Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen?

Saudi-Arabia har reagert sterkt på at den canadiske utenriksministeren tidligere denne uken ba Saudi-Arabia om å løslate tre kvinnelige menneskerettighetsaktivister, som blant annet har kjempet for at kvinner skal få kjøre bil i Saudi-Arabia.

Saudiarabisk vrede

Saudi-Arabia har utvist Canadas ambassadør og hjemkalt sin egen ambassadør i Canada. Det statseide flyselskapet Saudi har kansellert alle flyginger til og fra Toronto, lagt alle nye handelsavtaler med Canada på is, bedt alle saudiarabiske utvekslingsstudenter om å flytte til andre land og kuttet alle stipendordninger som gjelder Canada, og trukket ut alle saudiarabiske leger fra canadiske sykehus. I tillegg er det ventet flere sanksjoner.

Med andre ord er Saudi-Arabia villig til å bruke økonomiske muskler mot dem som kritiserer menneskerettighetssituasjonen i landet. Det kan også skje hvis Saudi-Arabia får mer økonomisk makt i internasjonal fotball.

Skjult maktkamp om VM i 2022

For det er ingen tvil om at Saudi-Arabia vil ha mer makt i internasjonal fotball og det er to grunner til det. De ønsker positiv PR og de ønsker å knuse Qatar som de gikk til frontalangrep mot i fjor sommer (nye rapporter sier at de faktisk vurderte invasjon) og knyttet VM-verten i 2022 til terrorisme og Det muslimske brorskap. Dette henger sammen på en bisarr måte.

Denne sommeren har jeg sammen med Jan Jensen i Ekstra Bladet og andre journalister i andre medier belyst det skitne spillet som foregår mellom Qatar og Saudi-Arabia, et spill der mektige PR-byråer og interesseorganisasjoner spiller en sentral rolle.

En del av disse aktørene selger inn negative historier om Qatar (og det er ikke vanskelig) for å skape en verdensopinion for å frata Qatar fotball-VM. I realiteten er det ikke noe nytt i disse anklagene, men de blir solgt inn som nyheter. Når enkelte medier «kjøper» disse historiene på nytt og publiserer dem, spinner aktørenesom har solgt inn disse historiene som bevis for at for eksempel menneskerettighetssituasjonen i Qatar tilsier at de må miste VM. Sier altså representanter som tydelig løper Saudi-Arabia eller De forente arabiske emiraters ærend. Det er viktig at vi ikke lar oss lure av dette spinnet.

En del av spinnet er ikke bare å frata Qatar VM i 2022– og på den måten sannsynligvis starte en ny farlig sikkerhetspolitisk utvikling i Midtøsten – men at Saudi-Arabia og andre naboland skal ta over hele eller deler av mesterskapet til Qatar.

Det gjør ikke spørsmålet om menneskerettigheter noe mindre.

LES OGSÅ: Falske nyheter i fire år?

Nye konsepter og mer fokus på menneskerettigheter

Dagen før Russland og Saudi-Arabia spilte åpningskampen i årets fotball-VM bestemte FIFA at VM i 2026 skal gå i USA, Mexico og Canada og ikke i Marokko. Saudi-Arabia støttet trekløveret på det amerikanske kontinentet og Qatar var for Marokko. Den kampen vant altså Saudi-Arabia.

Norges fotballpresident, Terje Svendsen sa etter avstemningen at NFF stemte på USA, Mexico og Canada og begrunnet dette blant annet med menneskeretigheter.

– Vi har møtt representanter fra de ulike søkerlandene ansikt til ansikt. Der fikk vi anledning til å stille spørsmål knyttet til infrastruktur, menneskerettigheter og potensielt gjenbruk etter mesterskapet, sa Terje Svendsen til NTB etter avstemningen.

Og dette er en linje som følger FIFAs nye retningslinjer om menneskerettigheter (FIFA’s Human Rights Policy) som ble vedtatt på FIFA-kongressen (og av alle steder) i Bahrain i mai 2017.

I paragraf 10 i disse retningslinjene står det:

In particular, FIFA appropriately reflects its human rights commitment in the requirements for the bidding and hosting of FIFA competitions, notably by including in such requirements a clause committing to the principles of this policy, and takes human rights into account in the selection of host countries (min uthevelse).

I paragraf 11 står det videre:

FIFA will respect and not interfere with the work of both human rights defenders who voice concerns about adverse human rights impacts relating to FIFA and media representatives covering FIFA’s events and activities. Where the freedoms of human rights defenders and media representatives are at risk, FIFA will take adequate measures for their protection (min uthevelse), including by using its leverage with the relevant authorities.

Med andre ord sier FIFA at de vil bruke menneskerettigheter som kriterium for å velge framtidige vertskap for turneringer og at de ikke vil godta at journalister og aktivister blir trakassert, hvis de stiller kritiske spørsmål til land som arrangerer fotballturneringer i FIFAs regi.

Dette kan komme godt med når vi ser hvilke aktører og summer som har lansert nye fotballkonsepter det siste året. Spørsmålet er til syvende ogs sist om penger trumfer menneskerettigheter.

Tilbud det er vanskelig å motstå?

Tidligere i år meddelte FIFA-president Gianni Infantino at et hemmelig konsortium ville betale svimlende 160 milliarder kroner over en 12-årsperiode for en ny nasjonsturnering og et nytt klubb-VM. Planen til Infantino var at disse nyvinningene skulle bestemmes på FIFA-kongressen i Moskva, men det ble det ikke noe av, blant annet fordi mange fotballforbund var skeptiske til at Infantino ikke ville si hvem som sto bak konsortiet. UEFA var også kritisk fordi de mente at det vil gå utover pengemaskinen Champions League.

Motivet til Gianni Infantino, som kilder i FIFA sier er presset av sterke internasjonale krefter, er todelt: fylle opp kassen til FIFA som er bunnskrapt etter mange års krise og gjenvalg som FIFA-president. Mer penger inn til FIFA vil komme mange fotballforbund til gode og med mer penger nedover i organisasjonen vil Infantino bli en populær herremann. Det viktigste spørsmålet bør uansett være hvor pengene kommer fra.

Den offisielle forklaringen på dette forslaget er at det kommer fra CONMEBOL (Det søramerikanske fotballforbundet), men lekkasjer forteller at det er et konsortium bestående japanske SoftBank, det kinesiske selskapet Alibaba (som også er FIFA-sponsor) og statlige investeringsfond i Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater som står bak hele forslaget.

De to siste aktørene har også drevet en stor kampanje for å utvide fotball-VM fra 32 til 48 nasjoner, vel vitende om at det vil skade Qatars VM.

LES OGSÅ: Nye utrolige historier om VM i Qatar

Det er mange grunner til å være skeptiske til VM i Qatar i 2022, men det er like viktig at vi er skeptiske til dem som kommer med alternative forslag til nye konsepter. Er vi ikke det, kan fotballen ende opp i en situasjon som Canada er i i disse dager, kun fordi man påpeker brudd på menneskerettighetene.

Ønsker du på gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675. Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT