Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Nå er det enda mindre grunn til tidlig Eliteseriestart

- Annonse -

Det er ikke lenge før Lillestrøm- og Rosenborg-spillerne må ta fram de gamle ispiggene når de skal spille Mesterfinalen på Åråsen 5. mars. Hva er vitsen med å starte sesongen så tidlig?

Det er knappe to uker til Eliteseriestart og de fleste fotballbaner i Norge er bånnfryste. For å forsvare den tidlige seriestarten i norsk fotball, sa NFF-direktør Nils Fisketjønn til NRK denne uken at grunnen til vinterfotball er at NFF vil bidra til at landslaget skal få bedre mulighet til å prestere internasjonalt og for å gi norske klubber bedre mulighet til å kvalifisere seg til Europa-cupene. Tanken er sikkert god, men samtidig er det noe virkelighetsfjernt over det hele.

De store tar kontrollen

For i helgen innførte UEFA på kongressen i Bratislava i Slovakia nye regler for kvalifisering til UEFA Champions League som gjør det nesten umulig for norske, nordiske og andre lag fra små nasjoner å kvalifisere seg til den gjeve og lukrative fotballturneringen.

Fra høsten av er Spania, England, Tyskland og Italia sikret fire lag hver, uten kvalifisering, mens Frankrike og Russland får med to lag. Portugal, Ukraina, Tyrkia og Belgia får ett lag hver og i tillegg er vinneren av Champions og Europa League sikret hver sin plass.

Dette betyr i praksis to ting. For det første at nåløyet for å komme med i Champions League (og etter hvert også Europa League) blir så trangt at norske lag må få arabiske eller russiske investorer for å kunne drømme om muligheten til å komme med i det gode selskap.

For det andre at forskjellene mellom store og små klubber i Europa bare øker og at vi om ikke lenge snart får et system som ligner det amerikanske, det vil si en lukket liga der ingen rykker opp eller ned. Da får vi i så fall aldri se norske lag i Champions League igjen.

Uforståelig EM-kvalifisering

I tillegg til dette har UEFA innført et helt nytt kvalifiseringssystem til fotball-EM, den såkalte nasjonsligaen som er så komplisert satt opp at du nesten må ha doktorgrad for å skjønne hvordan man i det hele tatt greier å kvalifisere seg til EM.

Nasjonsligaen er delt opp i fire divisjoner og landslagene rangeres ut fra sine resultater i de tre siste kvalifiseringene og de to siste gjennomførte sluttspillene (VM 2014, EM 2016, VM-kvalifiseringen til 2018). Norge er per i dag i C-divisjonen.

Lagene i nasjonsligaen skal fra september til november 2018 spille om opp- og nedrykk. De beste lag fra hvert nivå som ikke lykkes i den påfølgende EM-kvalifiseringen får dessuten en ekstra sjanse til å løse EM-billett gjennom et omspill.

Alle gruppevinnere rykker opp en divisjon, mens alle som ender sist i sin gruppe (unntatt D-divisjonen) rykker ned. Rekkefølgen etter gruppespillet vil avgjøre seeding til trekningen av EM-kvalifiseringen i 2019.

Det vi ikke trenger doktorgrad for å skjønne er at dette opplegget er satt sammen av de største fotballnasjonene, som ønsker å unngå å spille mot smånasjoner som Norge og som ønsker å sikre seg et EM-sluttspill uten å måtte spille kvalifisering mot land som må bruke ispigger ved seriestart.

Selvskudd fra små fotballnasjoner

Med andre ord er det de store nasjonene som styrer skuta, selv om UEFA-presidenten Aleksander Ceferin kommer fra det lille fotballandet Slovenia. Han fikk støtte fra de nordiske fotballforbundene da han overraskende ble valgt til UEFA-president i Athen i 2016 etter at franskmannen Michel Platini måtte trekke seg som president, anklaget for korrupsjon. Sloveneren lovte at han skulle kjempe de små nasjonene og mindre klubbenes kamp og det var blant annet derfor at NFF kastet seg på dette kandidaturet. Så langt har det vært en fiasko.

Slik systemet er lagt opp nå vil norsk fotball kun være en farmer-liga for store klubber i utlandet som kan sope opp spillere i det norske spillermarkedet for å sikre seg en stor nok tropp til å prestere i de europeiske fotballturneringene. Og er vi heldige presterer noen av de norske spillerne så bra at det vil styrke det norske landslaget slik at Norge kan klatre i nasjonsligaen. Hvis de i det hele tatt gidder å spille for det norske landslaget.

 Gi fotballen tilbake til folket

Det blir for defensivt å si at toget er gått og at Norge bare bør gi opp en plass i fotball-EM og Champions League, men samtidig bør NFF og andre som er glad i norsk fotball tenke over hvorfor vi spiller fotball i dette landet og hvem vi spiller fotball for. Norske supportere er først og fremst opptatt av om de slår norske lag i den norske serien og i cupen. Alt annet er bonus.

Når det er så bitende kaldt å gå på kamp for å se kamper som i bunn og grunn ikke fører til noe annet enn at de fortsatt må spille mot norske lag når det er bitende kaldt er det snart ingen som skjønner vitsen.

Da kan vi like godt spille fotball på sommeren. Det er da fotball er best.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT