Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Beijing House

 
Skjult triumf. Det som kunne vært en triumfdag for First House, med en glitrende kronikk (og forestående artikkel i Josimar) om den enestående Asbjørn Halvorsen og hans bragder på og utenfor fotballbanen, er blitt en dag i selvforsvarets tegn. Har First House og Morten Wetland jobbet for Kina eller kinesiske interesser?
 
Alt satt i gang av Aftenpostens Harald Stanghelle. Denne saken har ikke bare en presseetisk side eller dreier seg om PR-rådgiveres hemmelighold. Det handler om rolleblanding og havner rett inn i den aktuelle OL-debatten.
 
Spekulasjoner. Det er mange spekulasjoner i denne saken og det blir gjerne slik når PR-byråer (eller andre) forsøker å holde ting hemmelig i den tro at de kan porsjonere ut den informasjonen de selv ønsker til den tid som passer for dem. Men så enkelt er det ikke. I hvert fall ikke i et land med fri presse. Informasjonen som har kommet fram i dag (torsdag) er meget interessant med tanke på den norske OL-prosessen.
 
Både VG og Aftenposten har avslørt at Morten Wetland har vært i hemmelige møter med norske næringslivstopper, der de har diskutert Norges forhold til Kina. Der har også IOC-medlem Gerhard Heiberg vært. Heiberg sitter også i styret til Norges idrettsforbund og er en pådriver for å få OL til Norge (i hvert fall i dag). Men det er mer pikant enn som så.
 
Ubekreftede kilder. Mine gode, men ubekreftede kilder, sier at Gerhard Heiberg er en av de få nordmenn (kanskje den eneste?) som har direkte kontakter med det kinesiske politbyrået. Det skyldes hans rolle i forbindelse med OL i Beijing. Dette har, så vidt jeg vet, norske myndigheter benyttet seg av på en eller annen måte i flere år.
 
Samtidig har Heiberg selv sterke forretningsinteresser i Kina, noe vi fikk et bevis på under OL i Sotsji, da han ble kritisert for å promotere Nordic China Advisory AS, et firma drevet av Heibergs sønner, og vi så det i forkant av OL i Beijing da det ble kjent at han hadde eierinteresser i selskaper som var leverandører til OL i Beijing. Den siste avsløringen førte til at en TV2-reporter ble bannlystav Heiberg.
 
Konkurrentanalyse. Fra før vet vi at First House hjelper Idrettsforbundet i arbeidet med å få OL til Oslo. I den sammenheng ville det være dumt og ikke bruke Morten Wetland i kartleggingen av konkurrentene til Oslo.
 
Alle kandidater foretar en slik konkurrentanalyse for å finne ut hvilke virkemidler de skal bruke i den internasjonale PR-kampen. Og hvem hos First House har bedre kunnskap og større nettverk til å spa opp slik informasjon? Jeg vet hvem jeg ville gjettet på.
 
Hvis det er slik står vi overfor en meget spesiell situasjon. For Beijing er også en av kandidatene til OL i 2022, og Heiberg har tidligere jobbet for Beijing og deres kandidatur. Og sammen sitter de to nå og diskuterer norsk Kina-politikk og norske næringslivsinteresser. Kanskje de er innom OL, også?
 
Uansett ser det ut som Beijing-OL har stor betydning for Norges framtidige forbindelser med Kina. Både lekene i 2008 og lekene som skal arrangeres i 2022.
 
Moralsk seier. I kronikken om Asbjørn Halvorsen er det moralen og rettferdighetens som seirer. Får vi se det i denne saken?
 

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?
Forrige artikkel
Neste artikkel

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT