Retro

Nordmenn i russisk fotball

RETRO: Mange har trodd at Panzer-Hagen var den første norske fotballspilleren i russisk fotball og at Jørgen Jalland var den andre. Det er riktig hvis man bare regner med det moderne Russland etter 1991.

Men ser man på russisk historie som helhet, kan vi dokumentere at minst to norske statsborgere har spilt i russisk fotball før Panzer og Jalland.

I standardverket om russisk fotball før 1923, Futbol. Pervyye shagi [de første skritt] 1860-1923, utgitt i St. Petersburg i 1998, nevner den kjente russiske fotballhistorikeren Jurij Pavlovitsj Lukosjak, to nordmenn.

Den ene er Peter Oscar Serck, født i St. Petersburg 1882. Han spilte for klubben Victoria i St. Petersburg i flere sesonger (1901, 1903, 1904, 1907 og 1914). Klubben ble stiftet i 1894, og i de første årene var det i hovedsak engelskmenn og tyskere som spilte på laget.

Vi har gått igjennom St. Petersburger Zeitung (en tyskspråklig avis som kom ut i St. Petersburg) fra 1901 til 1914, og funnet at om han ikke var fast på laget, ser vi ham

Les videre

Logg inn for å fortsette og lese – helt gratis

Logg inn eller opprett konto for å fortsette og lese artikelen.
Du kan når som helst kjøpe et abonnement.

Denne artikkelen handler om: