Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Rubios olympiske sjanse?

Olympisk skatteforslag. For et par dager siden lanserte Marco Rubio The Olympic Tax Elimination Act – skattefrittak for amerikanske OL-medaljører. Amerikanske medaljører får $25,000 for gull, $15,000 for sølv og $10,000 for bronse. Det er usikkert hvor mye medaljørene må betale i skatt til Internal Revenue Service (IRS) for premiepengene. Americans for Tax Reform Foundation hevder at man må betale nesten $ 9.000 i skatt for et gull, andre hevder at man ved å utnytte seg av allerede eksisterende skattehull, kan komme unna med null skatt. Uansett mener Rubio at amerikanere som har suksess i OL bør behandles på en spesiell måte – blant annet ved å beholde alle premiepengene de får hvert fjerde år. Forslaget virker harmløst og velment, men det kan skape trøbbel for republikanerne.

·        For det første gir forslaget inntrykk av at de beste skal behandles på en spesiell måte. Er det riktig at de som har mest suksess og kanskje skaper en ekstrainntekt nettopp ved å vinne en OL-medalje skal frittas for sin skatteplikt (gjennom for eksempel økt sponsorinteresse)? Hvorfor ikke unntak for de som er minst synlig, tjener minst og kanskje trenger det mest?

·        For det andre setter man OL-medaljører opp mot idrettsmenn/kvinner som ikke deltar i OL, og idrett opp mot for eksempel kulturpriser som fortsatt må betale skatt. Hva med amerikanske fotballspillere, baseballspillere eller vinnere av Pulitzer-prisen?

·        For det tredje (og kanskje viktigst) er en av fanesakene til republikanerne et enklere skattesystem. Med slike unntak vil skattesystemet bli mer innviklet og skape et inntrykk av republikansk inkonsekvens i skattepolitikken.

Spesielt? Mitt Romney hadde en lite vellykket utenlandstur i forrige uke, blant annet til Storbritannia, der han kritiserte de britiske OL-forberedelsene. Hans kritikk virket snørrhoven – siden han selv hevder at han reddet lekene i Salt Lake City fra katastrofe. Snørrhovenhet var tidligere en britisk disiplin og hans kommentarer satt USA og Storbritannias ”Special Relationship” på en liten prøve. Vil Rubios olympiske skatteforslag også bidra til å sette republikanernes spesielle forhold til inntektsskatt på prøve?
Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
Forrige artikkel
Neste artikkel

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT