Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

«VM i Qatar bli stadig mer grotesk og nordiske fotballpresidenter bryr seg ikke»

KOMMENTAR: Dagen etter at UEFA stolt kunne annonsere at Qatar Airways blir en av hovedsponsorene til sommerens fotball-EM avslørte den engelske avisen The Guardian at 6.500 fremmedarbeidere har mistet livet i tiden etter at de fikk mesterskapet.

- Annonse -

The Guardian har satt sammen offisielle dødstall fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka og funnet et langt høyere dødstall enn det som tidligere er rapportert av menneskerettighetsorganisasjoner og andre interessegrupper.

Store mørketall

Tidligere er det beregnet at ca. 4000 fremmedarbeidere vil dø før VM sparkes i gang og mange av dem kan knyttes direkte til VM-forberedelsene i den lille ørkenstaten.

Tallene som nå avsløres er altså langt høyere enn det vi har fått høre før og det hele et år før fløyta går.

Samtidig er det ifølge avisen store mørketall. De har ikke brukt dødstallene for Filippinene og Kenya som er nasjoner som også har mange fremmedarbeidere i landet og tallene for de siste månedene i 2020 er ikke med i statistikken.

Dødstallene kommer i tillegg til alle overgrepene og mangel på utbetaling av lønn, som for eksempel Amnesty International årlig har rapportert om i flere år.

Myndighetene i Qatar benekter ikke dødstallene, men hevder at dette er naturlige dødsfall og svært få av dem kan kobles til VM-forberedelsene. De bruker kun dødsfall på selve VM-anleggene i denne statistikken.

The Guardian har talt opp arbeiderne som er døde på grunn av hjertestans, dehydrering, selvmord og utmattelse etter at de kom fra jobb på disse anleggene.

Ingen gjør noe med det

Det er ti år siden Qatar ble tildelt VM på tvilsomt vis og i dag er det svært få som mener de burde fått mesterskapet, og stadig flere supportergrupperinger mener at de bør fratas mesterskapet.

Men ingen mennesker med makt i internasjonal fotball tar tak og gjør noe med det som skjer. De lukke øynene og håper at det går over.

Den norske fotballpresidenten ønsker ikke å boikotte mesterskapet eller flytte VM, selv om han til Idrettspolitikk.no har sagt at han frykter at forholdene blir verre etter at VM er over.

Vi har sett noen spede forsøk på å droppe treningsleirer og treningskamper i Qatar, men realiteten er at Qatar sluker oss og gjør akkurat som de vil og de får lett match mot fotballpamper som ikke bryr seg om det som skjer.

For kort tid siden lot UEFA Qatar få lov til å bruke den europeiske VM-kvalifiseringen til treningskamper før VM på hjemmebane og denne uken ble altså Qatar Airways det offisielle flyselskapet til mesterskapet som skal foregå (hvis det går etter planen) i tolv forskjellige land.

Nordiske verdier?

Det blir ofte sagt at Norge og Norden har andre verdier enn resten av verden og at vi har en høyere standard enn resten av verden.

Derfor er det verdt å merke seg at den danske og svenske fotballpresidenten, henholdsvis Jesper Møller og Karl-Erik Nilsson, sitter i UEFAs eksekutivkomité og har godtatt Qatars infiltrasjon av europeisk fotball.

I UEFAs eksekutivkomité sitter de sammen med Nasser Al-Khelaifi som blant annet er styreformann i PSG, en klubb som ble kjøpt av Qatar som en del av avtalen med Michel Platini for at han skulle stemme på Qatar under VM-avstemningen i desember 2010.

Det er ikke lenger mulig å si at man ikke vet hvordan Qatar fikk VM eller at man ikke vet at dette blir et fotball-VM med blod på hendene.

Spørsmålene er derfor hvorfor ikke flere bryr seg og hvorfor ikke flere protesterer. Bryr vi oss ikke? Er livene til disse arbeiderne mindre verdt enn oss? Tør ikke fotballtoppene å si ifra? Hvorfor har vi blitt sånn?

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT