Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

FIS’ anke i Johaug-saken er en mistillitserklæring til norsk antidopingarbeid

- Annonse -

Uansett hvordan vi vrir og vender på Johaug-saken nå så dreier det seg nå kun om politikk. Noen vil statuere et eksempel.

LES OGSÅ: Johaug-saken dreier seg kun politikk

Problemet med anken til FIS er at vi ikke vet hvem som satt i dopingpanelet som anket den norske dommen. Vi vet heller ikke mer om FIS’ begrunnelse enn at de ønsket at utestengelsen til Johaug blir «fornuftig forlenget». Den norske dommen mente det var mest fornuftig å høre på Therese Johaugs forklaring. Fornuft tolkes med andre ord forskjellig på hver side av riksgrensen.

CAS er heller ikke et ordinært rettsapparat, men en forhandlingsinstitusjon der de som stiller med de skarpeste og mest erfarne CAS-juristene vinner fram. Det holder med andre ord ikke å komme med velmenende og meritterte jurister fra Norge. Det som gjelder er jurister som godt kjenner til tidligere CAS-dommer. Det er en utfordring i seg selv.

Seniorforsker Antoine Duval ved Asser International Sports Law Centre i Haag i Nederland sier til meg at Therese Johaug har et dårlig utgangspunkt hvis hun ikke får tak i en jurist som er spesialist på sveitsiske lover og en jurist som har full adgang til tidligere dommer i CAS.

Asser International Sports Law Centre besitter den fremste ekspertisen om rettspraksis i idretten og publiserte blant annet en studie om svakhetene i CAS-systemet fram til 2013 (les studien her). Selv om noe har endret seg i CAS de siste årene preges CAS fortsatt av at dommerne i mange saker ikke blir kjent for offentligheten og at heller ikke begrunnelsen for dommene gjør det. Det kan også skje i Johaug-saken hvis FIS eller WADA (om de også anker saken) ønsker å holde dommen hemmelig.

Antoine Duval mener det er vanskelig å spå utfallet av Johaug-dommen før vi vet hvem som skal representere hvem i saken, men på generelt grunnlag mener han at FIS har en god sak siden de har gått til det skritt å anke saken. De vet hva de går til, mener han. Det er det ikke sikkert Therese Johaug og domsutvalget som ga henne 13 måneder gjør?

I den sammenheng er det verdt å huske at FIS-advokaten som stilte i CAS i Martin Johnsrud Sundby-saken argumenterte mot antidopingpanelet i FIS som hadde frikjent Sundby og for WADAs ønske om å straffe den norske skiløperen. Han ble straffet med to måneder for å ha brukt et preparat som han i utgangspunktet hadde lov til å bruke. Johaug er dømt for å ha brukt et ulovlig stoff.

LES OGSÅ: Det verste med Johaug-dommen er at lederne går fri.

Uansett hva som skjer med Johaug i CAS bør vi for alvor begynne å diskutere de juridiske aspektene i antidopingarbeidet på nytt. De sentrale spørsmålene er om det norske systemet holder mål, om rollefordelingen i FIS og andre særforbund og om CAS egentlig er et organ der kun de sterkeste vinner fram i dopingsaker.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT