Frontrunner Publishing
spot_img

Terrorens maratonøvelse

- Annonse -
Sårbare idrettsarrangementer. Det er sjelden at de som deltar i idrettsstevner blir rammet av terror under konkurranse. Det skyldes både at idrettsstevner – særlig med høy profil – har blitt stadig sikrere og at sportsarrangementer ikke har vært like attraktivt for terrorister som andre mål. Bombene i Boston maraton viser at sportslige massemønstringer også er sårbare.
26-26. Ennå er det usikkert om Boston maraton var mål i seg selv (f.eks. hevn) eller arena for å fremme et politisk budskap (vold som en politisk ytring). Det har florert mange spekulasjoner på sosiale medier om hvem som står bak og hva motivet er for å bombe målområdet til et av verdens mest kjente og tradisjonsrike idrettsarrangementer. Noen spekulerer i om gjerningsmennene ønsket å ramme etterlatte etter Sandy Hook-massakren som var invitert til VIP-området til Boston maraton, rett i nærheten av der bombene smalt. Et av tiltakene under løpet var “26 Miles for 26 Victims”, en minnemarkering for skolemassakren som fan sted i desember i fjor. Andre har spekulert i om dette var en markering av Waco-massakren i 1993 og Oklahoma-bomben i 1995 som også skjedde i april (19. april). Vi får la politiet finne gjerningsmennene før vi diskuterer motiver.
Sjeldent. Mange har trukket fram terroraksjonen i München-OL i 1972 og bomben i Atlanta-OL i 1996 etter det som skjedde i Boston i går. Dette var også terror som rammet et idrettsarrangement. Men det skjedde utenfor konkurranse. Jeg kjenner kun til to angrep av denne typen tidligere. I 1987 døde 20 filipinske soldater som deltok i et lokalt løp av forgiftet vann gitt til dem av terrorister under løpet.Og i 2008 drepte en tamilsk selvmordsbomber flere løpere under starten på et maratonløp i Sri Lanka. I tillegg har du overfallet på den brasilianske maratonløperen Vanderlei de Limai i Athen-OLi 2004.
Sikkerhetens maratonøvelse. I følge medierapportene var sikkerhetsnivået vært høyt i forkant av Boston maraton, og det er derfor overraskende at bombene gikk av i målområdet, den delen av løypa som er best sikret. Av idrettsarrangement er kanskje maraton en av de vanskeligste øvelsene å sikre. Både fordi løypa er lang, men også fordi det er så mange deltagere med og så mange som er involvert i organiseringen av arrangementet. Det gjør det vanskelig å sikre løypa fysisk og å sjekke alle personene som er i området når løpet finner sted – både tilskuere og frivillige.
Joggesko mot terror? Arrangørene avLondon maraton har allerede kalt inn til sikkerhetsmøter for å diskutere tiltak til helgen, basert på det som skjedde i Boston. De som har ansvaret for sikkerheten til Bieber-konsertene i Oslo denne uken har sikkert også tatt et ekstra møte. Som alle andre som har ansvar for massemønstringer den nærmeste tida. Dette er terroristens fremste mål – skape frykt. Blir dette starten på en sikkerhetsspiral for maratonløp (og andre fredelige massemønstringer) verden rundt? Eller desto større grunn til å ta på seg joggeskoene for å protestere mot meningsløse terroraksjoner som dette? Joggesko mot terror?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT