Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

For lange løp?

Forskjellsbehandling. I mange idretter gjøres det ikke forskjell på menn og kvinner – bortsett fra at de ikke konkurrerer mot hverandre. De har like lange omganger i fotball og håndball, de svømmer like langt og stuper like høyt. Også i friidrett begynner det å bli likt selv om hekkeøvelsene er forskjellige og mangekampen har forskjellig antall øvelser. Begge løper for eksempel maraton og 10000 meter. I disse grenene betyr ikke forskjellen mellom mann og kvinne at man lager forskjellige distanser eller målestokker. Det er med andre ord ikke lengden det kommer an på… det er forskjell i mange andre idretter. I golf slår kvinner ut fra en annen rampe en herrene og i tennis spiller de forskjellig antall sett. Det er vel også en stund til mennene går på bommen i turn?

De nordiske landene er verst! Det som allikevel er merkeligst er at i de grenene der nordiske land har størst innflytelse – land som liker å kalle seg de mest likestilte landene i verden – behandles menn og kvinner mest ulikt. Skihopping for jenter har vist seg å være vanskelig, kvinner får ikke gå femmil på ski, skøytedistansene er forskjellige og kvinnene kjører kortere utforløyper. Hvorfor er det sånn? Har kvinner dårligere forutsetninger for å drive vinteridretter enn menn? Er vi gammeldagse? Bør det være sånn?

Gradvis utvisking. Jeg tror at forskjellsbehandlingen etter hvert viskes ut. Det er to grunner til det. For det første har det vist seg at det er en naturlov at kvinner tar etter menn på alle områder – også i idretten. Snart hopper kvinnene i de samme bakkene (også skiflyging) som menn og i klassisk turlangrenn gjøres det ikke forskjell på folk. Det betyr at kvinner på sikt vil delta på samme måte som menn i det som i dag er klassiske herreøvelser.

For det andre kan det hende at den olympiske bevegelse paradoksalt nok kan sørge for at kvinner og menn ikke bare deltar på de samme distansene, men også konkurrerer i samme øvelser. I sommer-OL er det vanskelig å presse inn flere idretter eller øvelser før man tar ut noen idretter eller øvelser. Dette kan derfor føre til at man vil søke og finne øvelser der menn og kvinner kan konkurrere med hverandre eller mot hverandre. Skyting er en gren der kvinner og menn kan konkurrere mot hverandre og miksøvelser, slik vi har sett i årets ski-VM, er en måte å konkurrere med hverandre.

Ola dilt? Det store spørsmålet er om Norge går foran i skisporet som man gjør på andre samfunnsområder eller om vi dilter etter.

Likte du artikkelen? Gi et frivillig bidrag til Idrettspolitikk.no på Vipps til 95754675 eller send IPNO1 START til 2030 for månedlig bidrag på kr. 49,- eller IPNO2 til 2030 for enkeltbidrag på kr. 200,-.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT