Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

KOMMENTAR: Qatar vinner fotballkrigen

- Annonse -

Tidligere har de sagt at de ville boikotte mesterskapet, men har takket ja etter at de fikk en ny invitasjon. Det er Al Jaseera i Qatar som melder dette i dag.

Dette er en stor seier for Qatar og viser kanskje at det er et slags tøvær på gang mellom arabiske land.

Fotball som sikkerhet

Dette er en seier for Qatar på flere måter. En av hovedårsakene til at Qatar brukte alle midler for å få fotball-VM i 2022 var tanken om at mesterskapet kunne brukes som et sikkerhetspolitisk virkemiddel.

Ingen angriper et land som skal arrangere fotball-VM var tanken. Det er en relativt skjør sikkerhetspolitisk doktrine, blant annet fordi det ikke er noen garanti for at landet ikke vil bli angrepet ETTER at mesterskapet er over. Kanskje derfor har Qatar lagt inn bud på mange mesterskap også etter 2022?

Qatar har siden de fikk VM i 2022 kjøpt mange mesterskap for å være i søkelyset og for å få en slags garanti for at dem som angriper emiratet, enten med protester eller trusler, har støttespillere i internasjonal idrett og blant alle tv-selskapene som har rettighetene til alle mesterskapene.

Den norske friidretts-suksessen i Doha i Qatar denne høsten var derfor også en suksess for myndighetene i Qatar, selv om de fikk kritikk for at få tilskuere kom til stadion og for bruk av gjestearbeidere og slaver.

LES OGSÅ: Hva skjer hvis Saudi-Arabia tar kontroll over fotballen?

Kommentaren fortsetter under bildet.

Hassan Al Thawadi, Generalsekretær i Supreme Committee for Delivery & Legacy, som har ansvar for å arrangere fotball-VM i 2022 og den tidligere lederen for søkerkomiteen til Qatar-VM i diskusjon med artikkelforfatteren om VM i Qatar.

Naboland med blokade

Den sikkerhetspolitiske doktrinen til Qatar ble satt under press da en rekke naboland, med Saudi-Arabia, Bahrain, UAE og Egypt i spissen, startet en omfattende blokade av Qatar i juni 2017 med begrunnelsen at Qatar støttet terrorisme. Da var det greit å ha noen kort i bakhånd.

Den franske klubben PSG var nemlig en del av handelen mellom franske myndigheter og myndighetene i Qatar og sørget for at daværende UEFA-president Michel Platini stemte på VM i Qatar.

Nasser bin Ghanim Al-Khelaifi kjøpte PSG i denne handelen og ble president i PSG, samtidig som han var medeier i Al Jaseera og styreleder i fondet (Qatar Sports Investments) som bruker sport som sikkerhetspolitisk virkemiddel.

I etterkant har han også blitt medlem i styret i UEFA og fortsatt å være en en sentral brikke i det politiske spillet rundt fotball-VM og blokaden av Qatar.

Da konflikten mellom Qatar og nabolandene nådde sitt høydepunkt i 2017 kjøpte han like godt Neymar jr. og Kylian Mbappé til PSG som en avledningsmanøver og PR-jippo.

Saudiarabisk fotballoffensiv

I tillegg til blokaden startet Saudi-Arabia og UAE en kampanje overfor FIFA og FIFA-president Gianni Infantino for å utvide fotball-VM i 2022, i håp om at det skulle få Qatar til å gi fra seg hele mesterskapet eller dele mesterskapet med dem.

Det gikk så langt at Infantino laget en egen mulighetsstudie for et utvidet fotball-VM, men det endte med at FIFA skrotet hele forslaget etter enorm lobbyvirksomhet fra Qatar.

Qatar og Saudi-Arabia har nå brukt fotball i sin krigføring mot hverandre i flere år og selv om Saudi-Arabia ikke har greid å ta fra Qatar fotball-VM har landet i økende grad fått mer fotballmakt, blant annet ved å betale vestlige klubber godt for å komme og spille turneringer der.

Både det spanske og italienske fotballforbundet har tillatt at klubber i La Liga og Serie A spiller nasjonale cupturneringer i Riyadh i Saudi-Arabia.

LES OGSÅ: Omfattende rapport bekrefter: Saudi-Arabia bak storstilt piratvirksomhet av fotballrettigheter

Nye tider

I 2017 ble Golf-cupen flyttet fra Qatar til Kuwait på grunn
av blokaden, men i år ser det ut som alle de arabiske landene stiller opp til
kamp i Qatar. Finalen spilles 9. desember.

To dager etter lander Liverpool og fem andre klubber i Qatar for å spille FIFA Club World. Ikke rart myndighetene i Qatar smiler bredt om dagen. De er i ferd med å vinne PR-krigen.

LES OGSÅ: Fotballpresidenten om ny dyster Amnesty-rapport om Qatar: – Jeg frykter hva som vil skje etter VM

LES OGSÅ: KOMMENTAR: Friidretts-VM i Qatar er en tragedie

LES OGSÅ: Michel Platini arrestert: Alt handler om Qatar

Ta kontakt hvis du ønsker å bruke innhold fra siden eller har tips: idrettspolitikk@gmail.com

Følg Idrettspolitikk.no på Facebook: https://www.facebook.com/idrettspolitikk/

Journalist og kommentator, Idrettspolitikk.no

Related Articles

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG OSS

1,307FansLik
3,535FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT