Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Billettskandalen i FIFA

Det burde ikke overraske noen at FIFAs generalsekretær nok en gang er involvert i en svindelsak. Det sentrale spørsmålet i billettskandalen som rulles opp i disse dager er om den også avgjør skjebnen til FIFA-president Sepp Blatter.
I går snudde FIFAs generalsekretær Jerome Valcke FIFAs privatjet i lufta på vei til VM-vertskapsnasjonen Russland da det ble kjent at han var mistenkt for billettsvindel i forbindelse med fotball-VM i Brasil i fjor sommer. Nå er han suspendert fra jobben som generalsekretær.
Kaos foran billettkontoret i Botafogo. Foto: Andreas Selliaas
Ikke overraskende. At ledere i FIFA er mistenkt for billettsvindel i forbindelse med fjorårets fotball-VM er ikke overraskende. Under verdensmesterskapet ble en av samarbeidspartnerne arrestert mistenkt for svindel med VIP-billetter (men ble senere sluppet fri og det er ikke helt klart hva som egentlig skjedde). Selv havnet jeg mitt i denne svindelen da jeg var på desperat jakt etter billetter til kvartfinalen mellom Tyskland og Frankrike.
Godt førsteinntrykk. Da jeg meldte meg på i FIFAs loddtrekning for billetter til VM i Brasil ble jeg imponert av god service. Jeg fikk kjøpe billetter til to kamper i grunnspillet til ordinær pris og fikk bragt billettene hjem på døra av DHL i god tid før mesterskapet. Men da jeg forsøkte å skaffe billetter til kamper i sluttspillet da jeg var i Brasil opplevde jeg kaos og lyssky bedrifter helt inn i FIFAs indre gemakker.
Suspekt billettsystem. I Rio – der kampen mellom Tyskland og Frankrike skulle spilles – var det tre billettkontorer i Rio og billettsystemet der var det samme systemet som hvilken som helst sofagris hadde tilgang til på internett – det samme systemet som jeg hadde bestilt billetter på hjemme fra Norge. Detførte til absurde situasjoner.
Meningsløst køsystem. Da billettkontoret fikk beskjed om at det var frigjort utsolgte eller tilbakeleverte billetter slapp vaktene foran billettkontoret et visst antall personer fra den lange køen forbi, men når de kom fram til skranken var billettene solgt på internett og gledene du så i ansiktet til dem som ble tatt ut av køen ble omgjort til skuffelse og sinne. Det gjorde at flere kjøpte billetter på nettet og gikk til køen utenfor billettkontoret og solgte billetter til dem som ventet i FIFA-kø!
Tilbud om svartebørsbilletter. Denne forvirringen og desperasjonen utnyttet også personer i FIFA-systemet seg av. Da jeg henvendte meg til FIFA på deres offisielle hjemmeside for å finne ut hvordan gjenkjøpssystemet av billetter fungerte fikk jeg et par dager etter en epost fra en uautorisert epostadresse som kunne tilby meg kvartfinalebilletter til 1000 pund og finalebilletter til 2000 pund! Hvor fikk vedkommende vite at jeg trengte billetter? Og hvorfor måtte jeg betale overpris? Og hva visste FIFAs generalsekretær Jerome Valcke om dette?

Epostkorrespondanse med noen som tilbyr svartebørsbilletter under fotball-VM i Brasil.

Organisert svindel i FIFA? Etter en hektisk ringerunde da jeg var i Rio i disse junidagene viste det seg også at mange VIP-billetter ble videresolgt via offisielle representanter i den internasjonale fotballfamilien og det var særlig representanter fra ulike sponsorer som fikk kjøpe disse billettene. Jeg fikk også tilbud, men jeg avslo fordi jeg ikke hadde råd til å betale prisen jeg ble forelagt. Dette var billetter uten pålydende pris og det er vanskelig å vite om tilbudet jeg fikk gjenspeilte den reelle verdien til billetten. I ettertid kan jeg si at jeg er glad jeg ikke kjøpte billettene, siden de sannsynligvis var en del av et organisert svartebørssalg innenfor FIFA-systemet.
Ikke første gang Valcke er i trøbbel. Jerome Valcke har vært involvert i svindelfør. I 2007 ble han som FIFAs markedsdirektør dømt i en amerikansk rettsal for å ha løyet til både FIFA og Mastercard i forhandlingene om å bli hovedsponsor til fotball-VM i 2010 og 2014. Han hadde lovet Mastercard avtalen, men til slutt fikk Visa-avtalen. FIFA måtte betale en formidabel erstatning til Mastercard og for denne oppførselen mistet Valcke jobben i FIFA. Men etter kun 10 måneder fikk han igjen jobben i FIFA og ble etter hvert også ansatt som FIFAs generalsekretær – av Sepp Blatter.
Er billettskandalen som nå rulles opp i FIFA også banesåret til Sepp Blatter. Det er vanlig at FIFA-folk som detter ned fra toppen også prøver å ta med seg andre i fallet.
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT