Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Olympiske leker?

- Annonse -
Olympiske dekreter. Det olympiske stressyndrom har for alvor slått til i Russland. President Vladimir Putin utsteder stadig flere dekreter som skal sikre at lekene i Sotsji går rolig for seg. Og samtidig som ghostwritere skriver kronikker om Syria i New York Timesengasjerer han seg aktivt i Det nasjonale sikkerhetsrådet for å forberede landet på all slags protester mot lekene. Til og med blogger som dette kan tolkes som en trussel mot rikets sikkerhet. Er dette virkelig olympiske leker?
Sikre soner. Den 1. september utstedte Vladimir Putin et dekret der han lister opp sikre soner og områder i Sotsji der det ikke er lov å bevege seg før og under lekene. Dekretet gjør det allerede nå enklere å bortvise folk man mener er en trussel mot områdets sikkerhet. Dekretet er i utgangspunktet myntet på dem som ønsker et kaukasisk emirat (selvstendighet for Kaukasus). Men det gjelder også dem som tilhører menneskerettighetsorganisasjoner og som ønsker å bruke lekene for protester. På bakgrunn av dette er det ventet at det russiske hemmelige politiet (FSB) vil gå drastisk til verks hvis de mener noen bryter reglene for sikkerhet i forbindelse med lekene.
Farlig kritikk. På et møte i det russiske sikkerhetsrådet 9. september advarte samtidig Vladimir Putin om feilaktige påstander om menneskerettighetsbrudd i Nord-Kaukasus fra utenlandske organisasjoner og media. Utlendinger som i følge Putin kommer med feilaktige påstander om russisk politikk skal stenges ute fra Russland. Dette er en sterk advarsel til alle som kritiserer Russland og en drastisk opptrapping av kampen mot uavhengige menneskerettighetsorganisasjoner i Russland. Tidligere har russiske myndigheter stoppet utenlandske bidrag til russiske organisasjoner, nå ønsker russiske myndigheter å hindre at det i det hele tatt skrives og rapporteres om menneskerettighetssituasjonen i Russland.
Nektes innreise? Faren er nå til stede for at alle som ytrer seg kritisk om Russland i forkant av lekene – det være seg om homofiles rettigheter, korrupsjon eller menneskerettigheter i Nord-Kaukasus – blir stemplet som terrorister og en fare for Russlands stabilitet. Disse kan nektes adgang til Russland. Det er også en fare for at jeg ikke kommer inn i Russland – hvis jeg ønsker det – for at jeg har skrevet om dette på min blogg. Ordtaket om at den som vil være med på leken, får tåle steken, får en ny betydning.
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT