Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Korona avslører det skitne spillet om OL i Tokyo

OL i Tokyo kommer til å slå mange rekorder, hvis det i det hele tatt blir noe av. Kostnadene har løpt løpsk og kan nærme seg svimlende 4-500 milliarder kroner.

Samtidig kan mange internasjonale særforbund gå konkurs fram til OL neste år. På den måten blir det uten tvil det mest kostbare OL gjennom tidene, godt foran vinter-OL i Sotsji i 2014.

Saken fortsetter under lenken.

Ikke bare et spørsmål om penger

Men det er ikke bare et spørsmål om penger. Det er også et spørsmål om prestisje, både for IOC-president Thomas Bach og for den japanske statsministeren Shinzo Abe.

I forkant av beslutningen om å utsette lekene, ønsket IOC-presidenten støtte for å utsette beslutningen lengst mulig, selv om signalene fra verdens helsemyndigheter sa at dette er en katastrofe som vil vare lenge.

Da land som Canada og Australia sa at de uansett ikke ville sende utøvere til Tokyo og flere og flere utøvere begynte å protestere, skjønte Thomas Bach alvoret, selv om han i etterkant har hevdet at det var helt ny informasjon om pandemien som førte til at han selv endret standpunkt. Det stemmer ikke.

Tvert imot har han forsøkt å tie de få røstene i IOC, som har snakket ham imot, blant annet den canadiske utøverrepresentanten, Hayley Wickenheiser.

På mystisk vis virket ikke hennes mikrofon da IOC arrangerte telefonmøte om koronakrisen og i ettertid har Thomas Bach kritisert henne for ikke å ha avklart hennes synspunkter med ham først.

Saken fortsetter under lenken.

Pynter på historien

I ettertid har også IOC-presidenten gjort innsalg til lojale nyhetsmedier der han fritt kan fortelle sin versjon av koronakrisen, helt uten motforestillinger, blant annet til tyske Welt som har journalister som tidligere jobbet for Stasi-regimet i DDR under dekknavn. Det er alt annet enn pent.

Like etter at IOC-president Thomas Bach og Japans statsminister Shinzo Abe gjorde det kjent at OL var utsatt, er det indikasjoner på at japanske myndigheter har holdt tilbake informasjon om spredning av koronaviruset, kanskje for å gi inntrykk av at situasjonen var langt bedre enn den var.

Men også her er det mye som ikke stemmer med tidslinjen til myndighetene i Japan.

13. mars sa Japans statsminister at lekene kom til å gå som normalt, 24. mars ble lekene utsatt og ikke mer enn en uke etter det igjen skøyt antall rapporterte koronatilfeller i Tokyo og i resten av Japan i været. Like etter erklærte japanske myndigheter unntakstilstand i landet.

Mange har ment at dette er svært mistenkelig og en nærliggende forklaring er at en flytting av OL ville ødelegge det politiske ettermælet til Japans statsminister.

Saken fortsetter under lenken.

Høy prestisje

Shinzo Abe har lagt mye politiske prestisje i årets sommerleker og et vellykket arrangement ville kanskje gitt ham status som en olympisk helgen i Japan, og gitt ham en verdig avgang etter parlamentsvalget i Japan i september 2021.

I henhold til grunnloven kan ikke Abe stille til gjenvalg neste år, fordi han har sittet i maksimale tre perioder.

De siste dagene er det rapportert inn 7000 koronatilfeller i Japan og mer enn 2000 av dem i Tokyo.

Det betyr at Tokyo er verst rammet av viruset av alle byer i Japan. Disse tallene kan ha vært kjent av den japanske OL-komiteen. Internt skal de ha vært svært bekymret for den nåværende situasjonen, og for utviklingen i året som kommer.

Flere av medlemmene i organisasjonskomiteen til OL i Tokyo skal ha foreslått å utsette OL i to år, til 2022. Fortsatt hevder direktøren for organisasjonskomiteen, Toshiro Muto at han ikke kan garantere for at leken blir starter 24. juli 2021.

I en samtale med statsminister Ahinzo Abe før han sammen med Thomas Bach utsatte OL, skal presidenten i organisasjonskomiteen til Tokyo-OL, Yoshiro Mori ha forslått for statsministeren at lekene burde utsettes i to år.

Abe skal ha brukt som motargument at en vaksine mot korona vil være på markedet i god tid før juli neste år, og at det derfor vil være trygt i Tokyo når den tiden kommer.

Ett års utsettelse er ikke optimalt for noen, men det er likevel et halmstrå for dagens statsminister, selv om det påfører ham enorme ekstrakostnader.

Saken fortsetter under lenken.

Risikabel strategi

Å satse på en vaksine innen kort tid er også en risikabel strategi. I Italia, et av landene som er hardest rammet av koronaviruset, har myndighetene sagt at fotball og annen idrett ikke kommer i gang igjen før en vaksine er klar, men de har ikke antydet noen konkret dato for når det skal skje.

I mellomtiden kan Tokyo-OL møte på flere problemer. Ikke bare har kostnadene skutt i været og er i dag 6-7 ganger større enn det opprinnelige budsjettet fra 2013, men det er også kommet nye opplysninger om korrupsjon i den japanske delegasjonen.’

Tidligere har presidenten i den japanske OL-komiteen, Tsunekazu Takeda (og som er en del av den japanske keiserfamilien) måtte trekke seg fordi han er mistenkt for korrupsjon i forbindelse med OL-søknaden i 2013 og for å ha vært med på å bevilge ca. 20 millioner kroner til formålet.

Like etter at det ble kjent at OL var utsatt til 2021 ble det kjent at den japanske forretningsmannen Haruyuki Takahashi hadde fått over 60 millioner kroner av OL-komiteen for å smøre IOC-medlemmer i forkant av valget av OL-by i 2020.

Den 75-år gamle Takahashi er en av de viktigste personene i internasjonal sponsorvirksomhet og er koblet til alle de store korrupsjonsavsløringene i FIFA de siste tiårene, og skal ha hatt et svært nært forhold til tidligere FIFA-president Sepp Blatter.

Koronaviruset har skapt store problemer for OL-sirkuset, men det har også avslørt (nok en gang) hvor gjennomsyret IOC og dens omgivelser er av tvilsomme beslutninger og skittent spill.

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT