Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Norges fotballforbund bør kaste Michel Platini på båten»

KOMMENTAR: Førstkommende torsdag avgjør UEFAs eksekutivkomité i et hastemøte om de fortsatt har tillitt til UEFA-president Michel Platini etter at franskmannen ble suspendert fra FIFA fordi han er mistenkt for korrupsjon.

- Annonse -

Rådet Norges fotballforbund bør gi det norske medlemmet Karen Espelund i denne komiteen er at hun bør stemme Michel Platini ut.

Forbundene bestemmer. Skjebnen til FIFA ligger å hendene til de 209 nasjonale fotballforbundene og for å redde siste rest av troverdighet – troverdighet som kun kan finnes med mikroskop – har de egentlig bare to valg: det mest drastiske er å opprette et helt nytt internasjonalt fotballforbund.

Den mildere varianten er å vrake alle presidentkandidatene som i dag er presidentkandidater og som har noe som helst å gjøre med fortiden og finne en uavhengig og utenforstående person som har høy grad av troverdighet og som har evnene til å rydde opp.

Les også: Michel Platini er uegnet som FIFA-president.

Drastisk. Å opprette et helt nytt og konkurrerende forbund er et drastisk tiltak og er beheftet med mange juridiske spissfindigheter, kanskje det er umulig. Men med et helt nytt forbund kunne man fint greid å stable på beina et annet fotball-VM i 2022, et VM som er roten til alt rotet vi ser i disse dager.

Trusler. Da dobbeltmoralen nådde sitt høydepunkt under FIFA-kongressen i mai i år truet UEFA-president Michel Platini med å trekke UEFA ut av FIFA hvis Sepp Blatter ble valgt. Hvis alle de kontinentale forbundene hadde gjort det samme (det er i realiteten disse forbundene som sitter med mest makt i FIFA) hadde det ikke vært noe FIFA igjen. Så tanken er ikke helt på jordet.

Med et alternativt FIFA kunne man laget et alternativt VM og på den måten gitt alle verdens fotballforbund et valg om hvilken vei de ville gå.

Men det enkleste er å fjerne alle fotballederne som kan knyttes til den ukulturen og korrupsjonen som i disse dager avdekkes i og rundt FIFA.

Der står MichelPlatini sentralt.

  • Michel Platini sa åpent at han ville stemme på USA som VM-vert i 2022, men som etter press fra den franske statsministeren ombestemte seg og heller ga sin stemme til Qatar. Ikke bare bedro han amerikanerne, men han skapte også krise for alle de europeiske ligaene som spiller fotball om vinteren, tiden Qatar er kaldt nok til å spille fotball på.
  • Like etter denne beslutningen i 2010 fikk sønnen til Michel Platini jobb i et utstyrsfirma i Qatar og selv om Michel Platini har nektet for at det er noen som helst sammenheng mellom disse to begivenheten burde han ha gitt råd til sin sønn om å ta en annen jobb.
  • Michel Platini er i dag suspendert av FIFAs etiske komité fordi han har mottat millionsummer fra Sepp Blatter bare noen måneder etter at Qatar fikk VM og bare noen måneder før Sepp Blatter ble gjenvalgt som FIFA-president i 2011.
  • Michel Platini har avvist at denne betalingen har noe som helst med Qatar og presidentvalget å gjøre og han hevder at utbetalingen som kom ni år etter(!) at han angivelig skulle ha gjort en jobb for FIFA ble etterbetalt fordi FIFA hadde dårlig med penger på den tiden. Dette til tross for at FIFAs regnskap viser at de fint kunne betalt Platini for jobben allerede i 2002 og fordi sveitsiskemyndigheter har en foreldelsesfrist på utestående betalinger på fem år. Med andre ord FIFA og Blatter kunne betalt i 2002 eller med loven i hånd latt være å betale.Les også: FIFA-skandalen: Toppen av isfjellet.

Ingen avtale. Da lederen for FIFAs granskningskomité Franco Carraro dykket ned i transaksjonen mellom Blatter og Platini fant han ingen skriftlig avtale mellom FIFA og den nåværende UEFA-presidenten. Det lukter mer enn vondt.

Og det er her sakens kjerne ligger denne uken for Europas fotballedere og som bør gjøre valget enkelt for Karen Espelund, resten av UEFAs eksekutivkomité og Norges fotballforbund.

Enkel beslutning. Hvis Michel Platini ikke greier å vise fram en skriftlig avtale mellom FIFA og ham selv om utbetalingen han fikk i 2011 førstkommende torsdag bør de ønske ham lykke til i en annen jobb. Selv IOC-president Thomas Bach har signalisert dette.

For nå handler ikke dette lenger om hva som er juridisk korrekt eller som dreier seg om Michel Platinis vinnende vesen, nå handler det om hva som må gjøres for at fotballedere i Europa og i resten av verden skal redde den skakkjørte skuta.

Om det er mulig.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT