Frontrunner Publishing
spot_img

Fotnoter til debatten om proffboksing

- Annonse -
Helt og premieidiot. Jeg har fått mange reaksjoner på kronikken/bloggen jeg hadde om proffboksing. Selv om jeg ikke har sagt at jeg er i mot proffboksing – men har hatt innvendinger mot proffboksing slik den er organisert i dag og mot det jeg mener er dobbeltmoral hos flere debattanter – har jeg blitt hyllet av dem som er mot proffboksing og utropt til premieidiot av dem som er for. Jeg lever godt med begge deler.
Svake argumenter. I debatten om proffboksing kommer det særlig fram tre argumenter for hvorfor man skal tillate proffboksing i Norge: 1) proffboksing skiller seg ikke ut fra andre risikoidretter; 2) boksere er like godt trent og like profesjonelle som andre idrettsutøvere; og 3) lovforbudet i Norge er dumt fordi det bare er Norge sammen med Cuba og Nord-Korea som forbyr proffboksing. Det er flere innvendinger mot disse argumentene.
Risikoidretter. Boksing (alle varianter) og de fleste andre kampidretter skiller seg fra andre risikoidretter på ett viktig punkt: målsettingen om å slå ned motstanderen. Selv om skiflyging, fjellklatring, amerikansk fotball og ishockey (for å nevne noen) kan skade utøverne – også i hodet – er det ikke det som er hensikten med idretten. Det er med andre ord en etisk forskjell. Det er ingen skihoppere som prøver å få andre til å falle i bakken og spillere som prøver å skade motstanderen i amerikansk fotball og ishockey skal i følge regelboken straffes for det. Det er greit å være for proffboksing, men det er ikke nødvendig å skyve andre idretter foran seg. Man kan heller argumentere for hvorfor det er greit å slå hverandre ned – det er mer redelig. I tillegg kan det sies at det i de fire idrettene nevnt over brukes hjelm for å begrense skadeomfanget. I proffboksing argumenterer man av mange grunner for at hjelmen skal bort – blant annet fordi hjelmen gjør det vanskelig å kjenne igjen utøveren og at det blir vanskeligere med knockout. Dette illustrerer på mange måter den etiske grensegangen.
Hardtslående argumenter. Argumentet om at proffboksere er like godt og kanskje bedre trent enn andre idrettsutøvere, og at proffboksere i dag er bedre trent enn det de var på 60- og 70-tallet, høres kanskje ut som et godt argument for å likestille proffboksing med andre idretter som er lovlig i Norge. Fakirer og sirkusartister er også godt trent, men ikke nødvendigvis idrettsutøvere (et billig motargument). Men dette argumentet kan snus på hodet: jo bedre trent en bokser er, jo farligere er det for den som mottar slagene. Proffboksing i dag foregår uten hjelm og med tynnere fôring i hanskene enn i amatørboksing, og jo hardere du slår, jo større skade kan du gjøre. Selv om man etter en etisk vurdering åpner opp for proffboksing, trenger man ikke tillate alt som gjør mest mulig skade. Man kan godt tenke på helsa til utøveren, også. Det leder meg over til det siste argumentet.
Proffboksing er ikke proffboksing. Å klistre Norge opp mot Cuba og Nord-Korea er et stråmannsargument. Både fordi det kun har til hensikt å klistre Norge opp til totalitære stater i denne saken (Norge er den siste Sovjet-stat!) og fordi bildet er mer nyansert enn denne svart-hvitt-fremstillingen. Fremstillingen er svart-hvitt fordi andre land som har proffboksing (som for eksempel Sverige) har dispensasjonsordninger i proffboksing. Det betyr at det ikke er fritt frem for hvem som helst å arrangere proffkamper og det setter en standard for helseundersøkelser av utøverne. Den blir også skjev fordi vi i Norge i dag har tillatt profesjonelle kickboksingskamper i Norge med amatørregelverk, blant annet med bruk av hjelm og kortere kamper. Snakker du med folk i kickboksermiljøet i Norge får du vite at dette har vært en suksess. Proffboksing er ikke proffboksing – det finnes mange varianter og det gjelder å gå for den utgaven som best mulig tar vare på utøveren.
Debatt som risikosport. I debatten om proffboksing hjelper det verken med hjelm eller ekstra fôr i hanskene. Det er argumentene som kan slå deg i hjel. Jeg tror vi får se proffboksing i Norge om noen år, men kanskje ikke i variantene vi er vant til fra Las Vegas eller Sauerland Event. Nedtellingen har startet.
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT