Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«Større sjanse for at klubber med samme eier møter hverandre i europacupene»

KOMMENTAR: Mektige aktører kjøper opp klubber i flere land og håper at de både skal gjøre nasjonal suksess og vinne europacupene. Nå åpner UEFA opp for at klubber med samme eier (multiklubbeiere) kan møte hverandre i to av disse cupene.

- Annonse -

Denne helgen ble kampen mellom Standard Liège og Westerlo i Belgia stoppet fordi Standard Liège-supporterne demonstrerte mot sine amerikanske eiere, 777 Partners.

Det er de samme eierne som prøver å kjøpe Everton, men som nå har havnet i trøbbel fordi de simpelthen ikke har penger og mest sannsynlig er finansakrobater med uærlige hensikter.

Amerikanske 777 Partners er en av flere multiklubbeiere, som opererer over hele verden. Den mest kjente multiklubbeieren er City Football Group, som blant annet eier Manchester City og som totalt eier 12 klubber i alle verdensdeler.

Fotballmagasinet Josimar har i en lang rekke artikler avslørt at 777 Partners ligner mer på et forbryterkartell enn en fotballklubbeier.

Samtidig får de og andre aktører kjøpe klubb etter klubb over hele verden, uten særlig motstand.

Multiklubbeierne styrer stadig mer av klubbfotballen

Det har blitt den nye forretningsmodellen i internasjonal fotball. Norge og Sverige er unntak fra dette, mens i Danmark er det flere aktører som har gått inn på eiersiden og som eier klubber i andre land.

Multiklubbeierne styrer nå stadig mer av klubbfotballen og de rår ikke bare over en stadig økende andel av klubbene, men også over en ufattelig andel av spillerne.

Den siste oversikten til Play the Game viser at det finnes 134 multiklubbeiere på verdensbasis og at disse grupperingen eier eller har eierandeler i 366 klubber og at de totalt rår over ca. 13.000 spillere.

De fleste klubbene og spillerne finner du i Europa. Det anslås at 8.200 spillere og 229 av klubbene i Europa har multiklubbeiere. Nesten halvparten av dem spiller i den øverste divisjonen.

Dette burde fått alle bjeller til å ringe. Ikke bare ødelegger det for klubbdemokrati og spillernes frihet, men det kan også øke sjansen for kampfiksing og hvitvasking av penger.

Ifølge UEFAs siste Club Finance Investment Landscape-rapport har 39 av 55 fotballforbund i Europa regler som begrenser multiklubbeierskap, blant annet for at klubber fra samme eier ikke skal møte hverandre i seriesystemet.

Men det hindrer ikke disse eierne i å kjøpe klubber i andre land.

UEFA har lempet på kravene

Istedenfor å stramme til og gjøre det vanskeligere for en eier å eie mange klubber og spillere, for å sikre integriteten til fotballen, har UEFA faktisk åpnet opp for at klubber av samme eier kan møte hverandre i europacupene.

I mars 2024 lempet nemlig UEFA på reglene for sesongen 2024/25.

Endringer i artikkel 5.04 og 5.05 i UEFAs konkurransereglement betyr at multieide klubber kan få plass i hver av de tre europacupene, Champions League, Europa League og Conference League.

Samtidig endrer alle de tre turneringene format og utvides blant annet til 36 lag og gruppespillet forsvinner.

Det øker sjansen både for at multieide klubber kvalifiserer seg OG at de kan møtes i turneringene, blant annet fordi multieide klubber som ikke kvalifiserer seg til seriespillet i Champions League får plass i Europa League.

UEFAs regler tillater ikke spillere å spille i mer enn en av cupene, men de kan spille playoff for en klubb og bytte klubb når hovedturneringen starter.

Det betyr at spillere fra en klubb som ikke kvalifiserer seg til hovedrunden kan bytte til en klubb som har kommet seg til hovedrunden i en av de tre europacupene.

«Topper» laget?

Det er ikke usannsynlig at klubbeiere kommer til å sjonglere med spillere og «toppe» laget i de turneringene de har lagene sine.

Og det er ikke usannsynlig at dette kommer til å skje i økende grad etter som multiklubbeierne blir stadig rikere og mer mektig.

Mektige amerikanske eiere og eiere fra Midtøsten ønsker best mulig avkastning på sine investeringer og det betyr at de også går for klubber som i utgangspunktet har størst sjanse for å vinne noe.

Det kan videre bety at de kjøper opp stadig flere av de beste spillerne og plasserer dem i klubber som de mener har størst sjanse for å vinne og flytter spillere fra klubber som ryker ut av turneringene og over til lag som stadig er med.

Og til slutt ender vi opp med finaler mellom lag som har samme eier og med spillere som har spilt for begge lag?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT