https://i0.wp.com/www.idrettspolitikk.no/wp-content/uploads/2020/05/smørebuss.jpg?fit=2040%2C1148&ssl=1
Del dette:TweetE-post
Langrenn

Truer med å saksøke Det internasjonale skiforbundet (FIS) for 100 millioner kroner

Idrettspolitikk.no: På mandag kan styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) totalforby fluor under skiene.

Det har satt sinnene i kok og nå truer mange skismøringsprodusenter med et søksmål på over 100 millioner kroner.

Det er svenske Expressen som melder dette.

Overraskende vedtak

Det er to sentrale problemstillinger i denne konflikten. Det ene er om alle produsentene av skismøring klarer å utvikle fullverdige erstatninger.

Den andre er om hvorfor denne beslutningen ble tatt uten at de fleste skismøringsprodusentene er varslet på forhånd.

Allerede i fjor høst varslet FIS om et totalforbud av fluor, men en av utfordringene var at man ikke hadde en testmaskin klar for å kontrollere om noen bruker fluor etter at forbudet trer i kraft.

Til Expressen sier nå FIS rennleder, Pierre Mignerey at fluortestmaskinen er klar.

– Teknisk sett er vi klare. Vi har alt under kontroll. Den første prototypen vil være klar på begynnelsen av sommeren, sier Mignerey.

Det betyr at det viktigste hinderet for å innføre fluorforbud er borte og at FIS kan vedta dette på førstkommende styremøte.

Dette har satt sinnene i kok og tirsdag 19. mai hadde mange skismøringsprodusenter videomøte om et mulig fluorforbud allerede denne måneden.

Der ble de enige om en felles strategi for å stoppe vedtaket.

Den inneholder informasjonsmateriell som viser hvor feil et slikt vedtak er og at skismøringsprodusenten Maplus legger inn et søksmål på 100 millioner kroner på vegne av de tretten fabrikantene.

Oppgitte svensker

Den tidligere svenske verdensmesteren på ski, Christer Majbäck, eier skismøringsprodusenten Skigo og er en av dem som står bak protesten mot FIS.

– Alt handler om at FIS nå ønsker å sette seg over EUs lover, sier Majbäck til Expressen.

Majbäck mener at tiltaket til FIS er for drastisk fordi EU for flere år siden vedtok en radikal reduksjon av fluorprodukter fra og med 4. juli 2020, men at FIS nå overreagerer.

– Vi fikk beskjed om dette for 3-4 år siden og har jobbet mot dette målet siden da. Vi kommer til å klare de nye grenseverdiene, sier Majbäck.

Nå vil FIS altså totalforby fluor.

– Det er helt grunnløst. De har ikke peiling på hva de gjør.

I følge Majbäck vil bruken av fluor, etter at fabrikantene har gjort sine EU-tilpasninger, være like ufarlige som å «male en kjøkkenlist» eller «smøre skiene med parafin».

– En stor overraskelse

Christer Majbäck er også bekymret for hva dette har å si på sikt. Han utdyper til Idrettspolitikk.no.

– FIS kan ikke lage regler som vi ikke kan gjøre noe med før om flere år. Og med de beslutningene som er tatt nå, har vi ikke kontroll på om det kommer andre og farligere produkter som er mye verre, sier Majbäck til Idrettspolitikk.no.

Idrettspolitikk.no har også hatt kontakt med den finske skismøringsprodusenten Rex og den italienske produsenten Rode Wax.

Begge produsentene er blant de tretten som nå gjør opprør mot FIS.

De forteller til Idrettspolitikk.no at de forventet at det ville komme en regulering av fluorbruken, men ikke at det ville komme et totalt forbud.

– Vi forventet en eller annen form for forbud fra FIS, men et totalt forbud var en stor overraskelse fordi ikke alle fluorinnholdige produkter vil forbys av EU i 2020, bare C8-produkter, sier merkevaresjef og eier i Rex, Antti Peltonen til Idrettspolitikk.no.

Han mener at skismøringsprodusentene må utvikle miljøvennlige produkter, men at dette forbudet ikke bare går utover dem som produserer smøring, men også dem som produserer ski.

Peltonen mener også at de allerede er klar med produkter som tilfredsstiller EU-standardene, men er ikke klar for et totalforbud.

Han får støtte hos italienske Rode Wax.

– FIS-beslutningen i fjor høst kom som en total overraskelse på alle, sier Simone Carli i Rode Wax til Idrettspolitikk.no.

– Vi har forståelse for at det bør gjøres noe på dette området, men vi må diskutere hvilke tiltak vi skal sette inn.

– Som på alle områder er valgene mer preget av politiske enn tekniske hensyn, sier Carli.

Carli mener at tidsrammen for vedtaket er helt feil.

– Det er absurd at vi har mindre enn ett år å tilpasse oss fra vedtaket i høst, til sommeren 2020. Ikke bare for oss, men for skiprodusenter, lag og utøvere.

Om møtet mellom produsentene sier Carli til Idrettspolitikk.no:

– Vi har bare hatt ett møte og vi venter på det endelige vedtaket til FIS.

Problematiske koblinger

Til Idrettspolitikk.no sier Christer Majbäck at ikke alle skismøringsprodusenter var med på videomøtet om FIS’ fluorforbud, og at det faktisk kan være langt flere enn tretten produsenter, som har vært tallet som svenske medier har opererert med.

– Swix og Toko som blir eid av Swix, og finske Vauhti var ikke med på møtet, sier Majbäck til Idrettspolitikk.no

– De har jo representanter i FIS, og det kan være en årsak, sier han

Nordmannen Vegard Ulvang er leder for langrennskomiteen i FIS og har vært en av pådriverne for et fluorforbud.

Han sitter også i styret i skismøringsprodusenten Swix, som har vært positive til et totalforbud av fluor.

Da FIS-styret vedtok forbud i fjor høst sa toppsjef i Swix Åge Skinstad at han var positiv til FIS-vedtaket. De er hovedleverandører til Norges skiforbund (NSF), som har foreslått forbudet til FIS.

Skinstad mente det er viktig å finne et kontrollsystem, og minner om at det er vedtatt fluorbegrensing også i EU fra neste sommer. Et totalforbud er enklere å kontrollere, fortalte Skinstad til NRK.

I tillegg er finske Martti Uusitalo medlem i FIS-styret som vedtok fluorforbudet og samtidig styreformann i den finske skismørerprodusenten Vauhti.

Antti Peltonen i Rex mener at disse koblingene er problematiske.

– Det er et problem for oss hvis noen selskaper bruker FIS til å fremme sin egen agenda, sier Peltonen.

Både Carli og Peltonen mener at alle produsentene burde vært tatt med på råd før vedtaket ble tatt og at en arbeidsgruppe bestående av alle som er berørt burde lagt grunnlaget for beslutningen.

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Denne artikkelen handler om: