde: Russlands olympiske komité annonserer sin beslutning om å gå til CAS for å få IAAF til å oppheve suspensjonen.

– Russerne har nok fått litt for store forhåpninger etter WADAs beslutning, sier Andreas Thorkildsen til Idrettspolitikk.no etter å ha blitt informert om brevet.

Den norske OL- og verdensmesteren Andreas Thorkildsen sitter i IAAFs utøverkomité og 19. september sendte han og utøverkomiteen ut en pressemelding der de støttet en fortsatt suspensjon RUSADA.

Til Idrettspolitikk.no sa Thorkildsen da at suspensjonen av RUSADA ikke bør oppheves før veikartet som WADA la i fjor er oppfylt.

Thorkildsen er av samme oppfatning i dag, selv om WADA har opphevet suspensjonen. Brevet fra RUSAF endrer ikke på dette.

– IAAF bør fortsette sine egne prosesser og gjøre sin egen vurdering av når RUSAF skal få komme tilbake, sier han til Idrettspolitikk.no.

Han håper at CAS er mer fornuftige enn WADA, men tror at russerne har fått selvtilliten tilbake etter WADAs beslutning om å oppheve suspensjonen.

Svein Arne Hansen venter på mer informasjon

Det bekrefter presidenten for det europeiske friidrettsforbundet (EA), Svein Arne Hansen, til Idrettspolitikk.no.

Like etter at WADA tok sin beslutning om å oppheve suspensjonen av RUSADA gikk han kraftig ut på Twitter og i direkte konfrontasjon med IOC.

Som president i EA sitter Hansen også som styremedlem i IAAF. Han forteller at brevet fra RUSAF ikke påvirker IAAF umiddelbart.

– Vi vil ta stilling til suspensjonen av Russland på styremøte i Monaco 1.-3. desember, etter å ha hørt på Rune Andersen’s rapport fra Task Force, sier han til Idrettspolitikk.no.

Det betyr at dere følger Rune Andersens råd og ikke direkte følger opp WADAs vedtak?

– Ja, selvfølgelig!, sier Hansen.

Til VG sa Rune Andersen, som er tidligere WADA-direktør og har fungert som spesialrådgiver til visepresident Linda Hofstad Helleland at han vil legge fram sin rapport til IAAFs styre i desember. Andersens Task Force reiste rundt i Russland i 2016 for å sjekke om Russland etterkom krav om endringer og rapporten de avga i juni 2016 bidro blant annet til at IAAF utestengte Russland fra OL i Rio.

Til Idrettspolitikk.no sier Hansen at han ikke vet om Rune Andersen har vært i Russland ved denne anledning. Både IAAF og EA har sagt at de kommer til å støtte Andersen-utvalgets avgjørelse fullt og helt.

Det er mulig å gi et bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen eller har tips: aselliaas@gmail.com.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT