Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Ærlig talt, Løfshus!

- Annonse -

I dag har Vidar Løfshus traktert media på en måte som mangler sidestykke i idretts-Norge. På pressekonferansen i Lahti reserverte han, i et hjelpeløst forsøk på ironi, tre plasser til tre journalister som han mener har opptrådt uredelig i Johaug og Sundby-saken (Welhaven i VG, Lersveen i TV2 og Pettersson i Expressen) for så å legge skylden på pressen for at Johaug dopet seg! Dette er ufint, uklokt og svært lite taktisk, for å si det mildt.

Det er ingen andre enn Skiforbundet og utøverne selv som har ansvar for at to av verdens fremste skiløpere er tatt og dømt for brudd på dopingbestemmelsene. At det blir et medietrykk i etterkant av slike saker, skulle bare mangle. Det er å fraskrive seg alt ansvar i denne saken å skylde på pressen og det er ingenting som er mer ynkelig enn ledere som prøver å legge skylden på andre.

Vidar Løfshus mener at astmarapporten som kom ut sist uke frikjenner Skiforbundet i den såkalte astmasaken. Jeg er av en annen oppfatning og jeg mener at rapporten avdekker graverende feil i Skiforbundets medisinske oppfølging av løperne de har ansvaret for, selv om noen få av påstandene som har kommet fram i media det siste halvåret kanskje ble avkreftet.

LES OGSÅ: Skiforbundet ble ikke friskmeldt, de fikk en diagnose.

Samtidig er det verdt å merke seg at en del av påstandene om misbruk av astmamedisin har kommet fra skimiljøet selv og ikke funnet opp av pressen og det er pressen som har avdekket forskning som ikke har fulgt etiske retningslinjer. Det virker ikke som Løfshus tar dette innover seg i det hele tatt.

Jeg mener også at det er riktig å skille mellom utenlandsk og norsk presse i denne saken. Det er forskjell på å komme med hard kritikk mot norsk skiledelse og stille ubehagelige spørsmål og å klistre forseelsene til Sundby og Johaug til organisert doping i russisk målsestokk. Det tror jeg Løfshus også mener når han får trukket pusten et par ganger.

På flere måter er det vanskelig å skjønne hvorfor langrennssjefen går ut på denne måten akkurat nå. En av påstandene han kommer med er blant annet at det negative medietrykket som Skiforbundet ble utsatt for mellom juli og oktober i fjor gjorde Skiforbundet så stressende at Therese Johaug dopet seg. Verken mer eller mindre.

At det var stressende kan jeg skjønne, men hvis han hadde tatt lærdom av det negative medietrykket hadde han ikke gått i strupen på pressen tre dager før VM i Lahti starter. Det kommer til å skape mer stress for den gjengen han er satt til å passe på under ski-VM. Har han gjort troppen mer sårbar for å gjøre feil? Svaret er ja, skal vi følge hans egen logikk.

Med det konstante presset som lå på Skiforbundet mellom juli og oktober i fjor skulle man nesten tro at rutinene ble skjerpet og ikke at man ble stresset til å gjøre flere feil. Astmarapporten gir et godt grunnlag for å tenke seg til hvorfor man gjorde disse feilene.

Det er kanskje dristig å sitte her på Bøler i Oslo og skrive om noe som skjer langt inne i de finske skoger når du vet at kritikken til Løfshus blant annet går på at folk sitter i Akersgata og synser om ting som foregår på skilandslaget. Ulempen min er at jeg ikke har et kobbel med journalister som følger skilandslaget på alle europeiske isbreer om sommeren og står i mixed zone på hvert gudsforlatte sted om vinteren for å spørre hvordan det føles å gå i mål.

Problemet til Skiforbundet er ikke at (den norske) pressen stresser et skilandslag som gjør feil eller skriver kommentarer som baserer seg på journalistikk, men at pressen har dullet med skistjernene i det norske landslaget i for mange år og at Vidar Løfshus og kompani får sjokk når de faktisk ber om å få vite hva som foregår i verdens dyreste smørebuss.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT