Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

UEFA skal bestemme hvem som får spille Champions League og Europa League

Det er få som tror at de kommer opp med et standardopplegg for hvordan ligaer som ikke er ferdigspilt skal plukke ut lag til Europacupene, hvis de må avslutte inneværende sesong før den blir ferdigspilt. Men etter hvert kommer flere og flere til å be UEFA om hjelp.

Ubesluttsomme

UEFA har vinglet kraftig midt i koronakrisen, fra å bagatellisere koronatrusselen på UEFA-kongressen i Amsterdam i begynnelsen av mars, til nå å forberede et opplegg som skal avgjøre europacupspill basert på ufullendte ligaer.

I møtet med de 55 generalsekretærene denne uken kom det lite nytt, annet enn noen korte meldinger om at UEFA håper alle kan spille ferdig seriespillet sitt for at fordelingen til de forskjellige europacupene skal gjøres på normal måte.

Samtidig lekket det nederlandske fotballforbundet ut at 3. august var satt som dato for når ligaene måtte være ferdigspilt, for at sesongen ikke skal vare inn i den ordinære oppstarten til de forskjellige cupene. Er de ikke ferdigspilt til den datoen må ekstraordinære tiltak settes inn, ifølge nederlandske kilder.

Det har lagt et press på mange nasjonale ligaer. Flere mener det er en urealistisk dato.

Saken fortsetter under lenken.

Flere utfall

Skulle 3. august bli en deadline må de forskjellige nasjonale ligaene velge en metode for å plukke ut lagene som skal delta, hvis de ikke er ferdigspilt. Noen land kommer til å fryse tabellen og bruke tabellene slik de står per dags dato.

Det er en løsning som La Liga har valgt. Det betyr at Real Madrid, Barcelona, Sevilla and Real Sociedad vil være kvalifisert til Champions League og Getafe og Atletico Madrid til Europa League.

Andre ligaer som ikke tør eller ønsker å ta en beslutning kan komme til å overlate beslutningen til UEFA og de vil mest sannsynlig bruke den europeiske klubbrankingen som utgangspunkt.

Det nederlandske og belgiske seriespillet er allerede avblåst og der må man velge hvem som skal få spille hvor.

Bruker belgisk fotball UEFA-rankingen, vil Ghent være direkte kvalifisert til kvalifiseringsrundene i Champions League og ikke Club Brugge som nå er på toppen av tabellen.

Ghent vil få følge av Anderlecht i Champions League fordi de også ligger over Club Brugge på UEFA-rankingen.

I Europa League vil Genk være direkte kvalifisert, mens Club Brugge og Standard Liege vil være kvalifisert til kvalifiseringsrundene.

Charleroi på tredje og Antwerpen på fjerde vil ikke komme til Europa i det hele tatt, med denne løsningen.

Hadde Spania brukt UEFA-rankingen ville Athletico Madrid dyttet Real Sociedad ut av Champions League og Sevilla ville fortsatt vært med.

Sevilla er i dag på ellevte plass på UEFA-rankingen, som det fjerde beste spanske laget etter Real Madrid, Barcelona og Athletico Madrid.

Brukes UEFA-koeffisienten i Sveits ville verken FC St. Gallen eller Young Boys, som er topp to, være kvalifisert til 2. kvalifiseringsrunde i Champions League, men det ville FC Basel vært som i dag er på tredjeplass.

Slike problemstillinger vil dukke opp i mange europeiske ligaer i de nærmeste ukene.

Saken fortsetter under lenken.

Tysk grundighet

Den nederlandske ligaen skal ha møte denne uken for å avgjøre hvilken modell de skal bruke.

De fleste i UEFA håper at alle de nasjonale ligaene som ikke er ferdigspilt, blir ferdigspilt før sommeren er over, og at de slipper å bruke ranking og koeffisienter for å avgjøre cupspill.

Mange ligaer vil de neste ukene derfor se til Tyskland for å se hva som skjer der.

Det tyske forbundet håper de kan spille ferdig serien bak lukkede dører og har laget et omfattende opplegg på 41 sider for gjennomføringen av denne spesialordningen.

Saken fortsetter under bildet.

Utdrag fra koronareglene for 1. og 2. Bundesliga i Tyskland.
Utdrag fra koronareglene for 1. og 2. Bundesliga i Tyskland.

Fungerer dette vil sikkert mange andre følge denne oppskriften. Men blir de to bundesligaene avbrutt på grunn av oppblussing av korona må UEFA gripe inn og gjøre valgene for dem.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Dropp fotball-EM denne sommeren!

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Skjønner idrettslederne alvoret?

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT