Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

DEBATT: Fotballforbundets argumentasjon er selvmotsigende og tvilsom

Etter å ha gjort en imponerende jobb med en plan som gjør det mulig å komme i gang med fotball igjen, så snur Norges Fotballforbund seg rundt og planter begge bena i salaten.

Argumentasjonen for å diskriminere kvinnefotballen og OBOS-ligaen er både selvmotsigende og tvilsom.

La meg starte med å gi honnør til Lise Klaveness og NFF for den konstruktive måten de la til rette for at kulturminister Abid Raja på torsdag kunne annonsere at «Organisert trening i elitefotballen med kontakt kan begynne fra og med nå. Denne beslutningen vil gi seriespill fra 16. juni…».

Artikkelforfatter Ståle Lindblad er tidligere mediesjef i LSK.

Det var ikke bare en god nyhet for oss som er glade i å se på fotball, det var også et viktig første steg for tusenvis av jenter og gutter som lengter etter å spille fotball igjen.

Men hvorfor får ikke lagene i Toppserien og OBOS-ligaen begynne å trene med én gang? Hvorfor må de vente en måned?

Flere av klubbene i OBOS-ligaen er klare til å starte trening innenfor de smittevernreglene som ligger i planen fra NFF, men de får ikke lov.

I følge NFF er det trygt at spillerne i Rosenborg trener for fullt på mandag, men ikke spillerne i Rosenborg Kvinner eller Ranheim.

Det er fullt forståelig at seriespillet starter først i Eliteserien, men hvorfor får ikke klubben lov til å trene?

Spriker i alle retninger

Forklaringene fra Norges Fotballforbund spriker i alle retninger. Først antyder forbundet at det er myndighetene sin skyld.

Men kulturministeren var tindrende klar da han ga grønt lys for at elitefotballen kan starte opp trening med full kontakt. Han sa ikke «guttene kan begynne nå, men jentene må vente».

Han sa «elitefotballen kan begynne nå!»

Den neste forklaringen fra NFF var at de klubbene som er klare til å starte trening nå må være lojale mot klubbene som trenger mer tid. Det er visst ikke «fair play» at noen av klubbene er klare til å starte trening før de andre.

Forbundet mener med andre ord at klubbene som benyttet muligheten til å velte lønnsbyrden over på det offentlige skal belønnes, mens de klubbene som unnlot å permittere spillere og ansatte skal straffes.

Hva er logikken i det? Burde ikke de klubbene som fortsatte å betale lønn til spillerne under krisen heller få honnør?

Det er ikke til å stikke under en stol at Lillestrøm har større ressurser enn Grorud, og dermed lettere kan iverksette smitteverntiltakene som kreves. Men slik er det i norsk fotball.

Det har ingenting med «fair play» å gjøre. NFF har ingen problemer med at Rosenborg har mye større ressurser enn Mjøndalen.

Meningsløst å snakke om lojalitet og Fair Play

Argumentet «lojalitet og fair play» blir enda mer meningsløst når fotballpresident Terje Svendsen samme dag forteller at han har fått henvendelse fra flere klubber i Eliteserien om at de sliter med å innfri de strenge kravene til smittevern.

I tråd med Klaveness’ argument om «lojalitet og fair play» skulle det tilsi at Rosenborg og Molde må vente med å starte trening til alle klubbene i Eliteserien er klare. Men, nei, det er ikke slik i Eliteserien.

«Lojalitet og fair play» er visst bare viktig i Toppserien og OBOS-ligaen.

Rammer breddefotballen

Ved å nekte de fleste toppklubbene å starte trening nå, så rammer NFF også breddefotballen.

Erfaringene fra trening med full kontakt i toppfotballen vil være viktige når myndighetene skal bestemme seg for gjenåpning av breddefotballen og annen idrett. Nå blir 2/3 av disse erfaringene forsinket med en måned.

I stedet for å legge begrensninger på klubbene, så burde Norges Fotballforbund være en pådriver og en støttespiller.

Klubbene i Toppserien har en stor utfordring i at spillerne må settes i karantene, og dermed ikke kan gå på jobb eller skole. Den utfordringen blir ikke mindre av å vente en måned.

NFF burde hjelpe klubbene som sliter, ikke straffe klubbene som er klare.

Lise Klaveness viste i samarbeidet med Kulturdepartementet at Norges Fotballforbund kan være veldig konstruktive. Nå er det på tide at NFF er like konstruktive ovenfor klubbene.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Det holder ikke å være fin på håret, Raja!

LES OGSÅ: DEBATT: Koronatiltak til liten nytte

LES OGSÅ: LESERINNLEGG: «Takk for at dere kjemper, takk for at dere orker, og takk for at dere smiler!»

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no
- Annonse -
Vil du annonsere her?

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT