Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

KOMMENTAR: De fleste fotballkampene i Norge går for tomme tribuner

Det er mye ønsketenkning i norsk og internasjonal idrett i disse tider. De fleste av oss ønsker at idretten skal komme i gang igjen og det settes oppstartsdatoer som er lite fundert i den faktiske koronasituasjonen, men mer som et tidspunkt for når vi syns at idretten bør komme i gang igjen.

I mange land har man begynt å diskutere midlertidige løsninger for seriestart eller gjenopptagelse av seriespillet for tomme tribuner.

Denne problemstillingen er mest sannsynlig framprovosert av mediehusene som har TV-rettighetene til kampene og av klubbene som nå frykter konkurs hvis seriespillet ikke kommer i gang igjen så raskt som mulig.

Kommentaren fortsetter under lenken.

Diskusjonen om når man kan starte kamper for tomme tribuner arter seg forskjellig i forskjellige land.

Noen land mener man kan komme i gang igjen med en gang man har testet alle spillere og hele støtteapparatet og greid å isolere disse fra resten av samfunnet.

Noen mener at man må ha en vaksine på plass før seriespillet kommer i gang igjen.

Noen mener at man kan spille med smitte så lenge man greier å isolere dem som er smittet.

Alle disse løsningene har forskjellige tidshorisonter.

Dette er en vanskelig problemstilling, men når det gjelder elitefotballen, mener jeg at fotballen ikke bør behandles på noen annen måte enn mange andre idretter eller som en særstilt kommersiell virksomhet sammenlignet med andre virksomheter.

Regelen bør være lik for alle, slik at vi blir kvitt smittefaren og minimerer skadevirkningene av koronapandemien.

Fotball er viktig, men det er mye annet også.

Kommentaren fortsetter under lenken.

Og er tomme tribuner et OK tiltak for å få toppfotballen i gang igjen er det et like godt argument for å sette i gang seriespillet for breddeidretten, fordi det på de fleste breddekamper er minimalt med tilskuere og på den måten lite fare for at smitten sprer seg på tribunen eller fra spillere til tilskuere.

Dette selvsagt forutsatt at det ikke kommer et krav om testing av alle spillere som skal spille kamper, da blir dette en dyr affære og man kan risikere at man tester en gruppe mennesker som trenger det mindre enn andre, bare fordi fotballen har en sterk posisjon i Norge.

For det er ikke bare et sterkt behov for den kommersielle delen av fotballen å komme i gang når det er forsvarlig. Titusenvis av barn og unge spinner etter å komme igjen på ordinært vis (helt uten tanke på om dette er bra for folkehelsen eller ikke).

Kommentaren fortsetter under lenken.

Akkurat nå er det innført svært strenge regler for fotball og enda strengere regler for andre idretter.

Problemet er at det er de organiserte idrettene som forholder seg best til myndighetenes strenge regler, mens nesten all annen aktivitet som foregår på idrettsbanen utenfor den organiserte idretten, har et lemfeldig forhold til koronareglene. Det ser i hvert fall sånn ut.

Dette kan ha langt større skadevirkninger enn at den kommersielle delen av idretten må utsette noen uker ekstra.

For det første fordi det som foregår i den uorganiserte aktiviteten øker sjansen for smitte og dermed faren for at den situasjonen vi er i nå blir lenger.

For det andre fordi mange barn og unge gjør som de vil på fritiden og må forholde seg til strenge regler på de treningene som har kommet i gang igjen. Det kan enten føre til at man bringer med seg smitte til de organiserte treningene eller at man slutter med organisert trening fordi det blir for kjedelig.

For det tredje åpner det opp for private, kommersielle alternativer som tar betalt for å utføre treninger, men som ikke lar seg styre av Fotballforbundets regler eller de strenge reglene den organiserte aktiviteten ellers må forholde seg til.

Jeg har selv erfart det siste og hvis det er politiet som er den eneste løsningen for å stoppe denne aktiviteten er vi på ville veier.

Alle eller ingen bør gjelde også her.

Det kan ikke være sånn at det er den organiserte delen av idretten som lider når koronavettreglene skal følges. Og det bør heller ikke gjøres forskjell eliten eller bredden når fotballen kommer i gang igjen.

Skal man ikke ha nærkontakt bør det gjelde alle i idretten, organiserte og ikke-organisert.

Kan man spille for tomme tribuner bør det gjelde både bredden og eliten. Så enkelt og så vanskelig bør det være. Ellers mister man all tillitt til det helsemyndighetene sier. Da kan også den organiserte idretten falle i fra, og det gjør situasjonen verre.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT