Becketts Paasche-nøtt

Beckett og sykkel. Samuel Becketts «Men vi venter på Godot» kan knyttes til Tour de France. I hvert fall nesten. Jeg tror nemlig Becketts Godot var sykkelrytter og har syklet opp Champs Elysees som rytter i en av klassikerne. Samuel Beckett hadde humor og elsket sykkel og andre idretter.Venting. Teaterstykket “Mens vi venter på Godot” har hatt stor suksess verden over. Hvem var Godot? Beckett selv kokketerte med ulike historier om hvem Godot er (var). En av de minst kjente historiene om Godot er at han nettopp var en sykkelrytter! Historien er interessant fordi det gir et bilde på det sentrale temaet i ”Mens vi venter på Godot” (venting) og kanskje den kan få sykkelinteresserte til å gå på teater.Klassiker. Den kanadiskfødte litteraturviteren Hugh Kenner (1923–2003) skriver i essayet ”The Cartesian Centaur” fra 1960-årene at Beckett skal ha fortalt at da stykket ble skrevet, figurerte den franske sykkelveteranen Christian Godeau (uttales som Godot) på resultatlistene i diverse sykkelritt. Godeau var en ”stayer” med relativt gode resultater i endagsritt, klassikeren Bordeaux–Paris (600 km) og nasjonale mesterskap. Han deltok imidlertid aldri i Tour de France.Beckett og idrettsmotiver. Er sammenhengen mellom sykkelrytteren og navnet i tittelen på stykket tilfeldig? Neppe. ”Mens vi venter på Godot” handler ikke om et sykkelritt. Men venting på noe eller noen er et viktig motiv i Becketts diktning. Det er det også for dem som venter i timevis på ett sted under en etappe i Tour de France, for i løpet av ett fattig sekund å se sin mann passere – om han i det hele tatt kommer til passering. Beckett var allsidig sportsinteressert (cricket, boksing, fotball og sykkel) og sykkelmotivet forekommer i flere av hans tekster (Mercier and Camier, More Pricks than Kicks, Molloy, Watt og The Third Policeman).Paasche-nøtt. Så til Christian Paasche og Johan Kaggestad som svarer på mange spørsmål under Tour de France på TV2: Hvorfor fikk Godot aldri være med i Tour de France?