Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

«Hvem bryr seg om at journalistikken knebles før VM i Qatar?»

Det er svært vanskelig.

Årsaken er at det ikke går an å drive skikkelig kritisk journalistikk om Qatar eller FIFA. Og når de kritiske sakene kommer blir de effektivt tatt ned av målrettede motangrep eller av nyttige idioter.

En kombinasjon av uvilje fra de største mediehusene til å sette av ressurser til solid journalistikk på dette området og motkrefter som har uendelig med midler til å gå til motangrep mot kritiske røster eller til å drive PR-spinn som fanges opp av ukritisk media gjør at FIFA og Qatar vinner mediekampen.

Jeg har akkurat kommet tilbake fra Play the Game-konferansen i Odense i Danmark. Der holdt jeg et innlegg og deltok i et panel om medienes rolle i forbindelse med verdensmesterskapet som starter i november i år.

Hovedoppslag i Doha News denne uka er at Qatar har gjort større framskritt enn alle andre mega-events-arrangører gjennom tidene!

Det er en påstand som en av mine meddebattanter, professor Andy Spalding, kom med i sitt foredrag og som han gjentok i debatten.

Verken mer eller mindre!

Det er dette narrativet (for å bruke betegnelsen spinndoktorene i Qatar elsker å bruke) som myndighetene i Qatar og FIFA vil at vi skal framføre.

FIFA-president Gianni Infantino har allerede utpekt VM i Qatar til tidenes beste VM, et halvt år før det sparkes i gang.

Verken mer eller mindre!

Og jeg er redd det er dette narrativet som kommer til å dominere helt fram til mesterskapet er over, hvis det ikke skjer noe dramatisk i Qatar.

For dette er rått parti.

I debatten om Qatar mener jeg det har oppstått en misforståelse eller feiloppfatning om hvordan slike saker skal dekkes. Vi blander balanse med tilsvarsrett.

Mange er av den oppfatning at så lenge vi lar myndighetene i Qatar, NGOer som er stasjonert i Qatar, FIFA, eller tilfeldig valgte professorer forsvare utviklingen i Qatar, så får vi en balansert framstillingen av situasjonen på bakken i Qatar. Det virker som om mottoet er at alle skal med.

Dette er både dumt og naivt.

For det første fordi vi ikke aner motivet til dem som vi ønsker skal skape balanse i sakene vi skriver og fordi dem som befinner seg på den andre siden av bordet (de vi ønsker å fremheve eller gi en stemme) enten ikke tør si det den mener eller blir forhindret fra å si sin mening.

På den måten blir dette ikke bare en falsk balanse, men vi bidrar til å promotere narrativet til Qatar og FIFA.

Jeg håper at Ingerid Stenvold (og resten av NRK og TV2) har dette i mente, når hun sier i en pressemelding om NRKs dekning av VM i Qatar at:

«Balansegangen mellom å la fotballen skinne og å dekke regimets og FIFAs skyggesider, blir den store utfordringen. Det blir gøy, og det blir vanskelig.»

Hver gang fotballen skinner i Qatar, gir vi VM-vertskapet en seier. Det er ikke gøy.

En av delene fra panelet i Odense som ikke ble nevnt i artikkelen i Doha News er informasjon jeg ga i mitt foredrag.

Der viser jeg fram intern kommunikasjon i krisegruppa til VM-organisasjonen, der det går tydelig fram hvordan de systematisk leser kritiske artikler (i eksempelet jeg brukte en artikkel som Fotbollskanalen/TV4 hadde laget på en sak jeg skrev om Terje Svendsen) og lager en beredskap der de søker å manipulere media og fotballpolitikere ved å bruke såkalte uavhengige NGOer til å fremme narrativet som Qatar ønsker.

Min påstand er at dette er (nok) et bevis på at kilder media bruker for å skape balanse har tette bånd til dem vi ønsker å rette et kritisk søkelys mot.

Det blir det lite balanse av.

I tillegg til å nekte journalister adgang til Qatar, fengsle journalister eller varslere som ønsker å snakke med journalister er dette den skjulte og subtile formen for påvirkning fra Qatars side. Det er deres mørke PR-spinn.

Det går ikke an å drive «på den ene siden og på den andre siden-journalistikk», eller «han sier, hun sier-journalistikk» i denne sammenheng. Vi må gå hardt inn på den ene siden og avsløre hva som egentlig skjer.

Blant annet stille spørsmål om Qatar er det vertskapet i verden som har gjort størst framskritt sammenlignet med alle andre arrangører gjennom tidene.

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT