Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Nordmenn skeptisk til norske idrettsutøvere

- Annonse -

Spørsmålet Dagbladet har stilt til 1000 nordmenn er:

«Tror du norske utøvere er rene i den forstand at de aldri bevisst har brukt ulovlige prestasjonsfremmende midler med den hensikt å oppnå bedre resultater?» 46% svarer nei, 33% svarer ja, mens 21% svarer vet ikke.

Da Dagbladet gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor, mente ca. 1/3 av den norske befolkningen at nordmenn var dopet, i hvert fall i følge Dagbladets egen overskrift. Siden starten på 2000-tallet har ca. ¼ til 1/3 av den norske befolkningen vært skeptisk til hvor ren norsk idrett er. Men hvorfor gjør tallene så stort hopp i år?

LES OGSÅ: Falske nyheter i fire år?

Først noen ord om spørsmålsstillingen i undersøkelsen. Spørsmålet inneholder ikke ordet doping. Det betyr at noen kan misforstå spørsmålet eller tenke på andre ting som utøvere kan gjøre for å bedre prestasjonene enn å dope seg. I tillegg spørres det om utøverne ALDRI har gjort noe galt. Er det noen som aldri har gjort noe galt? Kategoriske spørsmål, gir kategoriske svar. Hvis tidligere undersøkelser har inneholdt ordet doping er det også vanskelig å sammenligne denne undersøkelsen fra undersøkelser gjort tidligere.

De fleste sakene vi har hatt de siste årene, der aktive utøvere har havnet i trøbbel – i for eksempel sykkel og langrenn – har ikke dreid seg om klassisk doping, men om konflikt rundt fritak fra dopingbestemmelsene. Trenden er at istedenfor for å skjule bruk av medikamenter, så får man unntak fra dopingbestemmelsene (såkalt TUE) for å bruke visse medikamenter og på den måten holder man seg innenfor regelverket.

Spørsmålet er om man får unntak fra bestemmelsene fordi man virkelig er syk eller om utøverne får diagnoser de ikke har for å få prestasjonsfremmende medikamenter. Astmasakene i langrenn og sykkel er gode eksempler her. Utfordringen i en spørreundersøkelse om norske utøvere og deres samvittighet er at mange ikke oppfatter bruk av for eksempel astmamedisin som doping, men at det kan være prestasjonsfremmende. En annen utfordring er at man ikke greier å skille mellom rettmessig unntak og juks.

En tredje årsak til at mange nordmenn mistenker norske utøvere er naturligvis avsløringene av Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby – to av Norges største idrettsstjerner – som begge har blitt straffet for brudd på dopingreglementet. Naturlig nok har mediedekningen i disse sakene vært enorm og i kombinasjon med til tider dårlig mediehåndtering fra idrettsledernes side har dette sikkert ført til at flere nordmenn har blitt skeptisk til hva som skjer i norsk idrett.

En fjerde årsak er naturlig nok de massive avsløringene av doping i Russland og i andre land de siste tre-fire årene. Mange nordmenn blir generelt skeptisk til det internasjonale antidopingarbeidet og det kan også føre til mistro mot nordmenn, berettiget eller ikke.

Denne mistroen øker sannsynligvis også etter hvert som utledninger, som nordmennene har slått i konkurranser de seneste årene, blir tatt for juks. Dette er en logikk som særlig fikk fotfeste i kjølvannet av Lance Armstrong-saken, da alle rundt ham ble tatt i og innrømmet doping, mens hans dopingprøver forble rene. Det viste seg at også han var dopet. Det betyr at mistenksomheten øker mot de som stadig vinner – uansett om det er berettiget eller ikke. Det er bare å spørre Marit Bjørgen om dette.

I kampen mot doping står vi overfor et kjempeparadoks: jo flere dopingavsløringer og gråsonesaker vi får, jo mer skeptisk blir vi overfor idretten. Sagt på en annen måte: det er flere som tror at langrennsløpere doper seg, enn fotballspillere, nettopp fordi flere langrennsløpere blir tatt for doping enn fotballspillere. Men det betyr ikke at fotballspillere ikke doper seg. Mest sannsynlig betyr det at fotballen er for dårlig til å avsløre dopingbrudd.

Jeg kan tenke meg at en spørrundersøkelse om langrenn og fotball ville vist nettopp dette: flere ville sagt at det er mer medikamentbruk i langrenn enn fotball. Svarene i en sånn undersøkelse må vi også ta med en klype salt.

LES OGSÅ: Tvilsom praksis i nederlandsk skøytesport

Dette er bloggen om sport og politikk. Stort sett kommentarer, noen ganger nyheter, men alltid aktuell. Ønsker du på gi et bidrag til bloggen, kan du Vippse til 95754675.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra bloggen: aselliaas@gmail.com

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT