Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Fjorten russiske langrennsløpere knyttes til doping i McLaren-rapporten

 

Da den forrige McLaren-rapporten kom ut i juli i år bekreftet den uavhnegige WADA-kommisjonen anklagene til den tidligere russiske laboratoriesjefen Grigory Rodchenkov som han kom med til New York Times i mai om omfattende og systematisk doping under lekene i Sotsji i 2014. I New York Times-artikkelen anklaget han blant annet Aleksander Legkov for å være med i dette programmet. Legkov stilte seg da uforstående til anklagene og sa at han var helt uskyldig.

 

I den siste McLaren-rapporten får vi mer informasjon – blant annet gjennom en søkemotor som gir oss tilgang til mange av dokumentene som McLaren og hans team har gjennomgått og den uavhengige kommisjonen har foretatt egne tester av urinprøveglassene som skal ha blitt manipulert under lekene i Sotsji. Det knytter Legkov og andre prominente russiske langrennsløpere tettere til dopingprogrammet som Rodchenkov var en sentral del av.

 

McLaren-rapporten bekrefter at det fantes en såkalt Sotsji-liste (Sochi Duchess List) over utøvere som på forhånd hadde avgitt rene urinprøver som skulle byttes ut med dopingprøver tatt under lekene i Sotsji. Dette for å skjule doping som foregikk før og under lekene, hevdes det. Ikke alle utøverne som fikk hjelp med dopingprøvene under lekene var på denne lista i forkant av OL, men ble lagt til underveis.

 

Sotsji-lista som McLaren har fått tilgang til inneholdt 37 navn og av dem var det fjorten langrennsløpere. Fem av disse ble ikke testet under lekene, det betyr at ni utøvere kan ha fått manipulert prøvene sine under OL i Sotsji. Det ble tatt 64 urinprøver (og 29 blodprøver) i Sotsji og McLaren og hans team har analysert prøveglassene til 33 B-prøver og de har funnet skrapemerker på alle glassene, noe som indikerer at de har vært tuklet med. En av disse prøvene tilhører Aleksander Legkov, hvis dataene i underlagsmaterialet til McLaren stemmer.

 

Alle utøverne i McLaren-rapporten er anonymisert med et kodenavn. En av kodene på Sotsji-lista er A0467. På en annen liste over hvilke øvelser de forskjellige utøverne på lista deltok i står A0467 oppført med gull på 5-mila. Det ble tatt tre urinprøver av A0467 under OL (og to blodprøver). En av disse prøvene hadde registreringsnummer 2890803. Prøveglasset til denne urinprøven er analysert av McLaren-teamet og ifølge rapporten som foreligger over disse prøvene har denne spesielle prøven to typer skrapemerker og fiberrester på undersiden av lokket.

 

Oversikt over urinprøver tatt av utøver A0467

 

Det finnes i tillegg et omfattende epostmateriale med korrespondanse mellom forskjellige personer knyttet til det russiske antidopingarbeidet (hvis man kan kalle det det). Der dukker også A0467 opp igjen og det står blant annet at vedkommende har brukt eller ført opp bruk av Budesonide (et mildt stereoid som kan knyttes til astmamedisin), men som Rodchenkov og hans medarbeidere har problemer med.

 

Oversikt over øvelsene A0467 deltok i. Det står blant annet at vedkommende tok gull på 5-mila.

 

Analyse av en av B-prøvene til A0467 viser at det er skrapemerker og fiberrester i glasset.

 

Utdrag fra epostkorrespondanse der brevvekslerne er overrasket over utøver A0467.

 

Hvis materialet i McLaren-rapporten er autentisk er det stor sannsynlighet for at Aleksander Legkov var satt opp på Sotsji-lista og at urinprøven hans er tuklet med. Det betyr ikke at han var dopet. Det er to STORE spørsmål som melder seg i den sammenheng:

 

  1. Visste alle som var på Sotsji-lista at de sto på denne lista?
  2. Betyr det at du står på lista at du var dopet?

 

Hvis svaret er ja på begge disse spørsmålene har Aleksander Legkov og  fem andre langrennsløpere mye å svare for i tiden som kommer.

 

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT