Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Avsløring: Russisk etterretning står bak Fancy Bear

Denne informasjonen kommer fram i en rapport som Department of Homeland Security og FBI publiserte i dag (29. desember). Jeg har tidligere skrevet på bloggen at Fancy Bear har vært et russisk våpen i kampen for å skape «balanse i regnskapet» etter alle avsløringene om omfattende doping i Russland.

Mange har spekulert i om Fancy Bear er en frittstående russisk hackergruppe som ønsket å ta op kampen med f.eks. Wikileaks, og nå mener FBI at de kan bevise at Fancy Bear ikke bare ønsker balanse i regnskapet, men også har sterk tilknytning til det russiske statsapparatet.

LES: Sportsjournalister og hacking av data

Informasjonen i den amerikanske rapporten faller sammen med det vi har hørt fra de russiske varslerne Julia Stepanova og Grigorij Rodchenkov gjennom lekkasjer til pressen om omfattende og statsstyrt doping, der det russiske sikkerhetspolitiet FSB har spilt en sentral rolle, blant annet under OL i Sotsji i 2014.

De fleste medier i verden har brukt informasjonen fra Fancy Bear og selv om lekkasjene ikke har greid å avdekke doping har de bidratt til å stille spørsmål ved medisinbruken til flere vestlige idrettsstjerner. Kanskje den største er sykkelrytteren Sir Bradley Wiggins som er i hardt vær i dag fordi det på grunn av Fancy Bear-lekkasje er avdekket at han har holdt informasjon om eget medisinbruk skjult. Det kan har bidratt til at han denne uken la opp som syklist.

Utsnitt av FBI-rapporten som navngir Fancy Bear

Dokumentasjon om at Fancy Bear er nært knyttet til det russiske militærapparatet og er en del av et russisk miljø som prøver påvirke samfunnslivet i mange vestlige land, inkludert det amerikanske presidentvalget, bør bidra til en debatt blant sportsjournalister og andre journalister om hvilken omgang man har med Fancy Bear og dens like og hvordan man bruker informasjon fra kilder som dette.

Noen bjørner er farligere enn andre.

 

PS. Litt morsomt i denne sammenheng er det at FBI bruker forkortelsen IOC (Indicators of Compromise)

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT