Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Hvor ble det av de friske utøverne som brukte astmamedisin?

Det er feil å hevde at det er media som har fremmet påstandene om at friske norske langrennsløpere har fått tilbud om bruk av astmamedisin. Så vidt jeg kan se er det to reportasjer som fremmer slike påstander. I VG, 27. juni 2016 hevdet tidligere landslagsløper på 1990 og 2000-tallet Siri Halle at hun hadde fått tilbud om bruk av astmamedisinen Ventoline og det samme gjorde anonyme langrennsløpere til TV2, 25. august i 2016.

LES OGSÅ: Ærlig talt, Løfshus!

Det er den siste saken som har skapt størst omtale og er en av årsakene til at det mye omtalte astmautvalget ble satt ned. Astmautvalget har ikke intervjuet alle utøvere som har vært innom landslaget i perioden 2012-2016, perioden utvalget tar for seg. Spørsmålene som melder seg er derfor: har utvalget utelatt friske utøvere som har fått tilbud om eller tatt astmamedisin og/eller er TV2s anonyme kilder blant de som ikke ble spurt?

Det er setningen: «Utvalget legger derfor til grunn at det ikke er dekning for påstander fremsatt i media om at laglegene og/eller annet helsepersonell tilknyttet NSF eller OLT/NIH skal ha diagnostisert og/eller behandlet såkalt friske utøvere» som Skiforbundet og Skiforbundets støttespillere bruker når de sier at Skiforbundet blir frikjent i astmarapporten.

Det betyr nødvendigvis ikke at friske utøvere ikke har tatt astmamedisin på ureglementert vis. Astmarapporten viser at reseptbelagt astmamedisin og forstøverapparater har vært fritt tilgjengelig i smørebussen og den sier også at minimum 27 utøvere har benyttet forstøver i konkurranse og at av 40 utøverne som de har snakket med har 13 forstøver hjemme.

LES OGSÅ: Skiforbundet ble ikke friskmeldt, de fikk en diagnose.

Hvis det har vært en løssluppen kultur for bruk av astmamedisin på landslaget har det i teorien vært enkelt for friske utøvere å bruke astmamedisin selv om dette ikke var en vanlig praksis anbefalt av legene på landslaget.

Det beste nå hadde vært om TV2 hadde bidratt med mere informasjon om utøverne de har snakket med – gjerne bare om de er omfattet av undersøkelsen til astmautvalget eller ikke eller om de har misforstått tilbudet de fikk forrige vinter – for at vi skal få vite mer om påstandene om medisinering av friske langrennsutøvere. I tillegg kan astmautvalget antyde hvor mange utøvere de ikke har fått tak i eller ikke har fått snakket med.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?
Forrige artikkel
Neste artikkel

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT